Helyi termékek, receptek 3.

2012. október 31. 19:30 - HriczElvira

toki.jpgAzon gondolkodtunk, hogy mit is kellene sütni, hiszen most, hogy sorra járjuk a temetőket, nem igazán van időnk a konyhában ácsorogni. Aztán beugrott: kenyérlángost! Vagy ahogyan sokan ismerik: töki pompost!

Most megosztjuk, hogy hogyan készítették el ezt annak idején a mamáék. Persze már nekünk sincs kemencénk, de a sütőben ugyanúgy megsül.

A tésztához:
- 50 dkg finomliszt

- 3 db krumpli
- 2,5 dkg élesztő

- 1,5 dl langyos tej
- 1 kk cukor
- só

A tetejére:
- 2 dl tejföl
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 fej lilahagyma
- bacon

Hámozd meg a krumplit, kockázd fel és sós vízben főzd puhára, majd törd át. Az élesztőt futtasd fel a langyos vízben, a kiskanál cukorral. A lisztet a krumplival és az élesztős vízzel jól gyúrd össze, adj hozzá ízlés szerint sót. Kb. 1 órát hagyd állni langyos helyen, majd oszlasd el a tésztát egy tepsiben és szurkáld meg villával. Előmelegített sütőben (175fok/7-es fokozat) 5 percig süsd, hogy a teteje szilárd legyen. Vedd ki, kend meg a tetejét tejfölös fokhagymával, tedd rá a lilahagymát és a bacont is. Süsd még további 10-15 percet.
Természetesen mást is tehettek rá (pl. kolbászt, szalámit, paprikát, főtt tojást stb.), de nálunk így készítették. Kellemes sütést és jó étvágyat! :)
darmi
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonadelalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr384882538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása