Rózsa Sándor 200

2013. július 24. 04:14 - HriczElvira

Vajon tényszerűen rajzolták-e meg a korabeli mondák, mesék, amolyan „az igazságosztó" Rózsa Sándor csavaros észjárását?  A szegedi tanyavilágban azt is beszélték róla, hogy fordítva patkoltatta meg a lovát, hogy a pandúrokat átejtse.  Az hétszentség, hogy számos szarvasmarha, ló elhajtása, postakocsi és tanyarablás, sőt még egy vonat kisiklatása, valamint néhány gyilkosság is számlájára róható. Többször megszökött a börtönből, egyszer amnesztiát kapott, néhány évig majorságában becsületesen élt családjával, végül pedig életfogytig tartó börtönbüntetést töltötte.

rózsa200.jpg

Rózsa Sándor 200. születésnapjára izgalmas programokkal készül az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark augusztus első hétvégéjén.

Lesz „vasalóépítés" a Skanzen betyárfészkében, amely a pásztorok jellegzetes főző, és raktározó építménye volt az 1800-as évek végén. A Rózsa Sándor kiállítást Oszter Sándor nyitja majd meg, akivel a Szeri csárdában is találkozhatunk majd.  A „duttyánokon" pedig betyáros étel és italkínálattal várnak.

Rózsa_Sándor_fényképe 2.JPGA Nagy magyar betyárkönyv tanúsága szerint két évszázada, Röszkén született Rózsa Sándor, akiről a skanzen hiteles kulisszái mögött emlékezhetünk meg Ópusztaszeren, a történelmi emlékparkban, augusztus 2-3-4-én.

Versek, dalok íródtak a legbetyárabb betyár, Rózsa Sándor munkásságáról, akit magyar népi hősként ünnepelt a széles alföldi sokaság. Legendáját szépirodalmi művek (pl. Móricz: Rózsa Sándor a lovát ugratja) és az 1971-ben készült filmsorozat is megörökítette. Utóbbi Szinetár Miklós rendezésében jeleníti meg a betyárkirály mindennapjait, melyben Oszter Sándor játszotta a karakteres (körözés alapján szőke) bajuszú zsiványt.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonadelalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr755422429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása