FLORA Virágfesztivál Kecelen

2013. november 27. 10:15 - HriczElvira

Amióta az eszem tudom Kecelen december közepén megtartják a FLORA Virágfesztivált. Az idén sem lesz másképp, idei fő témája a „boldog békeidők”, melyhez a korhű jelmezeket a Kecskeméti Katona József Színház biztosítja. Lesz itt egy század eleji körhinta, melyet a gyerekek a kiállítás ideje alatt ingyenesen „meglovagolhatnak”.

TV1.jpg

Az ifjú virágkötők költeményeinek és a virágtermelők standjainak megtekintése mellett a látogatók megcsodálhatják a FLORA 2012 fotópályázat legjobb képeit és elkészíthetik az idei FLORA fotópályázat képeit is, melynek kiírása a honlapon olvasható.

A virágok színes kavalkádja mellett az idei évben a gyógynövények világát is felfedezhetik, melyhez természetesen teakóstoló társul. A FLORA idén Miklós napját követően kerül megrendezésre, de a Mikulás Kecelen marad a virágfesztivál idejére, szombaton és vasárnap várja a gyerekeket.

hir1_7.jpg

A Városi Könyvtár és Művelődési Ház épületében mindhárom napon megtekinthetőek a XI. Keceli Fazekas Kiállításra beérkezett alkotások, bepillanthatnak a látogatók a népi mesterségek bemutatójára, ahol vásárlásra is nyílik lehetőség. A könyvtári kávézóban ki-ki megcsodálhatja, s meg is vásárolhatja az ASTRON óragyártó cég legújabb fali-, ébresztő-, zseb- és karóra különlegességeit. Az intézmény kiállító termében Foltból varrt szirmok címmel látogatható a foltvarrás kiállítás, s akik kedvet éreznek a folttechnika közelebbi megismerésére, ki is próbálhatják magukat a helyszínen.

Az emeleten idén is megnyílik 3 napra a FLORA-Gyermekvilág népi játszóház és kézműves kuckó, ahol minden a gyermeki leleményességről, az örömteli alkotásról és a furfangos játékokról szól.

A rendezvény területén, szabadtéren ismét látogatható a Keceli Ízek Utcája, ahol helyi termelők saját készítésű termékeikkel mutatkoznak be vendégeink előtt. Célunk, hogy minél többen megismerjék és magukkal vigyék - a színes élmények, a dísznövények és kézműves remekek mellett - az alföldi kisváros ízeit is! Keceli borok és pálinkák kóstolhatók a faházakban és a fazekas kiállítás termében. Az udvaron és az iskola kék és piros épületében az ország minden tájáról érkező árusok, vendéglátósok kínálják portékáikat, termékeiket.

A Városi Múzeum udvarán szombaton és vasárnap 09.00 - 16.00 óráig zsibvásárt tartanak.

54687208.jpg

FLORA – A kezdetektől

A FLORA Virágfesztivál és Kötészeti Verseny 1980-as években indult Kecelen, lehetőséget biztosítva a helyi virágkertészetek bemutatkozására. Pár év alatt a helyi rendezvény országos hírű fesztivállá nőtte ki magát. Az esemény alapötletét főként szakmai szempontok adták: a kiállítás lehetőséget teremtett kis- és nagytermelők, kereskedők bemutatkozására, üzletkötésre, árusításra. A rendezvény több ezer látogatót vonzott akkor és ma is a településre.

A kiállításon látható a hazánkban termesztett dísznövények, vágott- és szárazvirágok szinte teljes skálája. A FLORA az ország nagy cégeinek és magántermelőinek rangos eseményévé vált. A szakmai programból az indulás óta kiemelkedik a Magyar Virágkötők, Virágkereskedők Szakmai Egyesületével, majd 2013-tól a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületével közösen szervezett ifjúsági kötészeti versenye, ahol az ország szakiskoláinak csapatai versengenek a vándorserlegért, a legügyesebb tanulók pedig az egyéni bajnoki címért. A versenymunkákban a kiállításon gyönyörködhetnek a látogatók.

DSCF7562_resize.JPG

A virágparádén kívül évről évre képzőművészeti kiállítások is szerepelnek a programban, melyek főként a megyében, illetve a régióban élő és alkotó művészeknek adnak bemutatkozási lehetőséget. Társrendezvény a Keceli Fazekas Kiállítás, melyre az ország minden tájáról érkeznek a hagyományokat őrző fazekasmesterek. A három napos rendezvény évtizedek óta egész napos tartalmas programot nyújt az idelátogatóknak. A 2013-as kiállítás a XXVII. FLORA Virágfesztivál és XI. Keceli Fazekas Kiállítás nevet viseli, és december 13-15. között gazdag kulturális kínálattal, népművészeti termék-, ajándék- és dísznövényvásárral várja a látogatókat. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonadelalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr315660250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása