Egy mézes-diós hecsedlifagylalt érdemelte ki az Év fagylaltja 2014 címet Soltvadkerten, ahol 2014. június 2-án több mint ötven fagylalt közül választotta ki a győztest a zsűri.
A zsűri tagjai a megmérettetésre benevezett kreációkat bírálják az Év fagylaltja versenynek otthont adó Szent Korona Cukrászdában Soltvadkerten 2014. június 2-án. MTI Fotó: Bugány János
A győztes fagylaltkülönlegességet a budapesti Frer Cukrászda társtulajdonosa, Erdélyi Balázs alkotta. A hagyományokat és az újító szellemet harmonikusan ötvöző mézes-diós hecsedlifagylalt a kézműves, szabadon választott kategóriában nemcsak a szakmai zsűri, hanem a közönség szerint is kiérdemelte a legjobbnak járó elismerést és ezzel a nagydíjat.
Az első alkalommal odaítélt Kézműves Fagylalt Nívódíjat a szegedi A Cappella Cukrászda és Kávéház kapta. Az elismerést ettől az évtől az a cukrászda kaphatja meg, amely mindkét nevezett fagylaltjával bejut a döntőbe és ott a legtöbb pontszámot éri el.
A nívódíjas A Capella Cukrászda és Kávéház
Az idei 56 fagylalt 28 cukrász munkáját és kreativitását dicséri. A közönséget és a szakmát egyaránt képviselő zsűri a gasztronómiai élmény és a látvány összhangja alapján hozta meg döntését.
Az indulók kötelező feladata túrófagylalt készítése volt gyümölcsrétegekkel. A szabadon választott alkotásoknál annyi volt a megkötés, hogy lehetőleg természetes alapanyagokból készüljenek. A trendekről Pataki János elmondta: minden eddiginél több volt a tavalyi győztes vörösboros málnához hasonló, összetett ízvilágú fagylalt.