Csaba és kolbász

2013. október 21. 13:44 - HriczElvira

A Dél-Alföldre utazók biztosak lehetnek abban, hogy a vidéki vendégszeretet mellé helyi termékek is társulnak! A legtöbb, az Európai Unió által is elismert hungarikum innen származik vagy itt is megtalálható. Békéscsaba és környékén járva a csabai és gyulai kolbászt valamint a békési pálinkát semmiképp se hagyják ki a beszerzendők közül!

A hűvösebb idő beálltával indul hagyományosan a disznótor-szezon, ennek már régen is a higiénia volt az oka, a viszonylagos hosszadalmas eljárás során a hidegben nem romlott meg a hús. Kolbászt szárazat és sütnivalót, tepertőt és hurkát valamint a tradicionális szlovák cigánkát mindenképp érdemes megkóstolni, előtte pálinkával rákészülni, utána pedig borral vagy kézműves sörrel leöblíteni – errefelé így szokás.

A nagy eszem-iszom közben jól esik a kirándulás, mondjuk a közeli Póstelekre, ahol az egykori kastélypark ősfái között még felfedezhetjük a kastély szellemjárta romjait. De itt találjuk a télen-nyáron nyitva tartó, különleges műanyag borítású, minden nap nyitva tartó korcsolyapályát is, ahol SZÉP-kártyával is fizethetünk. 

Békéscsabával ismerkedve keressük fel a „podsztyenás”, azaz előtornácos Békési Úti Közösségi Házakat, a világ leggazdagabb Munkácsy gyűjteményét vagy a kortárs Jankay Gyűjteményt. Fáradt tagjainkat az Árpád Gyógy- és Strandfürdőben lazíthatjuk le.

Az igazi vidéki disznótoros hangulathoz a helyi finomságok, köztük a pálinkák is hozzájárulnak. Pálinkát bármikor kóstolhatunk a Békési Szilvapálinka Út állomásain. Gyulán, a Kossuth téren találjuk a tematikus út információs pontját. A pálinkaút bemutatja a termék hagyományait, előállításának különféle módjait és természetesen magát a hungarikumot. A Gyulai Pálinka Manufaktúra Kóstolóháza, a 42 férőhelyes fogadóépület a szilva felhasználásának módjait mutatja be. A békéscsabai Árpád Pálinkatanyán a csabai házi szilvapálinka készítésének fortélyaival való ismerkedés után jófajta, díjnyertes pálinkákat kóstolhatunk.

A Békési Szilvapálinka Út vonalát követve a harmadik állomás a Békési Pálinka Centrum igazi kuriózum még a tapasztalt pálinkázóknak is. Az egykori zsinagóga épületében látvány pálinkafőzés során mutatják be a teljes főzési folyamatot, a cefre beszivattyúzásától a pálinka kicsöpögéséig, itt bárki megfőzheti a saját pálinkáját. Sőt, elkészíthetjük saját „online” pálinkánkat is. Egy weboldalon keresztül működő vezérlőpult segítségével betölthetjük otthonról a cefréjét, beállíthatjuk a főzés hőfokát és megfőzhetjük a saját ízlésünk szerinti pálinkát. 

Lőkösházán a háborítatlan csendben a szemet rabul ejtő Vásárhelyi-Bréda kastély és a csodálatos mediterrán hangulatú kastélyparkja egyedi és különleges programokkal várja a látogatókat. Az 1806. körül épült klasszicista stílusú kastélyt a történelem vasfoga igencsak megtépázta, de sikerült megmenteni a végleges pusztulástól, a felújítás után mára az ódon falakon belül közel 500 nm-en kiállítótér és látogatóközpont működik. A kastély központi, kör alakú, 15 méter magas termében látható a Föld forgását bizonyító, egyik legérdekesebb és talán leglátványosabb eszköz, az egyedi Foucault-inga. A 25 cm átmérőjű ingatest kék-szürke azul macaubas gránit, melynek a származási helye Brazília. Az ég és a föld színvilágát idéző, természetes kvarcból kialakult kőzet az egyik legdrágább a világon, amit színének és az azt megtörő erezetének köszönhet. A kastély fő attrakciója a homlokzatán minden este naplemente után kezdődő, Európában egyedülálló állandó kültéri 3D épületvetítés. Bordos Zsolt - A kastély álma című 3D-s alkotása minden este 20:00-tól látható a kastély homlokzatán! 

Csabai Kolbászfesztivál
2013. október 24-27.
A rendezvény négy napja alatt országra-világra szóló kolbászos versengések várják a látogatókat az 500 csapatos gyúrástól a szárazkolbászok versenyéig, a disznótoros ételek (töltött káposztafőző verseny) készítéséig és kóstolásáig. Naponta disznóvágás-bemutatókra is sor kerül, ahol a különböző tájak szokásait ismerhetik meg a résztvevők. A jó hangulatról népzenei, néptánc és szórakoztató zenei előadók gondoskodnak.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonadelalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr995590700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása