Jubileumok Vásárhelyen

2013. október 03. 10:45 - HriczElvira

Hódmezővásárhely és környéke – mondhatjuk úgy – ősidők óta a művészetek bölcsője. A Tornyai Múzeumban találjuk a közelben feltárt kőkori Kökénydombi Vénuszt és oltárt, de az alföldi kerámia is messze földön híres. A Tisza festői holtágai pedig a festőket ihleti meg és csalogatja a művésztelepre évtizedek óta.

60. Vásárhelyi Őszi Tárlat

A Vásárhelyi Őszi Tárlat ebben az esztendőben 60. alkalommal kerül megrendezésre. E töretlen hagyományokkal rendelkező országos gyűjtőkörű kortárs képzőművészeti kiállítás mindig a széles értelemben vett realista, ábrázoló, illetve figuratív törekvések fóruma volt. Ennek a művészeti alapállásnak a jegyében szerveződik az idei tárlat is.

A Vásárhelyi Őszi Tárlat alapításának évétől meghívásos kiállításként működik, anyagát minden évben szakmai zsűri válogatja, amely javaslatot tesz a tárlaton kiosztásra kerülő díjakra. Ezek között a legfontosabb az országosan is kiemelkedő díjazású Tornyai-plakett, a szintén városi alapítású Galyasi Miklós és Endre Béla díj, de a zsűri kompetenciája a kisebb díjakra tett javaslat is. A tárlat az Alföldi Galéria földszinti, tekintélyes alapterületű, impozáns termeiben kerül megrendezésre. A nagyközönség 262 műalkotást láthat az október 6-án nyíló kiállításon. A legrégibb múltra visszatekintő kortárs, hazai tárlaton 194 művész alkotásai jelennek meg: 154 festmény, 32 grafika, valamint 76 szobrászati és plasztikai mű kerül kiállításra.

50 év a korong mellett

Hódmezővásárhelyen a fazekasmesterek műhelyek és a városrészek szerinti elkülönülésével alakult ki a jellegzetes forma- és színvilágot hordozó újvárosi, tabáni és csúcsi stílus. A szakirodalom szerint a vásárhelyi fazekasság stílusának alakulásában szerepet játszott a szecesszió térhódítása. 1912-ben Tornyai János vezetésével a vásárhelyi képzőművészek megalapították a Majolikagyárat.

Ambrus Sándor 1963-ban jelentkezett a hódmezővásárhelyi Majolikagyárba ipari tanulónak és itt is dolgozott 1985-ig szabadkézi korongosként. 1985-89 között Bod Éva Munkácsy-díjas keramikussal dolgozott Budapesten, majd Hódmezővásárhelyen a családi házában fazekas kisiparosként indította el az önálló kézműves vállalkozását. 2001-ben létrehozta a Belvárosi Fazekasházat, ahol a vendégek akár személyesen is megmérettethetik tudásukat a „sár” világában és saját készítésű kerámiájukkal térhetnek haza. Szakmai hitvallása a hagyományos vásárhelyi fazekas örökség megismertetése az új nemzedékkel és ezáltal hozzájárulni annak megőrzéséhez.

50 éve, hogy elkezdett fazekas tevékenységekkel foglalkozni, amely munkásságának megtisztelő elismerése, hogy a tavalyi évben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Elnöki Aranyérmével tüntették ki, míg az idei esztendőben 8. alkalommal kapta meg a Magyar Kézműves Remek kitüntetést.

A Vásárhelyi Őszi Tárlathoz kapcsolódóan a Belvárosi Fazekasházban a helyi és környékbeli kézműves mesterek Kezek dicsérete című időszaki kiállását tekinthetik meg a látogatók október 5-től.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonadelalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr745544739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása