Újraindulnak a nosztalgiajárművek Szegeden

2013. május 07. 13:17 - HriczElvira

313-314_3.jpgSzegeden ezt mindenképp ki kell próbálni! Május 1-jétől vasárnaponként és az ünnepnapok délutánjain nosztalgiavillamosokon és -trolibuszokon is utazhatnak a szegediek és a Tisza-parti városba érkezők!

A járművek közül a legrégebbi a 313-314-es pályaszámú villamos. A fapados ikerszerelvényt a Schlick cég gyártotta még 1904-ben. A másik villamos a 813 pályaszámú FVV, közkedvelt nevén Bengáli. A két vezetőállásos villamost 1977-ben Debrecenben készítették szegedi használatra.

A nosztalgiatrolik közül az idősebb ZIU-9-es típusú, 9-153-as pályaszámú járművet a Szovjetunióban építették 1986-ban. A fiatalabb troli magyarországi gyártású, ráadásul az 505-ös pályaszámú Ikarus 280T típusú jármű készre szerelése Szegeden történt 1992-ben, alig több mint húsz éve.

A két nosztalgiavillamos és a két nosztalgiatroli a tervek szerint szeptember 29-ig közlekedik majd heti váltásban az 1-es villamos- és az 5-ös trolibuszvonalon, "hogy örömet szerezzen a város lakóinak és mosolyt csaljon a Szegedre érkező vendégek arcára".

A forgalom a Rókusi pályaudvar és a Személy pályaudvar közti 1-es villamosvonalon 1908. október 1-jén indult meg, lényegében véve az útvonala egy rövid belvárosi szakaszt leszámítva (eltérően a többi villamosvonaltól) nem változott. Jelenleg Szeged legkihasználtabb és legsűrűbben közlekedő járata. Az 5-ös trolivonal a Körtöltés utca és az újszegedi gyermekkórház között jár. Ez volt Szeged első trolibuszvonala, 1979. április 29-én indult meg rajta a forgalom.

A delmagyar.hu nosztaligavillamos és -trolifotózásra hív és vár mindenkit! A feladat roppant egyszerű: a május 1-jétől, szeptember 29-éig vasár- és ünnepnapokon menetrend szerint közlekedő nosztalgiajárművekről várják a fotókat. Mindegy, hogy a trolikat vagy a villamosokat fotózza, készíthet felvételt kívülről, utazás közben, fotózhatja a járművekkel a kedvesét, a gyermekét, a feleségét, férjét, testvérét, bárkit, rácsodálkozhat a jármű egy apró részletére, a lényeg, hogy a nosztalgiajárművekről készüljön a fotó! Friss felvételeket kérnek, várnak!


Forrás: turizmusonline.hu, delmagyar.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonadelalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr495286317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása