Határtalan Vándortúra harmadszor

2013. május 10. 11:32 - HriczElvira

Jövő héten ismét indul a nagyszabású nemzetközi Körösök Völgye Határtalan Vándortúra program. 2013. május 15–20 között már harmadszor szervezik meg a Szentháromság vízeséstől (Ro) Békésig (Hu) tartó, hat napos túrát.

Határtalan vándortúra.jpg

A 0. napon (2013. május 15.) szervezendő, igen érdekesnek ígérkező, élményekkel teli gyalogtúra a Fekete-Körös forrásvidékére, a monumentális Szentháromság-vízeséshez vezet. Az ezt követő napokban az évről-évre növekvő számú résztvevők párhuzamosan kerékpáros és vízi túraformájában járják végig a romániai partiumi területhez tartozó, nagyszámban magyarok lakta festői Fekete-Körös-völgyét.  A közel 160 kilométeres vízi út, valamint a sok-sok egyéb látnivalót érintő kerékpáros útvonal, (300 km) megtétele után érkeznek a túrázók az utolsó napon a zöldhatárhoz, ahol ünnepélyesen, ideiglenes határnyitás keretében lépnek Magyarország területére.

Pihenőhelyek, megállók a Fekete-Körösvölgyében, a romániai partiumi területeken a túra alatt: Köröstárkány, Várasfenes, Belényes, Belényesújlak, Magyarremete,Gyanta, Tenke, Nagyzerind, Feketegyarmat.

A NYITOTT HATÁR című turisztikai program lényege, hogy a közvetlenül a Fekete-Körös mentén nemrég teljesen felújított Gyula (Hu) és Nagyzerind-Feketegyarmat (Ro) településeket közvetlenül összekötő, új úton (kb 15 km) ideiglenes határátkelő-pontot létesítenek 2013. május 19-én, vasárnap délután (magyar idő szerint.) 16.00 órától 20.00 óráig. Így tehát bárki gyalogosan, kerékpáron, autóval stb… tud közvetlenül átjutni Magyarországról az esti, Nagyzerind-Feketegyarmaton (Ro) megrendezendő „kultúrbogrács” elnevezésű programra. Ezzel a rendezvénnyel fogadják a Fekete-Körös eredésétől indult és azt végigevező magyar és román túrázókat az utolsó romániai táborhelyen. 

2013. május 19-én, vasárnap szervezett kerékpártúra is indul azok részére, akik nem szeretnének egyedül nekivágni a nyitott határnak Gyula és Nagyzerind között. Ők 14.00-kor Békésen, a városháza épülete előtt gyülekezhetnek, majd Békéscsabán 15.00-kor lehet hozzájuk csatlakozni a Széchenyi Ligetben található Körösök Völgye Látogatóközpontnál, ezután 16.00-kor Gyulán, a Vár előtti területen várják a programhoz csatlakozni kívánókat. Innen együtt érkeznek az ideiglenesen megnyitott határhoz, majd Nagyzerind–Feketegyarmatra az esti „kultúrbogrács” programra.

2013. május 20-án, a Befutó napján, magyar idő szerint 10.00 órakor indul a túra Nagyzerind-Feketegyarmatról, kerékpáros és vízi túra formájában Magyarország irányába. Ezen a napon lehetőség van autóbusszal is részt venni a rendezvényen. Autóbusz három településről indul: Békéscsabáról, Gyuláról és Békésről. További részletek megtalálhatók a www.szazlabu.hu weblapon. Az utolsó napi „Befutó” túra a Fekete-Körösön és annak töltéskoronáján halad. A túrázók és a záró eseményekre érkezők csapata ugyancsak ideiglenes határnyitás keretében lép Magyarország területére, kb. 11-12 óra között, a dénesmajori gátőrház közelében. A figyelemfelhívó nemzetközi túraprogram befutója ünnepélyes keretek között, előreláthatólag 17.00 körül várható a békési Kishajó Kikötőben, ahol Katona Gyula, a Békési Református Egyházmegye esperese fogadja a Körösök eredésétől induló, a Határtalan Vándortúra „igaz üzenetével” érkezőket.

A program fővédnöke ez évben is Tőkés László, aki európai parlamenti képviselői tisztségében vállal szerepet a program sikerében.

A több napos túraprogramhoz az idénis bármikor és bárhol lehet kapcsolódni. A programokhoz való csatlakozások részleteiről a www.szazlabu.hu, valamint a www.korosok.hu oldalon lehet tájékozódni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonadelalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr295292638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása