Baja - ízek, vizek, hangulatok

2013. július 31. 11:43 - HriczElvira

Európa kék szalagja, a méltóságteljesen hömpölygő Duna a júniusi nagy árvíz után ismét békés arcát mutatja. A folyó szeretetteljes ölelésben tartja karjaiban Gemencet. Az ártéri erdőket keresztül-kasul szabdalják a mellékágak, a fokok, a holtágak, melyek páratlan természeti értékeket rejtenek. A madárdal, a szarvasbőgés, az ágak reccsenései, a hulló falevél, a szél suhanása, a megcsillanó harmatcseppek mind-mind a tökéletes remekmű részei. A gemenci túrák önállóan is megtehetőek, de szakvezetés kérhető a Pörbölyi Ökoturisztikai Központban.

Kedvelt kirándulóhely a Türr Istvánról elnevezett kilátó, mely a belvárostól kb. 20 perces kényelmes sétával érhető el. A Türr-kilátónál, a Duna és a Sugovica találkozásánál akár egy-egy lakatot is elhelyezhetünk Baján töltött napjaink emlékére. A kilátó tőszomszédságában a halászati mini skanzen található kemencével és Patics falu halászkunyhóival.

Gemenc szívében ékszerdobozként található Baja városa. A különleges légkört a vizek és erdők közelsége, a város építészeti értékei, a soknemzetiségű kultúra keveredése, az egyedi gasztronómia táplálja. A fűzfákkal szegélyezett Sugovica homokos partú strandját nyaranta fürdőzők tömege lepi el. A Petőfi-sziget számtalan sportolási lehetőséget kínál az uszodában, a foci- és teniszpályán, a kerékpárosok és kocogók is nagyon kedvelik. A Sugovica fövenye emberemlékezet óta szabadstrandként szolgál. A víz meghódítására kajakot, kenut bérelhetünk, de sárkányhajózásra, wakeboardozásra is van lehetőség, sőt, akár a kétszemélyes óriás-tube is kipróbálható.

Augusztus 20-án itt rendezik meg a Bácskai Vágtát, amely a szeptemberi Nemzeti Vágta helyi előfutama. 2009-ben az országban először Baján rendeztek ilyen előválogatót, majd a sikeren felbuzdulva rövidesen már az ország számos pontján tartottak hasonló versenyt. A bajai kistérség nem hivatalos ünnepnapja a család aprajának-nagyjának egész napos szórakozást kínál. A Bácskai Vágta selejtezői, döntői megtekintése mellett a bácskai ízek bemutatóján mindenki megkóstolhatja a helyi finomságokat, elmerülhet a kulináris élményekben. A programokat kettes fogatok akadályhajtása, pónivágta, valamint kézműves játszóház is színesíti. Ami az eredményeket illeti, a tavaly előtti Nemzeti Vágtán a bajai kistérség színeiben Molnár Gyöngyi szerezte meg az elsőséget, tavaly pedig negyedik lett a fővárosban Németh János, a bajai győztes.

Augusztus 20-án este a halászparti víziszínpadon a Luciano Pavarotti Mersterkurzus Gálakoncertjén a mesterkurzus tanárai és hallgatói lépnek fel és az operairodalom különböző műveiből énekelnek áriákat. Az este folyamán adja át Szécsi Máté, a Baja Marketing Kft. művészeti vezetője a kurzus legjobb résztvevőjének járó ösztöndíjat is.

A szigeten a Sobri Halászcsárdában kóstoljuk meg a gyufatésztával készül bajai halászlét, majd kerekedjünk fel egy városnéző túrára és csodáljuk meg a tér mediterrán hangulatát és a késő barokk stílusú Szentháromság-szobrot valamint a Sugovicára néző városházát.

Baja, Városháza.JPG

Ezen a gyönyörű téren elevenedik meg Rómeó és Júlia örökérvényű szerelmi történet Baja augusztus 29-30-31-én. A Budapesti Operettszínház egyik legnagyobb sikere érkezik Bajára, amit nem lehet kihagyni!

Szeptember 13-14-én érdemes Bajára látogatni annak, aki szívesen koccintana friss borokkal, mikor még javában tart a szüret. A gazdák minden esztendőben bemutatják legfrissebb portékájukat a reménybeli fogyasztóknak. A Bajai Újbor Fesztiválon a borvidék termelői kóstoltatják pincészetük büszkeségeit a belvárosban.

A főtérről nyíló Sétáló utcában hangulatos kávéházak, fagylaltozók kerthelyiségei várják a macskaköves korzón sétálgatókat. Jelky András, a szabólegényből lett világjáró földgömbön álló vándorbotos szoboralakját a róla lenevezett téren találjuk. A Bunyevác Tájház a török hódoltság után Észak-Bácskába vándorolt katolikus délszláv népességnek a lakáskultúráját, tárgyi emlékeit mutatja be. Kevesen tudják, hogy Rózsavölgyi Márk zeneszerző a 19. században, bajai évei alatt alkotta meg a csárdást. A város történetéről még többet megtudhatunk a Türr István Múzeumban.

Kiránduló tipp: 70 éves a Madarasi Pálinkaház
 
A Bajától csupán 36 kilométerre fekvő Madarason nagy mulatságot tartanak augusztus 10-20. között. Ekkor tartják a Madarasi Napokat, a Madarasiak Találkozóját és az augusztus 17-i I. Felső- Bácskai Pálinka- vigadalom alkalmából megünneplik a Madarasi Pálinkaház 70. születésnapját! A jubileum alkalmával már reggel 7.00 órakor Pálinkás jó reggelt!-re ébredhetnek a falubeliek, majd felvonulnak Madaras testvértelepülései: Bácskamadaras, Mezőmadaras , Kunmadaras és Csíkmadaras. Lesz pálinkaszentelés, a Pálinka Lovagrend bemutatkozása és este pálinkabál is. 
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonadelalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr365435271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása