Pünkösdölő és bodzázás Ópusztaszeren

2013. május 16. 09:56 - HriczElvira

A pünkösdben is az a szép, hogy mindenki megtalálja benne a maga ünnepét. Az egyházak Jézus mennybemenetelét, népünk ősi hiedelme szerint a tavasz kiteljesedését. Ezek a hiedelmi és vallási szokások keverednek az ópusztaszeri Pünkösdölőben, ahol lovas virtuskodás a pünkösdi királyságért, iskolások pünkösdölője, bodzázás, májusfa-kitáncolás, vásári bábjáték, bodzás tejpite és bodzás-mézes hajdina várja május 20-án, pünkösdhétfőn az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba látogatókat.

opusztaszer_punkosdi_kiraly.jpg

Pünkösd a Szentlélek kiáradásának ünnepe, népünk hiedelme szerint a tavasz kiteljesedése. Ópusztaszeren a látogatók bevonásával megelevenítik a szegedi nagytáj népének régi hagyományát, a bodzázást, amikor is zöld ágakkal, de főleg bodzával ékesítik fel a skanzen házait, és délután kitáncolják a májusfát is.

Az ünnep talán legszebb hagyománya a pünkösdölés, amelyet az ópusztaszeri általános iskolások adnak elő pünkösdhétfőn a skanzenben. A pünkösdölő lányok ünneplőbe öltöznek, fejükön rózsakoszorúval, egy közülük, a királynő fényes koronát visel. Énekkel dicsérik az Urat, játszanak, körtáncot járnak. A fiúk különböző ügyességi játékokkal döntik el, ki lesz közülük a pünkösdi király.

A nap leglátványosabb, legizgalmasabb programeleme a fiatal legények lovas virtuskodása a pünkösdi királyi címért: lóháton különféle próbákat kell kiállniuk, s végül egy hatalmas vágtával próbálják megszerezni, leszakítani a pünkösdi koszorút. Akinek először sikerül, az lesz a pünkösdi király!

Pünkösdhétfőn az Emlékpark egész területén programokkal várják a vendégeket. A Rotundában új kiállítás nyílik Finta Sándor grafikáiból, Kisbojtár címmel, melyhez kézműves foglalkozás is kapcsolódik: a gyerekek elkészíthetik és hazavihetik magukkal saját pulijukat.

Lesz a skanzenben csuhézás, és egész nap próbára tehetjük erőnket, ügyességünket. A „Dógos asszonyokat, erős emböröket, ügyes gyerököket” próbatételek várják: rönkhajítás, zsákban futás, ördöglakat stb. Természetesen a legügyesebbek jutalomra is számíthatnak. Ének Szent György vitézről című zenés, interaktív vásári bábelőadást az Aranygyapjú Társulat előadásában tekinthetnek meg a kicsik és a nagyok. Az olvasóköri kemence is beindul, melyben Piri néni bodzás tejpitét süt a vendégeknek, és beszél a kemencében sütés tudományáról is. A pite isteni,  ki ne hagyják!

A Nomád Parkban a szokásos lovasbemutató mellett honfoglalás kori tevékenységeket lehet kipróbálni (gyékényfonás, íjászat) és az érdeklődők megtanulhatják elkészíteni, sőt meg is kóstolhatják az ízletes mézes-bodzás hajdinát.

Szeri Praktika néven gyógy-és fűszernövényeket mutatnak be a monostor kertjében, ahol meg is ízlelhetjük a különféle gyógyteákat.

Pünkösdhétfőn is megtartják a látogatók körében nagyon közkedvelt terelési bemutatót, amely most rackajuh nyírással is kiegészül.

A jókedvhez, derűhöz egész napos dél-alföldi népzenével, finom ételekkel-italokkal is hozzájárulnak a szervezők.

Forrás: ÓNTE

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonadelalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr315302730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása