Daru- és libalesen

2013. november 04. 10:46 - HriczElvira

Ősszel, amikor hűvösre fordul az idő, már alig várjuk, hogy a távcsöveket, fényképezőgépet és túrafelszerelést magunkhoz véve elindulhassunk daru- és vadlúdlesre.

Az európai daru-népesség egyik legjelentősebb vonulási útvonala Magyarország keleti felén húzódik keresztül. Az októberben még nagyrészt a Hortobágyon erőt gyűjtő darvak vonuló tömegei novemberre elérik a Kiskunsági Nemzeti Park Tisza-völgyi tájegységét, a Szegedi Fehér-tavat. A hosszú hétvégén Ábrahám Krisztián, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság oktatásszervezője több alkalommal vitte darulesre az érdeklődőket. akik elbújtak a nádasban, és szinte a fejük fölött húztak el sötétedés előtt a biztonságos éjszakai szálláshelyre, a Fehér-tóra igyekvő madarak. A darvak a csütörtöki számlálás szerint 13 ezer 700-an voltak, de várhatóan még ennél is többen lesznek, a Szegedi Fehér-tavon tartózkodó darvak létszáma november közepén 20-30 000-es létszámmal tetőzik. E rendkívüli természeti látványosság minél szélesebb körű megismertetésére, a természet értékeinek, valamint a természetvédelem fontosságának bemutatására tervezett, fesztivál jellegű ökoturisztikai program a II. Fehértavi Darvadozás, 2013. november 15-17. között.
A Kardoskúti Fehértó tavasszal és ősszel a Kárpát-medence egyik legfontosabb madárszállója. Az átvonuló darvak, vadludak, récék, partimadarak hatalmas számban jelennek meg a tó nyugati, kiszélesedő, nyílt vízzel borított részén. Október végén, november elején akár nyolcvanezer madár is éjszakázhat a számukra biztonságot jelentő sekély vízen. Esti behúzásuk, különösen a darvaké (Grus grus), rendkívül látványos jelenség, legnagyobb őszi létszámuk az elmúlt években elérte a 20 000 példányt is. A Fehér-tó nemzetközi szinten is elismert vizes élőhely, 1979 óta a Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozik.
 

A Kiskunsági Nemzeti Park novemberi programjai:

November 9. és 10. Őszi darules a szegedi Fehér-tónál
Találkozó: 13:00-kor a Tisza-völgyi Bemutatóháznál (az E5 főút 158-as km-szelvénynél.)
Megközelítés: Szegedről helyközi buszjárattal vagy személyautóval az E5-ös úton.
Részvételi díj: felnőtt 600 Ft, diák, nyugdíjas 400 Ft, családi (2 felnőtt és 2 gyerek) 1500 Ft
Információ, jelentkezés: Ábrahám Krisztián 30/638-0297, knpi@t-online.hu
 
November 15-16. Fehértavi Darvadozás A madárvonulás Dél-alföldi ünnepe (családi program)
Részletes program: a Kiskunsági Nemzeti Park honlapján és a KNP Facebook oldalán olvasható
Információ: Albert András 30/481-2887, darvadozás@knp.hu
 
November 9. Márton napi libamegfigyelés a Zab-széken
Október végén a szikes tavakra hatalmas tömegekben érkeznek vadludak. A libák tömeges érkezése egy-egy tóra, felejthetetlen élmény. Szerencsés esetben akár a ritka vörösnyakú lúd néhány példánya is szemünk elé kerülhet. Az igazi őszi hangulathoz hozzájárul a darvak mélabús krúgatása is.
Találkozó: 9:30-kor a Kígyósi-csárdánál (Fülöpszállás határában, az 52-es út, 42. km)
A túra kb. 5 km hosszú, időjárástól függően vízálló bakancs, vagy csapadékos időben gumicsizma viselése ajánlott!
Részvételi díj: felnőtt 600 Ft, diák, nyugdíjas 400 Ft, családi (2 felnőtt, 2 gyerek 1500 Ft)
Információ, jelentkezés: Pigniczki Csaba 30/535- 1085
A túra után a résztvevők 10% kedvezménnyel étkezhetnek a Kígyósi-csárdában. A kedvezményre jogosító kupont kérjék a túravezetőtől. www.kigyosicsarda.hu
 
November 16. Márton-napi libales a Böddi-széken
A Dunatáj Természet és Környezetvédelmi Közalapítvány szervezésében.
Információ: Kovács Sándor 30/9837701, Oroszi Zoltán 30/262-9255
 

A Körös-Maros Nemzeti Park novemberi programja:

November 9. (szombat)   9.00 „Vadludak nyomában” - Márton-napra készülődve
Vadludak megfigyelése a tavakon és táplálkozóhelyeken – halastavi kirándulás, gyermekeknek kézműves foglalkozás. A program végén libából készült ételek kóstolója. Kérjük csoportok előzetes bejelentkezését. Túravezető: Bíró István természetvédelmi tájegységvezető

További információ, bejelentkezés: Bihari Madárvártában, Tel.: +36-30/687-0816, E-mail: madarvarta@kmnp.hu

Források:
Kiskunsági Nemzeti Park
Körös-Maros Nemzeti Park

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonadelalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr225613841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása