Ismét őröl a szarvasi Szárazmalom!

2013. május 07. 14:38 - HriczElvira

A Tessedik Sámuel Múzeum és Szárazmalom 2013. május 18-án 10 órától 16 óráig szeretettel vár minden kedves érdeklődőt, aki működés közben szeretné látni Magyarország egyetlen eredeti állapotában és helyén fennmaradt szárazmalmát. Most az is kiderül, hogy kerültek a keringőbe a lovak.

Ízelítő a programokból:
- 10 órától óránként őröl a malom
- kézműves bemutató, vásár és gyermekfoglalkoztató
- „malom-totó” ajándékért

szárazmalom_őröl.jpg

Helyszín: Szarvas, Ady E.u.1/1.

Jegyárak: felnőtt 800 Ft, diák, nyugdíjas 400 Ft, családi 1600 Ft

A szarvasi szárazmalom Magyarországon a XIX. század közepéig legelterjedtebb, ókori típusú malomtípus egyik utolsó képviselője. Azért nevezik "száraz"-nak, mert meghajtása nem vízi erővel, hanem igaerővel történt. Az alsó állású, vízszintes meghajtó kerekű szárazmalom 1836-ban épült, a Bolza család készíttette szlavóniai ácsokkal, indiai rendszer szerint.
A zsindellyel fedett épület malomházból és két óriási keringősátorból állt, amelyekben két-három ló vontatta körbe a nagy kereket. A XIX. század második felében az egyik kerengősátrat lebontották. A 14,3 m átmérőjű, gúla alakú keringősátra téglapilléreken áll, magassága 9,6 m. A fő szarufákat a csillaggerendázat fogja össze. Közepéből ered a császárfa, melynek feje a tetőn felül csillagformára faragott. A malom járó kereke 13,3 m, bálványa 4,8 m, utóbbi a bálványtalpon áll, A kerengő talpába 420 akácfog ékelődik be, mely forgatja az orsókat, azok pedig a malomköveket. A vályogfalú, nyeregtetős, zsindely fedésű malomházban van a kőpad, ezeken helyezkedik el a két kőpár. 
1883-1968 között a szarvasi Tomka család tulajdona volt. 1968-ban az állam megvásárolta, majd 1972-73-ban restaurálásra került. A XIX. század végéig gabona- és takarmánymagvakat őrölt, majd a gőzmalmok elterjedése után köleshántoló malommá alakították át. Szarvason kásamalom néven ismert.A rizstermelés elterjedéséig a malomnak jelentős szerepe volt a helyi és környékbeli lakosság köleskásával való ellátásában. 1962-ben fejezte be működését, az országban utolsóként. Ma ipartörténeti műemlék.
Magyarországon még két hasonló szerkezetű szárazmalom van: a tarpai (Szatmár m.) és a vámosoroszi (Szatmár m.), amely áttelepítve az Országos Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, Szentendrén látható.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonadelalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr895286449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása