TOP8 őszi-téli fotós helyszín Dél-Alföldön

2015. november 06. 11:12 - HriczElvira

A őszi-téli táj fotózása nagyobb odafigyelést igényel, de ennek ellenére kihagyhatatlan a fotózást kedvelők számára. Ősszel a színek kavalkádja, télen pedig a szikrázó hó, a havas táj, a fákon megtelepedő zúzmara látványa megunhatatlan, ezerféleképpen megörökíthető témát nyújt. Összegyűjtöttünk nyolc helyszínt, amelyek amatőrök és profik számára is izgalmas kihívásokat tartogatnak!

osz_mjk.jpg
Fotó: Magyar Turizmus Zrt.

„Sasfészek” - Bence-tanya, Pusztaszer

Világhírű természetfotósunk, Máté Bence fotósleseiből olyan pillanatokat kaphatunk lencsevégre, amelyekre igazán büszkék lehetünk! A „Sasfészek” nevű rejtekhelyről december és február között Európa legnagyobb és egyben legkiszámíthatatlanabb ragadozó madarát, a rétisast fotózhatjuk jó eséllyel. A nagyon éles látású sasok könnyen bizalmatlanná válhatnak a lessel szemben, ezért bizonyos szabályokat mindenképp be kell tartani, viszont akár 1 méteres távolságból is fotózhatjuk a madarakat, amely ekkora üvegfelületen keresztül felejthetetlen élményt nyújt!

Fotó: Máté Bence / hidephotography.com

Ölyvetető - Bence-tanya, Pusztaszer

Máté Bence természetfotós tanyájának udvarában nagy csatákat vívnak az egerészölyvek a kihelyezett táplálékért! Az időjárástól függően novembertől februárig hússal etetik az ölyveket, a legnagyobb forgalom a délutáni órákban van. Amikor a tájat hó fedi és fagypont alá süllyed a hőmérséklet, 10-15 egerészölyv jár az etetőre naponta. A madarak közel fél órát töltenek az evéssel, bár ennek az időnek nagy részét a táplálék védelmezésével töltik, amely látványos összetűzéseket eredményez. A táplálékot apró gödrökbe helyezik, így az elkészült képeken az nem látszódik.

Fotó: Máté Bence / hidephotography.com

Pepi-kert – Arborétum, Szarvas

Az ősz csodálatos színekkel tölti meg a szarvasi Arborétumot. A hűvös, ködös reggelek után, amikor a napsugarak áttörik a párát gyönyörű látványban lehet részünk a kert minden egyes szegletében. A gyűjteményben közel 1600 fa- és cserjefaj, kb. 250 lágyszárú növényfaj fordul elő. Közel 150-re tehető a madárfajok száma, amelyek egy része átvonuló vagy csak időszakosan megjelenő. Élnek itt emlősállatok is: apróbb rágcsálók, vakondok, sünök, nyulak, s néhány őz és róka. Érdemes saját szemmel megnézni!

Fotó: Jázmina / wikipedia

Gemenci kisvasút

Az erdei vasút minden nap menetrend szerint közlekedik, a téli időszakban zárt fűtött kocsik várják az utasokat. Malomtelelő megállóhelytől induló tanösvényen végigsétálva (kb. 45 perc) tájékoztató táblák segítségével ismerkedhetünk meg a Gemenci erdő állat- és növényvilágával, vagy a Duna mederváltozásaival. A megállótól 200 méterre lévő megfigyelőtoronyból figyelhetjük meg a fokozottan védett területen élő vízimadarakat, vagy a mocsárréten tartózkodó vadat. 

Karapancsa, a Habsburgok egykori vadászhelye

Új köntösben pompázik a Hercegszántó melletti Karapancsa Kastély és Major történelmi díszkertje. A kivitelezők korabeli tervrajzok és fényképfelvételek alapján dolgoztak, hogy minél jobban hasonlítson a kastélykert eredeti állapotára. Az egykori Habsburg főhercegi birtok eredeti kertterveit azzal a tervezővel rajzoltatták meg, akinek az osztrákok többek között a schönbrunni park látványát is köszönhetik. A kastélykert értékes, védett faállománnyal és madárfaunával is rendelkezik.

Fotó: gemenczrt.hu

Predátorok a Dévaványai-Ecsegi pusztákon

A vonuló vadludak és apró énekesmadarak nyomában egymás után érkeznek ide telelni a rétisasok, karvalyok, vándorsólymok, amelyek a sérült, gyenge példányokra vadásznak. A karvalyok és rétisasok után megjöttek a törpesólymok, és minden évben érkezik ide telelni a hegyvidékekről néhány szirti sas, amelyek elsősorban a vadászatok során megsérült, megsebzett mezei nyulakkal táplálkoznak. A téli időszakban – különösen, amikor hó borítja a tájat –, gyakran láthatunk zsákmányra leső ölyveket az út menti villanyoszlopokon.

Fotó: Czifrák Gábor / kmnp.hu

Kardoskúti Fehértó

A Ramsari Egyezmény alá tartozó terület a vizes, pusztai élőhelyhez kötődő vonuló madarak egyik legfontosabb alföldi megállóhelye. Ősszel a darvak hetekig itt időznek, egyedszámuk meghaladja a több ezret is. A darvakkal egyidőben indul az északi vadlúdvonulás is, ekkor hatalmas madársokadalom népesíti be a tavat és környékét. Hajnalban először mindig a darvak kezdik a kihúzást, a vadlibák csak utánuk indulnak a táplálkozó területekre. A vadrécék mozgása fordított, ők napközben a tavon maradnak és éjszaka keresik fel a táplálkozó helyeket. Tél végén újra itt gyülekeznek a tavon az északra vonuló vadludak és récecsapatok több tízezres tömegben.

10649737_850685401632165_610296995839003945_n.jpg

 

Fotó: facebook.com/KiskunsagiNemzetiPark

Füvészkert, Szeged

A hidegben kellemes menedék a Füvészkert üvegházai, ahol távoli tájak közel 1200 növényfaja található: trópusi fák, közöttük fán lakó színes orchideák, broméliák, páfrányok, pozsgások és kaktuszok és az ország egyik leggazdagabb páfránygyűjteménye. Az üvegházak a téli hónapokban is tartogatnak különleges látnivalókat: távoli tájak növényei virágoznak, vagy éppen termésüket érlelik. Az ezüst akácia télen (január-február) bontja aranysárga virágait, gyönyörűen virágoznak az orchideák, broméliák, kaméliák, a papagájvirágok és a medvetalp kaktuszok termései szintén télen érnek be.

fuveszkert.jpg
Fotó: fuveszkert.u-szeged.hu

 

 

 

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonadelalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr208050152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peetee 2015.11.18. 14:22:34

+1 a vadludak hajnali és délutáni húzása a tatai Öreg-tavon!

mortirolo 2015.11.18. 16:03:16

A 8-ból 4 madárfotózásról szól az pedig nem tájfotózás.
Egyébként pedig nagyon egyoldalúak a helyszínek, mind a déli országrészben, nagyrészt az alföldön.
Ha már tájfotózás, hol van a listáról a Bodrogzug, ahol ellenfényben lehet hajnali ködben ártéri ligetes erdőt fotózni, hol van a Bükk-fennsíkon a Nagy-mező, vagy a Bakony, a Medves-fennsík, vagy a Balaton-felvidék, hogy csak a legnyilvánvalóbbakat említsem. Észak-Magyarországon is baromi jó tájfotós helyszínek vannak.
Ha pedig már madárfotózás, akkor azért a Tisza-tó vagy a Kis-Balaton illett volna, hogy rajta legyen a listán.

HriczElvira · http://delalfold.itthon.hu 2015.11.18. 16:07:01

@mortirolo: Köszönjük az észrevételeit, de nem csak tájfotózásról szól a cikk, hanem helyszíneket ajánlunk többféle témában. Az Ön által felsorolt helyszínek is valóban kiválóak, viszont ez a blog a Dél-Alföld szépségeire kívánja rávilágítani a figyelmet az "itthon" blogcsoporton belül. Ajánlom a felső menüsort, ahol a többi régió blogjait is megtalálja.

mortirolo 2015.11.18. 16:38:18

@itthonadelalfoldon: Már látom, igen, én néztem be, elnézést. Csak a "top8_oszi-teli_fotos_helyszin"-re koncentráltam, az már nem tűnt fel, hogy tényleg a Dél-Alföldi régióról szól a cikk.
Akkor csak úgy mondtam pár helyszínt egyéb régiókból is :-)
Üdv
süti beállítások módosítása