András naptól disznótor

2014. október 29. 12:59 - HriczElvira

A néphagyomány szerint – és praktikus okokból – egykor András napjával indult a disznóvágási szezon a falusi portákon. Már elég hidegre fordult ekkorra az idő, a hurka, kolbász, sajt, szalonna kifagyott, így sokáig elállt a kamrában. A disznóölés velejárója volt – a ma már kivesző – disznótor, a rokonoknak, jóbarátoknak rendezett lakoma. A tradicionális disznótort több helyen élményprogramként elevenítik fel. Kitűnő lehetőség ezt a falusi népszokást céges csapatépítés vagy baráti összetartás keretében testközelből megismerni.

Disznóvágás1_resize.jpg

A bugaci pusztában a Gedeon Tanyán az idei télen két-három saját disznóvágást tartanak. Az érkező vendégeket mézes barackpálinkával és lila hagymás mangalicazsíros kenyérrel fogadják. A disznótor közben is folyamatosan kóstolgathatjuk a háziak saját recept szerint készített disznóságait, a tor munkálatait pedig vidám népi játékokkal – patkóhajítással, mogyorógurítással – színesítik. Kipróbálható az ökrös fogatozás magyar szürkékkel vagy ha elég hó esett, a lovas szánkózás forralt borral. A vendégseregből verbuvált csapatok kolbászkészítő és –töltő versenyen mérhetik össze tudásukat. A munka után gazdag disznótoros vacsorát szolgálnak fel. 

A disznóvágás pálinka nélkül elképzelhetetlen, épp ezért igazán stílusos a békéscsabai Árpád Pálinkatanya programkínálatában élménydisznótort rendezni. A főszereplő a hajnali órákban érkezik és a disznóvágás folyamatába a vendégek is bekapcsolódhatnak: közreműködhetnek a leszúrásnál, a pörzsölésnél, a bontásnál, a hús feldolgozásánál, kolbász és hurka töltésnél, töpörtyű készítésénél. A finom falatokat házi pálinkával kísérhetjük le, a részvételi díjban az Árpád pálinkák, forralt bor és meleg tea egész napos korlátlan iszogatása is benne foglaltatik. A jó hangulat garantált! A kóstolót minden vendég hazaviheti. 

A Gyulai Pálinka Manufaktúra Kóstolóházában a Gyulai Hagyományőrző Hentesekkel vehetünk részt egy hagyományőrző disznóvágáson. A köszöntő pálinka után a vendégek elfogyasztják a reggelit, makói hagymás vért friss viharsarki kenyérrel. Ma malac feldolgozása közben hagyományos népi játékokkal és szokásokkal ismerkedhetünk, a közösen elkészített ebéd után pedig következik a hurka- és kolbásztöltés. Ha már egy főzdében jártunk, kihagyhatatlan a főzőmester vezetésével zajló főzdelátogatás, míg kisülnek a hurkák és kolbászok, amiket utána savanyúsággal és friss kenyérrel valamint gyulai pálinkákat kóstolgatva elfogyasztunk. Ha rövidebb ideig maradnánk, vagy kisebb társasággal érkezünk, választhatjuk a csak kolbásztöltésből, főzdelátogatásból és pálinkakóstolásból álló programot is. 

A jánoshalmi Király Lovastanya egész hétvégés disznótoros programja már pénteken délután elkezdődik és egészen vasárnapig tart. A vendégeket pogácsával és házi pálinkával kínálják, este pedig belekóstolhatunk a falusi ízekbe a vacsorára felszolgált kakaspörkölttel. A tor napja korán és lélekmelegítő házi pálinkával indul, a munkálatokat böllér irányítja, amibe be lehet kapcsolódni, a svédasztalon az elkészített ételeket falatozhatjuk egész nap. Desszertként falusi szalagos fánk és jánoshalmi lakodalmas kalács kerül az asztalra. A háziak délutánra lovaskocsis vagy szánkós kirándulást szerveznek Közép-Európa legnagyobb egybefüggő ősborókásába – természetesen pálinkával és forralt borral. Az esti falusi mulatságig megismerkedhetünk az állatsimogató lakóival, de akár wellnessezhetünk is. 

gereby_disznovagas_6_resize.jpg

Lajosmizsén a Geréby Kúria kínálatában a vendégek létszámához és habitusához mérten többféle lehetőség közül választhatnak a vendégek. Aki inkább passzívan szemlélődne, azoknak a látvány disznóvágást ajánlják, akár más pusztaprogrammal, lovasbemutatóval egybekötve, természetesen disznótoros ételeket fogyasztva, hazavihető kóstolóval együtt. Cégeknek, nagyobb társaságoknak pedig az igazán hangulatos, aktív disznótoros részvételt játékos vetélkedőkkel. Egyéni vendégek sem maradnak le a vidéki disznóölésről, mert disznóvágás programot tartalmazó csomagajánlataikat egy főtől is igénybe lehet venni. Disznótoros hétvégéket az idei tél folyamán november 28-30-án, december 30-án, január 30-február 1. valamint február 27-március 1. között tartanak. 

Disznótoros programtippek:

Ladányi disznótoros, 2014. november 8. Körösladány, www.korosladany.hu

András napi disznótoros hétvége, 2014. november 28-30. Kiskunmajsa, www.jonathermal.hu

András napi disznótoros ételek az Öreg Tanyacsárdában, 2014. november 29-30., Lajosmizse, www.tanyacsarda.hu

Disznótor látványkonyhával, lovasbemutatóval és kocsikázással az Új Tanyacsárdában, 2014. december 30., Lajosmizse, www.tanyacsarda.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonadelalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr436813813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása