Gyopárosfürdő, az Alföld Gyöngye

2014. február 17. 10:03 - HriczElvira

A Orosháza belvárosától 3 kilométerre, természetvédelmi területen, a Gyopáros-tó partján fekszik Gyopárosfürdő, az „Alföld gyöngye”-ként ismert üdülőhely. A 20 hektáros parkerdővel körülölelt üdülőterület fürdőkultúrája több, mint 100 éves múltra tekint vissza. A Gyopárosi-tó gyógyhatására a helyi lakosok figyeltek fel. Megfigyelték, hogy a tóban fürdetett állatok sebei gyorsabban gyógyulnak, majd kiderült, hogy a víz számos kórságra gyógyírt jelent. Ma a tóban csónakázni, vízibiciklizni lehet, a fürdő gyógymedencéiben pedig a tóéhoz hasonló összetételű víz enyhíti a betegek panaszait. Emellett Orosháza-Gyopárosfürdő az élmény- és wellnessfürdőzők paradicsoma. Több mint hatezer négyzetméter tömény szórakozás, vízi élményelemek tucatjai fogadják az aktív kikapcsolódásra, az igazán vidám családi vagy éppen baráti programra vágyó vendégeket. 

32379_kicsi_2.jpg

A csúszdázás megszállottjait kettő, az emeleti szintekről induló, majd spirálszerűen kanyargó, végül egy kültéri és egy benti medence fölött végződő óriáscsúszda kényezteti. A hangulatos, fagerendás, panorámaablakos belső térben egyebek mellett nyakzuhany, vízisün, gomba, fekvőmasszázs, megannyi buzgár és gejzír segíti a tökéletes ellazulást, melyet az úgynevezett sodrófolyosóban való szabad áramlás élménye koronáz meg.

_DSC7915_6_7Adjust_resize.jpg

Az exkluzív kialakítású medical wellness centrumban emelt szintű, orvosi irányítással működő, főként wellness, részben gyógyászati elemeket felvonultató részleg alakul ki. A gyopárosi fürdő termálvíze 34 Celsius-fok alatt gyulladáscsökkentő, míg magasabb hőmérsékleten az izmok görcsösségét oldó hatásával lehet gyógyír panaszainkra.

_DSC7933_4_5Adjust_resize.jpg

A vízgőzt, a párát belélegezve légúti betegségeinken segíthet, bőrünkkel érintkezve pedig a legkülönbözőbb bőrbetegségek, így az ekcéma, a lichen vagy a pikkelysömör (pszoriázis) okozta bőrgyulladás kezelésének támogatására is kitűnően alkalmas. A gyopárosi gyógyvíz — a teljesség igénye nélkül — segít porckorongkopás, porckorongsérv, a gerinc kopása és egyéb ízületi (kéz, térd, csípő, boka) kopások, ideg- és ízületi gyulladások, valamint a csontritkulás okozta panaszok esetén is, de alkalmas a legkülönbözőbb sérülések utókezelésre és műtétek utáni rehabilitációra is.

_DSC7978_79_80Adjust_resize.jpg

Segítséget nyújt az idült nőgyógyászati és urológiai gyulladások megszüntetéséhez, s a meddőség bizonyos formáinak orvoslására is alkalmazható gyógymód. Az agyi érbetegségek nyomán kialakult izomgörcsök enyhítését, megszüntetését célzó kezelések során is bevált módszer, ahogyan például a Parkinson-kórban szenvedők számára is könnyebbséget hozhat.

_DSC8098_099_100Adjust_resize.jpg

 A Gyopárosi Gyógy-, Strand- és Élményfürdőben a gyógyszolgáltatásokon túlmenően pihentető, szépülést, testi, lelki és szellemi kikapcsolódást találhatnak a vendégek. A szaunaparkban finn, gőz-, aroma-, fény-, infraszaunák és danárium is található. Szauna szeánsz programokat pénteken, szombaton és vasárnap 17.00, 18.00 és 19.00 órától lehet igénybe venni. A fürdő wellness szolgáltatásai, így a bőrünknek mediterrán barnaságot adó, biztonságos szolárium, a számos egészségügyi problémára megoldást jelentő sóterápiás szoba, a lábunk makulátlan szépségét és egészségét visszaadó pedikűr, illetve a számos panaszra gyógyírül szolgáló aroma, frissítő, relaxáló, alakformáló és más masszázsok segítenek abban, hogy magunk mögött hagyjuk nyavalyáinkat.

_DSC7856_7_8Adjust_resize.jpg

A fürdő jelképévé vált, Szél István által tervezett víztorony 1925-ben épült. Régen ez biztosította az egész térség vízellátását, napjainkban panoráma kilátóként működik. A belsejében található egy Gyopáros történetét bemutató múzeum, mely tárgyi emlékekkel szemlélteti a régmúlt időket.

TIPP

Orosháza és környékén változatos programkínálatot találunk. Megújult a város főtere, melynek különleges hangulatát fokozza az Orosháza újratelepítése című, Európában egyedülálló üvegplasztika. Legyen szó önfeledt szórakozásról vagy céges csapatépítésről, a paintball egyaránt jó választás. A pályák egy részét még az orosházi határőrség alakította ki gyakorlatozás céljára és található köztük speedBall és a woodsBall típusú paintball pálya is. Az egykori laktanyában Honvédelmi emlékszobát is kialakítottak. Bertáné Székely Margit sajtkészítő műhelyének látogatása során mód nyílik a sajtok kóstolására valamint  a sajtkészítés kipróbálására. A közeli Csorváson a Hudák család kéziszövő-műhelyében a Népi Iparművészeti Tanács és Lektorátus által zsűrizett egyedi tervezésű, természetes alapanyagú szőtteseket és vásznakat készítenek. A kisváros tanyavilágban keressük fel a GER-VIK szlovák tájjellegű tanyát, ahol lekvárt főzhetünk, szappant, tarhonyát vagy mézeskalácsot készíthetünk, kézműveskedhetünk. A Kardoskúti Fehértó a Dél-Tiszántúl legértékesebb, időszakos vízállású, speciális vízutánpótlású szikes tava, mintegy 150 faj átvonuló-helyeként jegyzett természetvédelmi terület, a Körös-Maros Nemzeti Park része. A védett terület közvetlen közelében, Pusztaközpontban található a Kardoskúti múzeum.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonadelalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr935812173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása