Nyárutó a Tiszán

2013. augusztus 12. 09:30 - HriczElvira

Horgászok, kirándulók és túrázók szívét ejti rabul a „legmagyarabb folyó”. Partját galériaerdők szegélyezik, néhol a fákra, bokrokra felkapaszkodó növények – főleg a vadszőlő – látványától egy trópusi dzsungelben érezzük magunkat. Medre hol kanyarog, hol nyílegyenes a folyószabályozásnak köszönhetően – amelynek számtalan festői szépségű holtágát is köszönhetjük. Az élő Tiszán és Körösön, a Holt-Tiszán akár egy Maros-túrával közös szakasszal kombinált, változatos útvonalon kiváló lehetőség kínálkozik vízi sportolásra. 

Tiszakécskét szinte körülöleli a folyó 22,5 kilométeres szakasza, homokos szabadstrandjának alsó része a vízi túrák kikötőhelyéül szolgál, felette csónakleeresztő rámpa található.

Csongrád természeti értékei közül a legnevezetesebb a Körös folyó torkolatával átellenben fekvő homokpad, a Körös-toroki Napoknak is helyet adó hatalmas szabadstrand. Óvárosa, a halászházak alkotta Belsőváros az Alföld egyetlen népi építészeti műemlék-együttese, a 35 védettség alatt álló ház alapjait, falait 200-300 évesre becsülik. A Csongrádi borvidék, de más tájegységek boraiból is ízelítőt kapnak augusztus 17-20. között a Borfesztivál és Kenyérünnepre látogatók, melléjük kemencében sült kenyérféleségeket kóstolhatnak, különböző koncertek és gyermek előadások szórakoztatják a közönséget.

A Szeged belvárosától csupán 10 percnyi sétára található Újszegedi Partfürdő szolgál a nyár utolsó nagy zenei fesztiválja, a nyárzáró-évnyitó Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) helyszínéül. Augusztus 21-24. között több mint 100 hazai zenekar, neves külföldi dj-k, 5 színpad, 7 programhelyszín, zöld programok, színházi előadások, Civil Falu, Extrém Sport Park, Coca-Cola Strandparty és még számos szórakozási lehetőség várja a fesztiválozókat.

A szegedi Maty-éren a Nemzeti Kajak-Kenu és Evezős Olimpiai Központot főleg a kajak-kenu, az evezős, a triatlon, a horgász és szabadidősport használja. A hazai és nemzetközi versenyek mellett edzőtáborokat, sport- és horgásztáborokat is szerveznek.

A legváltozatosabb halételekkel találkozhatunk a város és a környék halászcsárdáiban, de a leghíresebb mégis a szegedi halászlé. Kóstolják meg ezt a sűrű alapból késült tartalmas ételt, akár a szeptember 6-8-án megrendezésre kerülő Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon, ahol 7000 adag fő a vízi bástyára felállított óriás bográcsban.

Mártély a Holt-Tisza partján karbantartott stranddal, simogatóan finom vízzel, homokos fövennyel, gazdag  halállománnyal, gyönyörű természeti környezetben, kalandparkkal és tanösvényekkel felejthetetlen vakációt ígér. A Mártélyi Tájvédelmi Körzet legújabb létesítménye az üdülőtelep parkolójából induló 2,6 km hosszú ún. Ártéri tanösvény, mely a terület északi "korhány" elnevezésű részterületét mutatja be és a holtág kialakulásán túl megismertet az árvízi védekezéssel, valamint az árterek élővilágával. A magyarországi művészek mellett jeles vajdasági, erdélyi és német festők is alkotnak nyaranként a mártélyi alkotóházban és megörökítik a Holt-Tisza partjának szépségeit. A Festők Dombján, melynek tetején másfélszeres nagyságú festőállvány található a Mártélyon alkotott, elhunyt művészek emlékét őrzi. Mártélyról Hódmezővásárhely, Ópusztaszer és Szeged kerékpárral is elérhető.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonadelalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr205449550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása