170 év – 170 műtárgy

2014. február 18. 09:54 - HriczElvira

Az évtized kiállítása nyílik február 20-án Békéscsabán abban a százéves múzeumban, amely Munkácsy nevét viseli. 2014 Munkácsy-emlékév a festőóriás születésének 170. évfordulója tiszteletére. 

Munkácsy Tóth Matild (MTI Fotó Rosta Tibor).jpgMunkácsy: Tóth Matild (fotó: MTI, Rosta Tibor)

A 2008-ban megnyílt Munkácsy állandó kiállítás ebben az évben további két kiállító teremben mutatja be azok a még sosem látott relikviákat és festményeket, amelyek Békéscsabára érkeztek. A Pákh gyűjtemény 30 darabja mellett további 20 festmény – a Szépművészeti Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria és a debreceni Déri Múzeum anyagával kiegészülve – mellett összesen 170 műtárgy várja majd a látogatókat. A Honfoglalók termében Munkácsy párizsi palotájának hangulatát idéző enteriőrrészletet is berendeznek. 

Munkácsy Hímző leány (MTI Kelemen Zoltán Gergely).jpgMunkácsy: Hímző leány (fotó: MTI, Kelemen Zoltán Gergely)

A 170 év – 170 műtárgy szlogen jegyében a Múzsák 170 négyzetméteres terme soha nem látott relikviákat vonultat majd fel. Többek között látható lesz a tőketerebesi Andrássy mauzóleumból Budapestre hozott Siratóasszonyok a keresztfánál című festmény másolata is.

Békéscsaba Munkácsy városa, a városhoz ezer szállal kötődő festőóriás emlékévében számos kísérőrendezvényt is szerveznek: tudományos konferencia, gyermekrajz verseny, divatbemutató, vetélkedő, főtéri találkozó, musical és balett előadás várja majd az érdeklődőket. Augusztus 20-án a Munkácsy torta ígér igazi meglepetést, s Munkácsy bor is kapcsolódik majd az emlékévhez, szeptemberben pedig a múzeum melletti híd veszi fel Munkácsy Mihály nevét.

Békéscsaba Zongoralecke egész.jpgMunkácsy: Zongoralecke

Az 1852-ben Csabára került ifjú Munkácsy kultusza már a hetvenes években kialakult. A most kiállított műtárgyak értéke felbecsülhetetlen, biztosítási értékük 10 milliárd forint. Az emlékév programjaihoz a Munkácsy emlékház egy ifjúsági konferenciával és a XIII. Kisnemesi Otthonok Találkozójával is kapcsolódik majd.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonadelalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr145818356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása