Helyi termékek, receptek 2.

2012. október 26. 20:39 - HriczElvira

Jön a hétvége, a szombat errefelé (a tótoknál) általában tésztanap volt. Mivel általában ekkor tartottak piacot, nem is nagyon volt másra idő, mint gyorsan begyúrni a haluskát. Az pedig már, hogy mi került rá, általában azon múlt, hogy épp mi akadt a kamrában: egy kis túró (meg egy kis pirított szalonnakocka), káposzta (dinsztelve), krumpli (hagymával lepirítva, pirospaprikával), mák vagy dió - az biztos, hogy elfogyott az utolsó szemig! :-)

Ma már sokan inkább a boltban vásárolják készen a tésztát, az azonban soha nem lesz olyan, amilyen a nagyanyáink főztek. Pedig nem bonyolult, a múltkor a kondorosi Haluska Napon ellestük a receptet, amit most megosztunk veletek! Lehet próbálgatni!

DSC_0807_resize.jpgHozzávalók:
1 kg liszt,
3 dl langyos víz,
1 evőkanál
só,
4 tojás.

Elkészítés:
A lisztet egy mélyebb tálba szórjuk és a közepére lyukat mélyítünk. Ebbe ütjük bele a tojásokat, majd a vizet is beleöntjük és a sót. Alaposan kigyúrjuk. Kisebb cipócskákat készítünk a kigyúrt tésztából és lisztezett nyújtódeszkán vékony (fél cm-es vagy vékonyabb) kerek lapokká nyújtjuk. A kerek lapot (levelet) 4 egyenlő széles csíkra vágjuk és egymásra helyezzük. Ezután ezt feltekerjük, és éles késsel vékony csíkokra szeleteljük (a káposztáshoz és a krumplishoz szélesebbre, kb. 1 cm-esre). A tésztát lobogó sós vízben kevergetve kifőzzük, majd hideg vízzel átöblítjük. Egy tepsiben ízlés szerint zsírt melegítünk és a kifőtt tésztát beletesszük, majd ízesítjük.

Jó étvágyat!

darmi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonadelalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr114872119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása