Szilvanapok új helyszínen

2013. szeptember 10. 16:19 - HriczElvira

Ismerik a mondást, miszerint amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is? Nos, a szilvából igazán rengeteg finomságot készíthetünk, például szilvás gombócot, szilvalekvárt, aszalt szilvát, ciberét, szilvalekváros derelyét és természetesen szilvapálinkát. Követhetjük nagyanyáink receptjét vagy kreálhatunk saját magunk is gasztrokölteményt, ez az egyszerű, de kiváló élettani tulajdonságokkal bíró gyümölcs megunhatatlan.

Szarvasi Szilvanap resize.jpg

Szeptember derekán, mikor a hamvaskék szilva zuhogni kezd a fákról, a szarvasi családoknál újra él az ősi hagyomány. Előkerülnek a rézüstök, s a kora őszi alkonyatban a pöfögő lekvár illata járja át a környéket.

Készül a hamisítatlan szarvasi lekvár, amelynek talán legfőbb jellemzője, hogy sűrű, no és természetesen nagyon ízletes. A városban 1998. óta szervezik és rendezik meg a Szarvasi Szilvanapokat. Először a város főterén rendezték, de ezt a helyszínt a növekvő érdeklődés miatt hamar kinőtte a rendezvény, s kibővítették a Vajda Péter utca, Kossuth utca, Ótemplom, Szent István Park területére. 

A szeptember 13-15. között megrendezésre kerülő fesztivál idén sem belépődíjas, a program rendkívül sok érdekességet tartogat. Rézüstökben fő majd a finom szilvalekvár, melyet kifejezetten erre az alkalomra készített, csinos kis szilkékben meg is lehet vásárolni.

Természetesen lesz bőven szilvásgombóc és más, szilvából készült finomság. Neves zsűri által megmérettetésre kerülnek a szilva és gyümölcspálinkák. A háziasszonyok részére receptverseny indul útjára, a legfinomabb szilvás, lekváros és gyümölcsös édességeket a nagyközönség is megkóstolhatja. 

A gasztronómiai programok mellett több helyszínen neves fellépők szórakoztatják a vásári forgatagban elfáradt vendégeket. Ebben az évben a városrehabilitációs munkálatok miatt a fesztivál helyszíne az Erzsébet – liget, a Szarvasi Vízi Színház is helyet ad a programoknak. A rendezvényen többek között fellép Kökény Attila, Kós János és Dékány Sarolta, a szombati gyereksátor vendége pedig Novodomszky Éva, a Magyar Televízió műsorvezetője lesz. A fesztivált a Szarvasi Vízi Színházban élő Irigy Hónaljmirigy koncert nyitja.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonadelalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr195506016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása