Napnyugtakor indul útjára a gyönyör

2013. augusztus 21. 09:30 - HriczElvira

Igaz, itt nem találkozunk a még mindig fantasztikus Claudia Cardinale-val, mediterrán hangulattal viszont annál inkább: az újra teljes pompájában tündöklő lőkösházi Vásárhelyi-Bréda kastély az olaszországi Vicenzában található, Andrea Palladio által tervezett Villa Capra mása.

Menteni a menthetőt

Aki az Alföld „tengersík vidékén” Gyuláról Eleken át Lökösháza felé autózik, hamar felfigyel a sík tájból kiemelkedő erdőcskére, mely nem más, mint a Bréda-kastélyt övező mintegy 8 hektáros őspark. A máig megmaradt, tökéletes egészségben pompázó kocsányos tölgy matuzsálemek, a szürke nyár, mezei juhar idős egyedei a legszebb díszei a parknak. A kertben díszlik több olyan faj is, mely nem honos, de a korabeli kastélyparkokban közkedveltségük okán kivétel nélkül megtalálhatók. Méteres törzsű platánok, eperfák, nyugati ostorfák és vadgesztenyék díszlenek meglepő méretű fehér akácok és feketefenyők társaságában.

A kastély megújulásával a kert is befejezte Csipkerózsika álmát. A kert korábbi értékeinek megtartásával 21. századi „oázist” varázsoltak a kastélyt övező dimbes-dombos területen, ahol dekoratív és kényelmes padok, kerti pagodák, sziklakertek, színpompás ágyások közt sétálgathat a kertbe látogató. 

A háborítatlan csendben a szemet rabul ejtő Vásárhelyi-Bréda kastély és a csodálatos mediterrán hangulatú kastélyparkja egyedi és különleges programokkal várja a látogatókat. Az 1806. körül épült klasszicista stílusú kastélyt a történelem vasfoga igencsak megtépázta, de sikerült megmenteni a végleges pusztulástól, a felújítás után mára az ódon falakon belül közel 500 nm-en kiállítótér és látogatóközpont működik.

És mégis mozog a Föld!

A kastély központi, kör alakú, 15 méter magas termében látható a Föld forgását bizonyító, egyik legérdekesebb és talán leglátványosabb eszköz, amellyel a tudomány területén találkozni lehet. Ennek az egyedi Foucault-ingának a tartószerkezetét és a felfüggesztését egy miskolci professzor készítette. A 25 cm átmérőjű ingatest kék-szürke azul macaubas gránit, melynek a származási helye Brazília. Az ég és a föld színvilágát idéző, természetes kvarcból kialakult kőzet az egyik legdrágább a világon, amit színének és az azt megtörő erezetének köszönhet. 

A kastély álma

A kastély fő attrakciója a homlokzatán minden este naplemente után kezdődő, Európában egyedülálló állandó kültéri 3D épületvetítés. Bordos Zsolt - A kastély álma című 3D-s alkotása minden este 21:00-tól megtekinthető a kastély homlokzatán! A kastély a hét minden napján látogatható délelőtt 10 órától este 20 óráig, tárlatvezetés kb. 30-40 percenként mely árát tartalmazza a belépőjegy, az utolsó tárlat este 19:30-kor indul!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonadelalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr195447344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása