A szentesi tv. paprika és paradicsom messze földön párját ritkítja, ha arra járok, mindig beszerzek belőle egy jó nagy kosárral. Ebből aztán otthon régi családi recept szerint megfőzöm a lecsót, amit a fagyasztóból előszedve egész télen felidézzük a vénasszonyok nyarának hangulatát!
Persze a hagyományos paprika-paradicsom-hagyma kombináció már keveseket hoz lázba (bár nálunk még mindig ez viszi a prímet a nagymama főztjéről nosztalgiázva), de a Szentesi Lecsófesztiválon igazán különleges ízvilágokkal is találkozhatunk 2013. szeptember 6-7. között. A rendezvény hétvégéjén ezrek lepik el a város utcáit, hogy megtudják, mi is a helyi lecsótitok. A kétnapos fesztivál a péntek esti közös szalonnasütéssel veszi kezdetét, ám az igazi izgalmak szombat délután várnak a látogatókra, amikor több száz csapat gyújt alá a bográcsoknak. Az asztaloknál az igazán bátrak aszalt gyümölcsös, gombás, húsgombócos, krumplis, tojásos, chilis, lencsés vagy éppen vörösboros lecsót is kóstolhatnak. A szentesi gasztronómia jeles eseménye Magyarország legnagyobb lecsófesztiválja, a 10 legnagyobb tömeget megmozgató hazai gasztronómiai fesztivál egyike, ahol egyidejűleg több mint 250 bográcsban fő a tradicionális magyar étel.
A helyi tradíciókon és Hungarikumokon nyugvó fesztiválra az ország több pontjából és külföldről is érkeznek lecsófőzők – majd a végeredményre is oly kíváncsi – kóstolni vágyó vendégek. A kulináris élvezetek mellett a szórakoztató programok, koncertek egész napos kikapcsolódást nyújtanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt!