Aludtál már jurtában?

2013. június 25. 15:19 - HriczElvira

jurta-tabor-lajosmizse-2013.jpgAzt tudtátok, hogy miért nem lépünk a küszöbre? A vándorló nomádok hite szerint a jurta küszöbére tilos volt lépni, mert a küszöb alatt alvó házi istenek (szellemek) felébredtek és bajt hoztak a családra. A magyarok egy része ma is tartja ezt a szokást.

Őseink lakhelyének praktikuma abban rejlett, hogy szétszerelve könnyen tovább lehetett vele vándorolni, ami az évszakok változása által meghatározott sztyeppei életmód (téli–nyári szállás), a költözködés szempontjából rendkívüli fontossággal bírt. De hogyan is néz ki egy jurta?

A jurta kör alakban felállított rácsos fala, a „kerege”, a bejáratot egy - rendszerint nemezből készült - szőnyegajtó takarta. A jurtában a bejárattal szemben helyezkedett el egy kezdetleges oltár. A jobb oldalon volt a férfiak helye és a család vagyona, bal oldalon pedig a nők és a főzéshez szükséges készletek, ételek kaptak helyet. A jurta közepén a szabad tűzhely került elhelyezésre, amin és amellett a megfőzött ételek, illetve akkor használt edényeket helyezték el. A szabad tűzhely égésgázai a jurta tetején elhelyezett füstnyíláson keresztül távoztak a szabadba. A füstnyílást a tűzhely használatán kívüli időszakokban nemezzel letakarták, letakarhatták. Az épület hőtartó képességét a „kergére” felkötött nemezlapokkal fokozhatták, ha több réteget erősítettek egymásra. Meleg időszakokban a nemezburkolatot feltekerték, felhajthatták, vagy vízszintes irányban árnyékolóként botokkal kitámaszthatták a szellőzés segítése érdekében.

Lajosmizsén június 1-jén nyílt a Jurta Tábor, ahol a különleges szálláshelyeket a turáni nemzetségbe tartozó népcsoportok hagyományai szerint alakították ki és berendezésükkel az egyes népcsoportok honfoglaláskori viseleteit, használati eszközeit, fegyvereit, életmódját mutatják be. Az érdeklődők a turáni népek eszközeit és életmódját interaktív, akár több napos program keretében kipróbálhatják.

Természetismereti programok:
- Fűben-fában orvosság (vadon termő gyógy- és fűszernövény-ismereti túrák gyűjtéssel)
- Terülj-terülj asztalkám (a természetben fellelhető ehető növényeket bemutató túra)

Vadászat:
- Vadászat szimulációs 3D íjászat
- Vadászverseny

Gasztronómiai programok:
- Kenyérlángos készítése kemencében
- Kürtős kalács készítés
- Mézeskalács készítés
- Sütés-főzés szabadtűzön - nyárson vagy bográcsban

Kézműves foglalkozások:
- Gyertyamártás égetett cserépedényben, száraz levelek, virágok felhasználásával
- Levendulás és egyéb gyógynövényes illatzsákok készítése
- Szarvacskafonás csonttű felhasználásával
- Karmantyúbábon való szövés
- Kosárfonás fűzfa vesszővel
- Gúzskötés
- Peddignádfonás – kalitka készítése
- Csuhézás – virág, szitakötő, pillangó, baba, angyalka, csuhé paripa fűzfavessző száron
- Gyékényezés - gyékényparipa, edényalátét, úszó madár
- Raffia sündisznó, raffia virágok
- Nemezelés
- Gyöngyfűzés, gyöngyékszerek
- Üvegékszerek
- Sujtázs ékszerek
- Szalmázás – Csiga készítése
- Papírmerítés
- Fakanálbáb – készítés,
- Terméskép ragasztás,
- Papírsárkány készítés,
- Bőrözés, bőr medál, pénztárca készítés
- Fazekasság
- Tűzzománc készítés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonadelalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr405377462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása