Kis romantika Baján

2016. június 03. 10:56 - HriczElvira

Kaptam pár hétvégi képet a Dunáról és úgy érzem, máris indulnom kell Bajára… Ez a mediterrán kisváros pontosan azt idézi fel, amit a legjobban szeretek: gyönyörű napsütés, kacskaringós, romantikus kis utcák, a Sugovicára nyíló főtér és végeláthatatlan strandolás a Dunán. Már a gondolatára is barnultam három árnyalatot…

image-0_02_01_9dd270be8d8ae955e01f87cb5af07945b24040c1ec9b9a7ffced7a5accafe5da-v.jpgDunapart - forrás: H.E.

Úgy tervezem, az idén eljutok a Halfőző Fesztiválra, egy ekkora dzsemborit legalább egyszer látni kell, főleg ha valaki annyira szereti a halászlét, mint én. Más időpontban érkezve sem kell lemondani a gyufatésztás halléről, a Vizafogó Étterem hangulatos, Sugovicára néző teraszára bármikor kiülhetek.

Az 55-ös főútról érkezem, a belváros szélén a nagy világutazó, Jelky András fogad. Ha pedig már itt járok, akkor veszek egy kis lakatot, és irány a Türr Kilátó. Mivel ezt az emlékművet a Sugovica dunai torkolatánál lévő földnyelv kiinduló, magas pontjára építették, a tetején a korlátba kapaszkodva enyhe Titanic-hangulat lehet úrrá rajtunk. Egy romantikus hétvégéhez elég jó kezdés, nem? Ha pedig kiélveztük a látványt, akkor kattanhat a korláton a lakat, tudatva az utókorral, itt jártunk egyszer egy szép nyári napon…

Nem hagyom ki a Halászati Mini Skanzent sem, itt van a kilátó mellett. A Borbíró sétányon visszasétálok a jacht kikötőig, és a vízitaxival körbehajókázom a Petőfi-szigetet. Végül megállok a strandon: nyár van, süt a nap, irány a víz, aztán elnyúlás a parton, első napra elég is ennyi program.

A Bagolyvár szintén a Sugovica partján, de a Szentháromság tér alatti Magasparton áll. Miskolczy Ferenc festőművész különleges, bauhaus otthona ma emlékház, ahonnan gyönyörű a kilátás a vízre és a Petőfi-szigetre. A Sugovica sétányon visszasétálok a műemlék épületekkel ölelt főtérre, amelyet a velencei Szent Márk térhez hasonlítanak. A Grassalkovich-palota gyönyörű (ebben működik a Polgármesteri Hivatal), a jellegzetes bazaltkockákkal borított tér hangulatos, a sarkán pedig a sétálóutcába fordulok. Itt csajos program kezdődik: üzletek, cukrászda, kávézó! Az utca a Tóth Kálmán térbe torkollik, amely a felújítása óta hangulatos találkozóhely. Felpattanok a Pinczike nevű kisvonatra, egy bő fél óra alatt bejárom a várost.

Sétálóutca - forrás: csodalatosbaja.hu

Az utolsó napon a Petőfi-szigeten bringát bérelek a Turisztikai Központban és kitekerek Bátaszék irányában Dunafürdőre. Erre a hétvégére ugyan nem a Gemenc bejárását terveztem, de egy rövid kirándulást azért muszáj beiktatni. A Bárka Pihenőház motoros csónaktúrákat szervez a Koppányi-sziget körül, ez most pont belefér, hogy kicsit elszakadjak a várostól. A Vén-Duna ágon indulunk el felfelé, ahol a hódok nyomát kutatjuk, majd a Cserta-torkolat mellett elhaladva kerüljük meg a szigetet. Az egyik gyönyörű homokpadon kiszállunk, mielőtt visszaindulunk a kiindulási pontra.

Visszatekerek a Petőfi-szigetre és a part vonalát követve indulok el, majd az új gyalogos- és kerékpárhídon átjutok a Nagy-Pandúr-szigetre. Az Ökoparkban végigjárom a tanösvényt, aztán még felmegyek a kilátóba, hogy a panoráma távcsővel vessek egy pillantást a városra és a Dunára. Ez sem az utolsó kirándulásom Bajára…

Pandúr Ökopark kilátó - forrás: Baja Város Önkormányzata

Tipp:

Rendezvények

Sétahajózás a Dunán és a Sugovicán a Bajai Halfőző Fesztivál idején

Látnivalók

Bajai App-ok

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonadelalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr958770418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása