Azon gondolkodtunk, hogy mit is kellene sütni, hiszen most, hogy sorra járjuk a temetőket, nem igazán van időnk a konyhában ácsorogni. Aztán beugrott: kenyérlángost! Vagy ahogyan sokan ismerik: töki pompost!
Most megosztjuk, hogy hogyan készítették el ezt annak idején a mamáék. Persze már nekünk sincs kemencénk, de a sütőben ugyanúgy megsül.
A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 3 db krumpli
- 2,5 dkg élesztő
- 1,5 dl langyos tej
- 1 kk cukor
- só
- 2 dl tejföl
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 fej lilahagyma
- bacon
Hámozd meg a krumplit, kockázd fel és sós vízben főzd puhára, majd törd át. Az élesztőt futtasd fel a langyos vízben, a kiskanál cukorral. A lisztet a krumplival és az élesztős vízzel jól gyúrd össze, adj hozzá ízlés szerint sót. Kb. 1 órát hagyd állni langyos helyen, majd oszlasd el a tésztát egy tepsiben és szurkáld meg villával. Előmelegített sütőben (175fok/7-es fokozat) 5 percig süsd, hogy a teteje szilárd legyen. Vedd ki, kend meg a tetejét tejfölös fokhagymával, tedd rá a lilahagymát és a bacont is. Süsd még további 10-15 percet.