Munkácsy emlékév Békéscsabán

2014. január 13. 13:09 - HriczElvira

Centenáriumot ünnepel az idén a békéscsabai Munkácsy Múzeum. Száz évvel ezelőtt, 1914. március 28-29-én avatták fel a Közművelődés Házát, amely 1951-ben vette fel Munkácsy Mihály festőművész nevét. Az ünnepségre a 100 évvel ezelőtti avatáshoz hasonló programot állítanak össze.

Békéscsaba - Munkácsy Múzeum.jpg

A neoklasszicista épület jelenlegi arculatát egy uniós pályázatnak köszönhetően 2008-ban egy teljes külső-belső felújításon esett át. Az intézmény büszkesége, hogy a festményeket és a relikviákat együttesen nézve itt található a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteménye.

A festőművész születésének 170. évfordulójára rendezett Munkácsy-emlékév programsorozata február 19-20-án indul - ez utóbbi dátum a művész születésnapja. Ez alkalomból 170 relikviát állítanak ki, több olyat, amelyet eddig még nem láthatott a közönség.

2014-ben megemlékeznek az I. világháború kitörésének 100. évfordulóján a békéscsabai 101-es gyalogezredről valamint az 500 éve kitört Dózsa-féle parasztfelkelés megyei vonatkozásait is bemutatják. Az "Ami csabai..." sorozat a Feltalálók című tárlattal folytatódik.

Forrás: Munkácsy Mihály Múzeum, Békés Megyei Hírlap

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonadelalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr675756258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása