Tiszavirág túra a mindszenti Tisza-szakaszon

2014. június 02. 18:36 - HriczElvira

A szőke Tisza mentén, meleg júniusi alkonyatok rendkívüli természeti látványossága a tiszavirágzás. Néhány napon át ilyenkor a tiszavirág nevű rovar milliói rajzanak a lenyugvó nap fényében fürdő folyó felett.

A tiszavirág (Palingenia longicauda) Magyarország és Európa legnagyobb méretű, látványosan rajzó kérészfaja. Életmenetét mintegy hároméves lárvastádium és mindössze néhány órás imágó (kifejlett rovar) állapot jellemzi. A figyelemre méltóan szinkronizált rajzás során a lárvák -feljőve a víz alól- egy utolsó vedléssel szárnyas rovarokká alakulnak. A kibújás, illetve a szinkronizáció működése, a kiváltó ingerek nagyrészt még ma is ismeretlenek. Éppen ezért jóelőre pontosan megmondani, hogy mely napokon lesz tiszavirágzás: gyakorlatilag lehetetlen. A várható nagy rajzást megelőző júniusi estéket a szakemberek már a folyóparton töltik, lesve az előrajzás megindulását, amikor csak néhány tucat, esetleg pár száz tiszavirág bújik elő. E jelek alapján a tömeges rajzás idejét csupán néhány nappal előzőleg lehet megbecsülni.

A tiszavirág egész Európában ma már csak a Tiszában és mellékfolyóiban található meg. Egy-két évtizede itt is nagyon megcsappant az állománya, de szerencsére az utóbbi években újra előfordulnak milliós rajzások. A fogyatkozás fő oka a vízszennyezés és a folyószabályozás.

Szegedhez legközelebb szervezett formában idén a mindszenti Tisza-szakaszon lesz tiszavirág-néző csónakkirándulás a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében. Itt természetvédelmi szakember kíséretében lehet e nagyszerű természeti látványosságot megismerni.

Jelentkezni az albandras@gmail.com címen lehet. Az érdeklődőket a részletes tudnivalókról ugyancsak elektronikus levélben értesítik.

Tiszavirág túra mindszenti Tisza-szakaszon

Előzetes jelentkezés alapján. A pontos időpont a kérészek rajzásától függ.
A jelentkezőket telefonon vagy e-mailben értesítjük a pontos időpontról.
Találkozó: A mindszenti kompnál.
Információ, jelentkezés: Albert András 30/481-2887, albandras@gmail.com
Részvételi díj: felnőtt: 1000 Ft, diák, nyugdíjas: 500 Ft

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonadelalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr36260283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása