Baja újratöltve

2014. június 04. 15:12 - HriczElvira

Baja és a halászlé már örökre és visszavonhatatlanul összetartozó fogalmak. És valóban, annál kevés ínycsiklandóbb látvány létezik, mint mikor július közepén a Bajai Halfőző Fesztiválon a város főtere megtelik amatőr és profi főzőcsapattal és 2000 bográcsban készül a gyufatésztás hallé.

halfozes 155 resize.jpg

A hétvégére szervezett túránk után azonban bizton állíthatjuk, hogy Baja ebben nem merül ki, sőt, csupán csak itt kezdődik. Főként azok terepe ez a környék, akik aktívan szeretnek pihenni, de akik a hasukat szeretik süttetni egy hét nyaralás alatt, ők sem fognak csalódni. A kirándulóknak számtalan lehetőséget nyújt Gemenc, ahol erdei kisvonatozni, gyalog- vagy kenutúrázni is lehet, sőt, ezeket tetszés szerint kombinálhatjuk is. Az extrém sportok kedvelőit a Bajawakeboard Vízisport Egyesület várja.

Baját az Isten valószínűleg jókedvében teremtette, mert annyi fantasztikus adottsága van, hogy azt bármelyik térség megirigyelheti. Szerencsére ezt a bajaiak is felismerték és olyan egyedi tervekkel rukkoltak elő, hogy aki néhány éve járt itt, és jövőre újra eljön, ámulva járja körbe a nyugalom szigetét.

066 resize.jpg

A frissen elkészült projektek egyike a  Bagolyvár - Miskolczy Ferenc emlékház. Egy igazi mesebirodalom, ahol modern elemekkel ötvözték a régmúlt korok szépségeit és egy olyan lélegzetelállító múzeumot hoztak létre a művész otthonából, hogy a kicsi alapterület ellenére minimum fél óra kellett, hogy nagy nehezen elhagyjuk a házat.

A Duna Wellness Hotel teljes felújításának vége és a városi projektek befejezése is ez év őszére van ütemezve, így aki korábban járt itt és jövőre is ellátogat, szinte egy másik várost lát majd viszont. Természetesen a hagyományokat is legjobb tudásuk szerint őrzik, például a legendás Halfőző Fesztivált, amelynek idején továbbra is annyian vannak a városban, hogy egy tűt nem lehet leejteni és a szállások erre az időre már januárban megtelnek.

Egyedülálló ötlet például, a vízi színpadhoz készülő lenyűgöző látványelem. Egy projektor segítségével rávetítenek bármilyen mozgóképet egy 30 méteres legyező formájú szökőkútra. Képzeljünk el egy olyan koncertet, ahol a vízi színpadon játszik az együttes és mögötte a Sugo közepén a vizuál-effektek egy óriási vízfüggönyön jelennek meg. Zseniális. De a Mezítlábas Ökopark, a Kilátó, a több mint 400 főt befogadó Rendezvényház, a régi Kemping a Szabad strand felújítása is jó ütemben halad.

Sok a látnivaló, de a távolságok olyan kicsik, hogy rengetegek járnak kerékpárral és a turistáknak is gyakran ezt javasolják, vagy a kisvonatot, amivel körbejárni a várost maradandó élmény és a gyerekek is imádják.

Felkerestük a Halászati Mini Skanzent, ahol érkezésünkkor begyúrtak egy adag lepényt és a frissen, forrón a kemencéből kínálták. A Gemenc sétahajóval jutottunk el Érsekcsanádra, ahol a Rév csárdában már vártak bennünket, a kandallóban lobogott a tűz, a lélekmelegítő italok kitöltve és gőzölgött a bográcsban a hamisítatlan bajai halászlé.

Gemenc hajó1_resize_1.jpg

Frissen főzve, halászosan, mindenkinek személyesen, bográcsban tálalják az asztalra a halászlevet. Szabad szedéssel gyufatésztával. De nem csak halászlé, egyéb halételek is szerepelnek az étlapon, mint például rácponty, füstben sült hal,  rántott és roston sült hal, haltepertő,  füstölt olajos hal és nem utolsó sorban a halpástétom lilahagyma karikával tálalva. Az autentikus körülmények között, szabadtűzön elkészített halászlé készítését élmény végignézni. Lábon száradt vörös fűzzel szabadtűzön főzik. Már a főzőhely berendezése és az eredeti ágasfa is szemet gyönyörködtető látvány az erre fogékony szemnek. Kellemes környezetben, a Duna parton remek látvány a hajó forgalom mellett végignézni a naplementét.

Hajós felfedezése során semmiképp nem lehet kihagyni a Hajósi Barokk Kastélyt és a méltán híres Pincefalut. A kiállító termekben és az egész kastélyban úgy van jelen a modern kori technika, hogy szinte észre sem vesszük, mégis hihetetlen interaktívvá teszi a tárlatot. A világ legnagyobb egybefüggő pincefalujának 7 terén és 21 utcájában 1200 présház sorakozik, amelyek közül többet szállás- vagy kóstolóhellyé alakítottak.

hajos3 (1) resize.jpg

041 resize.jpg

Felfedezni való környék Baja, minket lenyűgöztek!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonadelalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr956271236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása