Tuti csípni fog(od)!

2016. szeptember 27. 16:06 - HriczElvira

A legújabb őrült fesztiválötlet: Szegedi Paprikashow és Chiliweekend, amely a Gerilla Gourmet jóvoltából valósul meg a szegedi Széchenyi téren 2016. október 7-9. között. Néhány dolog, amit tudnotok kell a Szegedi PaprikaShow és Chili Weekendről:

Nincsenek multinacionális termékek. A fesztivál chili-szekciójában csakis hazai chili-termesztők és paprika-manufaktúrák előzetesen megszűrt, csúcsminőségű termékei kapnak helyet. A Gerilla Gourmet filozófiájának megfelelően nincsenek vacak, E betűkkel telepumpált, egészségtelen gasztro-torzszülöttek ;)

A chili fogyasztása kifejezetten egészséges, de csakis megfelelő mértékben. Ne "toljátok túl" a chilit, figyeljetek az egészségetekre!

Csúcsminőségű chili - termékekhez csakis full extrás innivaló dukál. Sörből kizárólag kézműves sörfőzdéket fogadunk a fesztiválon, a RakpartFeszt - Kézműves Sörünnep legjobbjaiból válogatva + megturbózva néhány full extrás borászattal és pálinka-manufaktúrával (például itt lesznek: Békésszentandrási Szent András Sörfőzde Legenda Sörfőzde Center Igazi Csíki Sör Manufaktúra Zsombói Sörfőzde Szarvasi kézműves sörök Kapucinus Sörfőzde Magyarhertelend Gyulai Pálinka)

És a legfontosabb: a harapnivaló kérdése ;) A Gerilla Gourmet - kulináris Rock 'n Roll név kötelez, a fűszeres-csapatós street food szekció az ország legjobb utcai séfjeit hozza el Szegedre. És amit már sokan megkérdeztetek: természetesen gondoltunk a gyerkőcökre és azokra is, akik nem szeretik vagy nem ehetik a csípős ízeket. Rengeteg nem csípős harapnivaló is lesz, a Zing Burgertől a Meat & Sauceon keresztül a Befaló Billig - szóval nyugi ;)

chiliweekend.jpg(forrás: az esemény facebook-oldala)

Szólj hozzá!

A Feszty körkép - és ami körülötte van

2016. augusztus 10. 16:02 - Bezselics Ildikó

A magyarok bevonulását a Kárpát medencébe Feszty Árpád, Jókai Mór, a híres regényíró veje örökítette meg, és a francia mintára festett körkép 1896-ban a milleniumi ünnepségek egyik fő látványossága volt.

20160422_111423.jpg

A kép sorsa később legalább olyan hányattatott volt, mint a magyaroké a honfoglalást követő évszázadokban. A rendszerváltás után darabjaiból állították össze, és egy lengyel restaurátor csoport teremtette újjá 1991 és 1995 között. 1996 óta tekinthető meg jelenlegi helyén, az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban, az erre a célra épült Rotundában.

 latogatokozpont1_0-400.jpg

Aki ezen a nyáron látogat el ide, részesévé válhat egy újabb felújítási munkának: a szükségessé vált kisebb helyreállítási feladatokat nyitva tartás közben végzik el, így az érdeklődők beavatást nyerhetnek a festményrestaurálás folyamatába is (a körkép megtekintéshez előre be kell jelentkezni!).

 20160422_111416.jpg

A Rotunda az elmúlt években felújításra került, és számos új kiállítás is helyet kapott benne: többek között egy panoptikum-jellegű összeállítás, mely betekintést enged a Feszty-körkép történetének kulisszái mögé a korabeli sajtóanyagok alapján.

 

Létesült egy multimédiás játszótér, ahol játékos formában tágíthatjuk látókörünket: a fellelhető eszközök segítségével megismerkedhetünk legfontosabb 19. századi felfedezőink tevékenységével, megtudhatjuk mely országokba házasították ki az Árpád-ház hercegnőit, de készíthetünk magunknak nemesítő oklevelet, vagy Árpád-vezér bőrébe bújva a Feszty-körkép részesévé is válhatunk. A multimédiás játszótér minden korosztály számára kikapcsolódási lehetőséget kínál (halkan jegyzem meg, még egy férfi-megőrző is helyet kapott benne nagy monitorokkal és kényelmes babzsák fotelekkel...).

 

Egy másik kiállítás keretében hazánk történetének hat évszázadát várak és csaták bemutatásával tekinthetjük át. Ismert és kevésbé ismert erődök, sorsfordító harcok kalauzolnak végéig ezen a hősies korszakon. Levezetésképpen pedig egy numizmatikai kiállításon csiszolhatjuk történelmi műveltségünket.

20160422_113921.jpg

Számomra a kiállítás legemlékezetesebb része az 1896-os Promenád, mely nemcsak a Feszty-körkép keletkezési idejét, hanem az Osztrák-Magyar Monarchia fénykorát is idézi. A kiállításon a két promenád - egy nagyvárosi és egy kisvárosi - idézi fel a millennium korának a hangulatát. A korzón megjelenő személyek ruházata, használati tárgyai a társadalmi hovatartozást, a korra jellemző viseleteket és magatartásformákat idézik fel. A néző tehát egy történelmi kort visszahozó viselettörténeti kiállításban gyönyörködhet, és része is lehet a falakba épített hatalmas tükrök segítségével. A kiállítás ezen részének van egy számomra nagyon szimpatikus személyes momentuma: a promenád üzletein a cégérek egyrészt korabeli szegedi és makói kereskedőknek állítanak emléket, másrészt a kiállítás készítőinek nevét viselik.


Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark fő szimbóluma a millenniumi Árpád-emlékmű. A millennium korában az országgyűlés az 1896. évi VII. törvénycikkben örökítette meg a honfoglalás ezredik évfordulóját ("a honalapitás évezredes emlékének törvénybe iktatásáról"). A VIII. törvénycikk rendelkezik "a honalapítás ezredik évfordulójának megörökítésére alkotandó művekről", köztük a pusztaszeri emlékműről, melyet - romantikus szóhasználattal élve - „az első országgyűlés emlékére állíttattak”.

20160422_114532.jpg

A Rotundát körülölelő skanzen házai között járva a látogatók részesei lehetnek az egykori paraszti világnak, „élő skanzen” vár mindenkit. A népviseletbe öltözött tanyagazdák bemutatják eleink életmódját, találkozhatnak a két világháború közötti időszak jellegzetes figuráival, a csendőrrel, a juhásszal. A tanyasi iskolában előzetes bejelentkezéssel részt vehetünk egy múltidéző tanórán, hétvégenként megkóstolhatjuk Piri néni kemencés finomságait, a Szatócsbolt pedig egyedi kézműves termékekkel, korabeli édességekkel, finomságokkal várja minden nap a látogatókat.

A skanzen legújabb büszkesége a Pallavicini család XIX. században létesült sírkápolnája, mely eredetileg a közeli Ányáson állt.

20160422_115714.jpg

Az emlékparkban élvezhetjük a régi magyar puszta minden csodáját: hűsölhetünk egy árnyas tóparton, csodálhatjuk a széles horizontot, a szélmalmokat, és a világunkban csak nyomokban fellelhető békét.

20160422_120808.jpg

Bezselics Ildikó 

Szólj hozzá!

"5 csillagos" a betyáros Szeri csárda

2016. június 29. 10:43 - Bezselics Ildikó

Alföldi ebéd, betyáros hangulatban: az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark tőszomszédságában, a Szeri csárdában jártunk, ahol nemcsak a magyar gasztronómiai hagyományokat, Rózsa Sándor szellemét is megidéztük. 

 img_1189_masolata.JPG

A nemrég felújított csárdába lépve visszatér az Emlékparkhoz tartozó Skanzen hangulata, mely a korhű berendezésnek köszönhető: első pillanatban inkább betyármúzeumban éreztem magam. Nem tévedtem nagyot: a berendezés, a falon lógó betyárportrék, a hozzájuk tartozó életrajzok, történetek a szegedi múzeum munkatársainak hozzáértését dicsérik. A falakon lógó használati tárgyak: puskák, disznóláb-pisztolyok, pásztorkellékek, a fogason a kalapok, öltözetek mind a XIX. század elejére repítenek vissza bennünket. A középpontban természetesen a betyárkirály, Rózsa Sándor leghíresebb ábrázolásával, és a neki tulajdonított szállóigével: „Ha mögmondtam, hát mögmondtam!”

A gasztronómiai munka azonban már az új kor kihívásainak megfelelően épül, Zsurka Péter irányításával, aki Szegedről jár ki nap mint nap. Már a családja is bekapcsolódott a munkába: édesapja készíti a savanyított zöldségeket (mely a környék egyik gasztronómiai nevezetessége).

Az étlap szezonálisan változik. Természetesen nem maradnak le róla a tradicionális fogások, de igyekeznek mindent helyi, friss alapanyagokból, egészséges, korszerű módon elkészíteni. Nyáron minden nap megrakják a kemencéket, de sokféle grillen sült húst, halat és zöldséget kínálnak.

Fogadnak csoportokat is: ottjártunkkor épp kalácsot sütöttek másnap reggelire kisiskolás osztálykirándulóknak, akiket ezen kívül kakaóval vártak.

Mi maradtunk a „betyáros” menünél: betyáros ragulevest ettünk és egy fatálat szeri cigánypecsenyével, kakukkfüves tejben pácolt, grillezett csirkemellel és csongrádi töltött tekerccsel megrakva, frissen sült zöldségekkel – a házigazda ajánlása alapján. Nem bántuk meg!

Bezselics Ildikó

Szólj hozzá!

A Dél-Alföld ízei: Pásztortarhonya

2016. június 29. 10:35 - Bezselics Ildikó

 A Csillagösvény jurtájában elfogyasztott ebéd után (töltött káposzta volt és pásztortarhonya, melyet a Szeri Csárda szakácsai készítettek el) nekem is kedvem támadt feleleveníteni ezeket az ízeket, és egy kicsit utána néztem a pásztortarhonya eredetének is.

20160422_122618.jpg

 

A neve nem hangzik túl jól, és nem is lelhető fel benne magyar eredet – méltán, hiszen az oszmán-török „tarchana” szóból ered, mely búzalisztből aludttej hozzáadásával készült tésztát jelent. Jelenlegi formájában a XVIII. század vége óta szerepel a feljegyzésekben, de maga az étel valószínűleg a török hódoltság hagyatéka. Hazánkban elsősorban az Alföldön terjedt el, mint a paraszti táplálkozás egyik fontos alapanyaga.

Egy keményre gyúrt, reszelt vagy nagy lyukú szitán áttört tésztáról beszélünk, melyet felhasználás előtt megpirítanak. A legismertebb belőle készülő étel a pásztortarhonya, mely sokféle lehet, de alapvető összetevői a vöröshagyma, a zsír, a tarhonya, a pirospaprika és a krumpli. Így húsmentesen elkészítve kiadós köret. Jellemzően szalonnával és kolbásszal, zöldpaprikával főzik, de nem ritka a pörkölttel gazdagított megoldás sem. Készülhet bográcsban, kemencében (mint a képen látható), de természetesen lábosban vagy sütőben is. Nem egy diétás fogás, de időnként érdemes visszatérni hozzá!

 

Hozzávalók 4 főre:


250 g vöröshagyma
500 g tarhonya
600 g burgonya
3 evőkanál zsír
1 csapottabb evőkanál pirospaprika
1 teáskanál só
1,5 liter víz
50 g paradicsompüré
1 evőkanál Erős Pista
1 nagy, lédús paradicsom
1 zöld csípős paprika
200 g füstölt szalonna
300 g füstölt kolbász
Elkészítés

Először az apróra vágott szalonnát zsírjára sütjük, majd beletesszük a felaprított hagymát és a zsírban üvegesre pároljuk. Hozzákeverjük a tarhonyát, és időnként átkeverve barnára pirítjuk. Keverjük hozzá a kis kockákra vágott krumplit, a felkarikázott kolbászt, a pirospaprikát, az Erős Pistát, a paprikát a sót és a paradicsomot és felengedjük a vízzel. Felforraljuk, majd kis lángon főzzük fedő alatt, míg a tarhonya felszívja a víz nagy részét, csak a tetején marad egy kicsi. Akkor levesszük a tűzről, és kb. 20 percre lefedve félretesszük, míg magába szívja az összes vizet. Frissen tálaljuk!

BŐVEBBEN A CSILLAGÖSVÉNYRŐL ITT ÍRTUNK 

Szólj hozzá!

Ráléptünk a csillagösvényre!

2016. június 29. 10:23 - Bezselics Ildikó

Nem az égi úton jártunk: az ópusztaszeri Csillagösvény Útvesztő Öko Élménypark egyszerre teszi lehetővé az útkeresést a labirintusban és az önfeledt játék szabadságát – és mindezt finom falatokkal is tetézik.

 tanosveny.jpg

Mitől lesz „öko” egy élménypark? Íme, néhány fontos momentum, a teljesség igénye nélkül:

  • A fűzfafonat – labirintus építésénél a környéken fellelhető természetes anyagokat használták fel: fűzfa és fagyal vesszőt.

  • A sövényültetvényt víztakarékos, csepegtető öntözéssel gondozzák.

  • Kézi erővel végzik a kertészeti és állagmegőrző munkákat.

  • Hisznek a személyes megtapasztalás és meggyőzés erejében: országszerte megjelennek különböző fesztiválokon interaktív játékaikkal, így népszerűsítik a Csillagösvényt

Tovább
Szólj hozzá!

A Dél-Alföld ízei: Szilvalekváros bukta

2016. június 29. 10:22 - Bezselics Ildikó

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark skanzenjében megkóstolhatjuk a kézzel dagasztott, aranybarnára sütött, illatos házi szilvalekvárral töltött, békebeli buktát. Nemcsak a végeredményt csodálhatjuk meg, hanem a készítés teljes folyamatát, a dagasztástól a sütésig.

20160422_115011.jpg

 

A kemencénél folyó munkát és az előkészítést az aranykezű Piri néni irányítja, akihez foghatót már a magyar pusztában sem sokat találunk. Amellett, hogy mérés nélkül keveri a legrugalmasabb, legszebb tésztát, megtudtam, hogy ő készíti a legjobb savanyított csicsókát is a környéken. Ő és a segítő asszonyok egész nap népviseletben dolgoznak a kemencénél és a napos udvaron: ott kínálják a kész buktát és az édes mentateát.

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: gasztronómia

43. Arena Junior Úszó Európa-bajnokság

2016. június 27. 13:04 - Zsenyei László

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város számára a sport támogatása, szeretete mindig is kiemelt jelentőséggel bírt. 2016-ban pedig éppen itt kerül megrendezésre a 43. Arena Junior Úszó Európa-bajnokság.

Az eseményre öt országból jönnek sportolók: Svájcból, Írországból, Szlovákiából, Ciprusról és Magyarországról érkeznek gyerekek. 55 csapat, ami azt jelenti, hogy közel 1400 rajtot visznek majd véghez és összesen 370 gyermek indul majd a versenyen.

logo.png

Az olimpiai és világbajnok, tiszteletbeli vásárhelyi Gyurta Dániel a reklámarca a július 6-10. között megrendezésre kerülő 43. Arena Junior Úszó Európa-bajnokságnak. A hódmezővásárhelyi eseményről készült reklámfilmnek is ő a főszereplője. A világklasszis úszó 13 éve folyamatosan edz Hódmezővásárhelyen és készül a versenyekre.

A vásárhelyi népi motívumok is szépen megjelennek az EB eseményén. Az éremátadón a hoszteszek gyönyörű, fekete, vásárhelyi motívumokkal hímzett koktélruhát viselnek majd, amelyeket Asztalos Ilona tervezett. A lányok megjelenését ugyanis hímzett nyaklánc teszi majd teljessé.

Közel 250 érmet készítenek az alkalomra az Alföldi Porcelán Edénygyár Zrt.-ben, amelyek porcelánból készülnek, nemesfémet is tartalmaznak, és a helyezésen és egyéb információkon kívül a hátoldalára stilizált vásárhelyi motívumok kerülnek.

A Gyarmati Dezső Sportuszodában zajló versenyt részben élőben, részben pedig felvételről követhetjük az M4 sportcsatornán, de az élmény természetesen helyben lesz a legteljesebb!

További információk, érdekességek, menetrend az esemény hivatalos honlapján

Szólj hozzá!

Csülköt sörrel Békéscsabán

2016. június 13. 15:53 - HriczElvira

A hétvégén irány Békéscsaba, indul a Sörfesztivál és Csülökparádé! A kiváló minőségű sörök között gyári és kézműves fajtákat is kóstolhatunk, mintegy 100 fajtát. A sör mellé pedig csülök dukál, szombaton még csülökpörkölt főző versenyt is tartanak. A programok a hagyományokhoz híven színvonalasak lesznek, a koncertfellépők között Wellhello, Halott Pénz, Irie Maffia, Hooligans, Road, Beatrice, Kowalsky meg a Vega, Tankcsapda, R-Go, Ákos szerepel.

Szólj hozzá!

Fagyizós városnézés Gyulán

2016. június 06. 16:01 - HriczElvira

Egy gyulai városnézés elmaradhatatlan része a fagyizás-kávézás. A cukrászdák, kávézók többsége a sétálóutcán nyílt, de összeállításunkban mutatunk olyan helyet is, ami picit eldugottabb helyen van, viszont érdemes felkeresni! Tippjeink között pedig ajánlunk néhány látnivalót a városnézéshez.

img_0751.JPGA gyulai Levendula Fagyizó - fotó: Zsenyei László

Tovább
Szólj hozzá!

Kis romantika Baján

2016. június 03. 10:56 - HriczElvira

Kaptam pár hétvégi képet a Dunáról és úgy érzem, máris indulnom kell Bajára… Ez a mediterrán kisváros pontosan azt idézi fel, amit a legjobban szeretek: gyönyörű napsütés, kacskaringós, romantikus kis utcák, a Sugovicára nyíló főtér és végeláthatatlan strandolás a Dunán. Már a gondolatára is barnultam három árnyalatot…

image-0_02_01_9dd270be8d8ae955e01f87cb5af07945b24040c1ec9b9a7ffced7a5accafe5da-v.jpgDunapart - forrás: H.E.

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása