Városnézés – másképp

2013. október 04. 11:30 - HriczElvira

Természetesen térképpel vagy útikönyvvel a kezünkben egy kényelmes tornacipőben gyalogosan is végigjárjuk mindazt, amit egy városban látni érdemes, viszont aki ennél különlegesebb élményre vágyik, bőséggel kínálnak lehetőséget az ötletes programszervezők. Extrém élményekkel és „zöld” megoldásokkal, nosztalgikus vagy épp ellenkezőleg, újítóan modern ötletekkel találkozhatunk. Közelebb kerülhetünk a helyiekhez, meglátunk olyat, ami a könyvekből kimaradt és beavatódunk a város titkaiba.

Fantasztikus élmény a sétarepülés hőlégballonnal, megtudhatjuk, mit lát a madár a levegőből! Az egyik legbiztonságosabb légi jármű, nem ráz, nem zörög, lassan repül és alacsonyan. Kecskeméten a hőlégballonos sétarepülést külön kérésre lehet igénybe venni. Az útvonal a megrendeléstől függ, repülésre reggeli illetve esti órákban van lehetőség. Bár gyerekek számára is igénybe vehető, de 12 éves kor alatt nem ajánlott. A repülés időtartama 30 perc, azonban felszállással, leszállással, illetve a megfelelő szélirány kiválasztásával összesen három órát vesz igénybe.

Baján a magyar gyártású gumikerekű kisvonatban a Piczinke nevet viseli és minden nap 10 és 18 óra között óránként indul a Tóth Kálmán térről.

Szeged felfedezésére egyre több opció lehetséges– érdemes kipróbálni mindet, hiszen más-más élményt nyújtanak. A kisvonatos városnézés a Széchenyi térről indul és útvonala a legfőbb látnivalók mellett visz. A menetrenden kívül a „Szeged Fényei” program kibővített útvonalon, idegenvezetővel vezet végig a városon, a „Gasztro vonat” elnevezés pedig hangulatos Tisza-parti vacsorával kiegészített városnézést jelent. 

A kisrepülős városnézésre érdemes fényképezőgéppel készülni, mivel csodálatos képeket készíthetünk már az indulásról és később a magasból is. Romantikus élmény a város káprázatos fényeit csodálni a felhőket megvilágító holdfény mellett vagy a naplementét a felhők felett utolérni. A legbátrabbak ki is próbálhatják a repülőgép vezetés feledhetetlen élményét egy oktató mellett - ezt földi oktatás előzi meg még a felszállás előtt. A helikopteres városnézés a fotósok számára kiemelkedően pazar élményt nyújt. A rövid program során megismerhetik Szeged belvárosát, a Tisza-Maros torkolatát, a Fehér-tó természeti szépségét és a Maty-éri evezőspályát. A hosszú program kiegészül a magyar-szerb-román hármashatár megtekintésével, valamint egy bátor jelentkező kipróbálhatja a repülőgép-vezetés élményét.

A sétahajó a Novotel Hotel magasságából felfelé indul, végig megy a város északi fele mellett. A Maros torkolatánál visszafordul, és az Árvízi emlékműig megy le – az indulást követően körülbelül egy óra múlva ugyanott köt ki, ahonnan elindult.

Szegeden mindenképp érdemes kipróbálni a vasárnaponként és az ünnepnapok délutánjain közlekedő nosztalgiavillamosokat és –trolibuszokat. A legrégebbi a Schlick cég által 1904-ben gyártott 313-314-es pályaszámú fapados ikerszerelvény villamos. A két nosztalgiavillamos és a két nosztalgiatroli a tervek szerint szeptember 29-ig közlekedik heti váltásban az 1-es villamos- és az 5-ös trolibuszvonalon, "hogy örömet szerezzen a város lakóinak és mosolyt csaljon a Szegedre érkező vendégek arcára".

Idén nyártól bárki bérelhet Szegeden HumanLimo-t, azaz riksát is, amiben egyszerre két fő tudja beutazni a várost – akár tematikusan, akár egyéni útvonal alapján. A GPS-alapú szolgáltatás a városban járva a helymeghatározó rendszerre támaszkodva mondja el, hogy épp mit lát az utas. Arra is van lehetőség, hogy ne szöveget, hanem a Belmondo együttes zenét lehessen hallgatni.

Magyarországon először Szegeden vehető igénybe a kölcsönbicikli, a CityBike. 12 tárolóval és 100 bringával indult a rendszer, amely használata egy egyszerű regisztrációhoz kötött, majd egy egyedi állandó azonosítót kapunk, mely biztosítja a szolgáltatáshoz való hozzáférést. Az erősített vázú, tömör gumikkal ellátott kerékpár fekete-sárga festést kapott, így könnyen felismerhető, a lopások ellen GPS-szel szerelték fel a járműveket, amelyek a körtöltésen belül használhatók.

Szegeden és egyben a Dél-alföldi régióban egy új, innovatív és izgalmas turisztikai szolgáltatás jelent meg az Élménytúrák Segway PT-n! szolgáltatás által. A testsúly megfelelő irányba történő döntésével irányítható kétkerekű, elektromos Segway Personal Transporter (PT) használatával a városnézés és közlekedés új élményével gazdagodnak a turisták. Szegeden öko-, adrenalin és belvárosi túrákat hirdetnek, Mórahalmon pedig a nagyszéksósi bivalyokat lehet Segway PT-vel meglátogatni. A különleges élményeket egy, a Segway PT használatára tervezett mobil kaland- és akadálypálya felépítésével még fokozni is tudják.

Ha megidéznénk a múltat, a lovak közé is csapathatunk kicsit, hiszen Szegeden akár fiákert vagy lovaskocsit is bérelhetünk. Városnézéshez lovaskocsit Kiskőrösön is rendelhetünk, amivel aztán elvitethetjük magunkat valamelyik városszéli pincészetbe bort kóstolni.

A Békés Airport reptérről indulva akár Békéscsabát, Gyulát, de a távolabbi Szarvast és Orosházát is megtekinthetjük madártávlatból. A fényképezőgépet itt se felejtsük el magunkkal vinni!

Gyulán „romantika járatokat” indítanak a közeli Szanazugba (csütörtökönként) és Póstelekre (minden kedden és vasárnap). A hintók vagy lovaskocsik Gyuláról a Városháza elől indulnak. A várkertből induló kisvonattal az élővíz-csatorna hídjain, hangulatos utcákon haladva elhaladunk többek között a Vár és környéke, a Várfürdő, az Erkel Emlékház, a Ladics-ház, a Százéves Cukrászda és a Városháza előtt.

Szarvason járva senki sem hagyja ki az Arborétumot, amelynek kikötőjéből sétahajó indul. A Kákafoki-holtágon közlekedő Katalin II.-ről láthatjuk a vízben álló mocsári ciprusokat, a Milleniumi emlékművet, a Bolza-kastélyt, a Szarvasi Vízi Színházat és gyaloghidat, Tessedik Sámuel által építtetett Ótemplomot és a Történelmi Magyarország közepét jelképező szélmalmot, miközben a hajóskapitány viccekkel, anekdotákkal és találós kérdésekkel szórakoztatja az utasait. A Birdie névre hallgató 14 személyes elektromos kisbusz az idéntől hozza-viszi a turistákat Szarvason – egyelőre megrendelésre és az utasok által megadott útvonalon. 

A standard programoktól eltérően igazán exkluzív élményben lehet részünk, ha ezeket a lehetőségeket a saját kívánságainkhoz igazítva különleges útvonalon vagy időpontban vesszük igénybe.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonadelalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr385544957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása