Kalandozás Orosházán és környékén

2014. február 14. 10:39 - HriczElvira

A Viharsarok mára az egyik legbékésebb táj az alföldön, ahol minden adott ahhoz, hogy a nagyváros túlzott pörgésétől távol tökéletesen kipihenjük magunkat. Kirándulhatunk, gyógyulhatunk, "wellnessezhetünk", de aki izgalmakra vágyik, azt is megtalálja.

32379_kicsi_1.jpg

A város legújabb látványossága 2013. nyarán átadott különleges hangulatú főtér. Itt kapott helyet Kovács Júlia Ferenczy Noémi- díjas üvegművész, iparművész és Szilágyi András üvegművész közös alkotása, az Orosháza újratelepítése című üvegplasztika. Az alkotás Európában is egyedülállónak számít ötméteres magasságával, a kompozíció esténként fény- és hangjátékkal teszi különlegessé a város új főterének hangulatát. A körtefának saját története van: az orosházi pusztára 1744-ben, Szent György napján hetven zombai család érkezett. A térségben egyetlen terebélyes körtefa állt, a beköltözők lovaikat ehhez kötötték.

Orosháza - Üveg körtefa.JPGFotó: www.turizmus.bekesmegye.hu

Legyen szó önfeledt szórakozásról vagy céges csapatépítésről, a paintball egyaránt jó választás. Ráadásul nem is akármilyen feltételek között, hiszen Orosháza a paintball alföldi fővárosa: összesen hét változatos pályával, 10.000 m2-en várják mindazokat, akik kipróbálnák ezt az új, izgalmas, adrenalinnal teli szórakozást. A pályák egy részét még az orosházi határőrség alakította ki gyakorlatozás céljára és található köztük speedBall és a woodsBall típusú paintball pálya is.

paintball04.jpgFotó: gyoparosfurdo-oroshaza.hu

Az egykori laktanyában alakították ki az Alföld Gyöngye Hotel és Konferenciaközpontot, amelynek földszintjén az egykori „lakók” előtt tisztelegve Honvédelmi emlékszobát alakítottak ki. A gyűjtemény emléket állít a laktanyában 1938 és 1997 között működő katonai alakulatoknak, részletekbe menően mutatja be fotókon, katonai tárgyakon keresztül az egykori műszaki honvédek mindennapjait.

honvédelmi emlékszoba.jpgFotó: gyoparosfurdo-oroshaza.hu

Különleges programot kínál Bertáné Székely Margit sajtkészítő. A Sajtkészítő műhely látogatása során mód nyílik a sajtok kóstolására valamint  a sajtkészítés kipróbálására. Aki pedig bővebben el szeretne merülni a helyi termékek kóstolgatásában, vásárlásában, keresse fel a kisvárosi boldog békeidőkre emlékeztető, mégis modern piacot.

Gyopárosfürdőtől 10, Orosházától 4 km- re, Pusztaföldvár felé félúton található az 1800- as években alapított Ravasz tanya, ahol 12 hektáron pihenő és szórakoztató központot alakítottak ki csendes, tanyai pihenővel (panzió, étterem, múzeum, játszóház, állatsimogató, kilátó) és technikai sportolásra épített pályával (buggy, quad, cross), pihenőházzal.

Ravasz tanya.jpgFotó: gyoparosfurdo-oroshaza.hu

A Musztáng Sportiskola és Póni Klub Orosháza külterületén, Pusztaszenttornyán található, Orosháza és Nagyszénás között félúton. Itt korhatár nélkül várják a lovaglás kedvelőit, kicsiknek pónikon, nagyoknak pedig oktatólovakon történik a tanítás, díjugratásban és díjlovaglásban aktívan aktívan versenyző, szakoktató felügyelete alatt. Nyáron a lovas oktatás mellett táborokat is indítanak. Náluk a rossz idő nem akadály, mivel fedett lovardával és homokos lovaspályákkal rendelkeznek, ezért egész évben folyamatos az oktatás.

Musztáng lovasiskola.jpg

A közeli Csorváson a Hudák család kéziszövő-műhelyében a Népi Iparművészeti Tanács és Lektorátus által zsűrizett egyedi tervezésű, természetes alapanyagú szőtteseket és vásznakat készítenek. Az különleges kelméből asztalterítőket, függönyöket, zsinóros magyar díszruhákat, bocskai öltönyöket, csikós ruhákat, huszár egyenruhákat, esküvői ruhákat varrnak.

A csorvási tanyavilágban keressük fel a GER-VIK szlovák tájjellegű tanyát, ahol a régmúlt idők békéjét lelhetjük meg a több mint száz éves vert falak között. A háziak, ahogyan a nagyszüleiktől látták, begyújtanak a kemencébe és amit csak tudnak, önmaguk állítanak elő. Ezt tanulhatjuk el, ha elmegyünk hozzájuk lekvárt főzni vagy szappant, tarhonyát vagy mézeskalácsot készíteni, esetleg kézműveskedni.

Állandó Programok:
- Vendégvárás, vendég asztal
- Egy napos osztálykirándulások
- Kézművesség
Tavasz:
- Tarhonya készítés (hozott anyagból is) akár több alkalommal
- Szappanfőzés (hozott zsiradékból)
Nyár:
- Bodzaszörp főzés (bogyójából, hozott anyagból)
Ősz:
- Szilva lekvár főzés hagyományosan (akár hozott anyagból is) 

hazi-tarhonya1.jpgFotó: origo.hu

A Kardoskúti Fehértó mintegy 150 faj átvonuló-helyeként jegyzett természetvédelmi terület,a Körös-Maros Nemzeti Park része. A Fehértó a Dél-Tiszántúl legértékesebb, időszakos vízállású, speciális vízutánpótlású szikes tava, melyben különleges alacsonyabb rendű élőlények, ritka növények és növényközösségek élnek. A terület a vizes, pusztai élőhelyhez kötődő vonuló madarak egyik legfontosabb alföldi megállóhelye, 1979 óta a Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozik. A tómeder az éjszakázó és pihenőhelyet biztosítja, a környező puszták és mezőgazdasági területek a táplálékforrások szerepét töltik be. Októberben-novemberben a daru vonulása különleges esemény a tó életében. A darvakkal egyidőben indul az északi vadlúd-vonulás is. A védett terület közvetlen közelében, Pusztaközpontban található a Kardoskúti múzeum.

kardoskut_3.jpg

feherto_5.jpg

feherto_2.jpgFotók: gyoparosfurdo-oroshaza.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonadelalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr165812180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása