Miró a REÖK-ben

2013. február 01. 12:23 - HriczElvira

A világhírű katalán képzőművész, Joan Miró grafikáiból és plakátjaiból nyílik kiállítás ma 17 órakor Szegeden, a REÖK-ben. Száz grafikai munkáját tekintheti meg a közönség.

Miró.jpg

Az egyetemes képzőművészet legnagyobb alakjainak grafikai munkásságát bemutató sorozat részeként már három éve készült Nátyi Róbert művészettörténész vezetésével a REÖK csapata egy Joan Miró-tárlatra. Az 1983-ban elhunyt világhírű katalán festő, grafikus, szobrász és keramikus most látható grafikáit és plakátjait a bambergi Böttingerhaus galériából kölcsönözte a szegedi galéria.

Miró a modernizmus egyik legfontosabb alakja; nehezen beskatulyázható az életműve. Olyan művész, aki az erős katalán érzelmeit, hagyományait fölülírva nemzetközi színvonalú életművet hozott létre. Miró nem a katalánizmusával kérkedett, hanem egy világmércével mérhető nemzetközi formanyelvet tudott létrehozni, nem ragadt le a helyi tradíciók mellett – hangsúlyozza Nátyi Róbert, a REÖK művészeti vezetője, a kiállítás kurátora.

„Én nem találok ki semmit, én mindenre rátalálok" – Miró úgy szürreális, hogy a valóságot ábrázolja – azt a valóságot, ami az ő fejében létezik. Olyan értelemben tényleg nem talál ki semmit, hogy az álomképeit, vízióit fogalmazza meg a képein. Már a 20-as években rátalált erre az útra, és egészen az 1980-as évekig, időskoráig így alkotott. Mindegy, hogy festményt, grafikát, kerámiát vagy murális munkát készített, ugyanazt a gyermeki könnyedséget, a mediterrán archaikus ember szellemiségét és könnyed derűjét érezhetjük az alkotásaiból. Ez nem egy életmű-kiállítás, nem is azzal a céllal készült, ugyanakkor nagyon egységes anyagot láthat a közönség. A most kiállítottakhoz hasonló komolyabb Miró-grafikák a nyugati aukciós házakban darabonként 10-40 ezer euróért találnak gazdára. Bemutatják a katalán költő, Rafael Alberti verseskötetéhez született 1975-ös színezett litográfia-sorozatát és a párizsi UNESCO-központ falára készített nagy muráliájának, a Hold falának a litográfiaváltozatát is.

A kiállítás 2013. május 5-ig tekinthető meg Szegeden, a REÖK-palotában.

darmi

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonadelalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr485056500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása