"Kultúrcsempészek" ingáznak Szeged és Szabadka között

2012. október 04. 13:00 - HriczElvira

Még jó, hogy mindig nyitott szemmel és füllel járunk! Így szereztünk tudomást a Szeged és Szabadka között inkázó "kultúrcsempészekről", akik a hétvégén ismét várják a potenciális társtetteseket!

darmi - forrás: MTI

5SINBUSZ.jpg

Újra gazdag irodalmi, zenei programokat kínál a Szegeden, Szabadkán és a két város között a vonaton a Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivál. Szeged és Szabadka, a két testvérváros között már több mint fél évszázada közlekedik a határ menti térség híres vasúti járműve, az Ezüstnyíl becenevű sínbusz, amelynek első, még vöröses-bordó festésű darabjait az 1936-os berlini olimpiára készítették.

A csütörtökön kezdődő rendezvényen a régióban élő költők, írók, zenészek a járművön, valamint a két város különböző helyszínein irodalmi, zenei, színházi programokkal, beszélgetésekkel várják a potenciális "kultúrcsempészeket".

A fesztivál, amelynek képzeletbeli tengelyét kétszeresen is a magyarországi és szerbiai város közötti vonatút adja, nem csak a két szomszédvárból várja az érdeklődőket, ahogy a fellépők között is akad belgrádi, újvidéki, budapesti író vagy költő, sőt érkeznek vendégek Erdélyből, Felvidékről és Dániából is.

A kulturális rendezvény két ötletgazdája, Orcsik Roland és Kollár Árpád Vajdaságból Szegedre került diákként a kilencvenes évek elején sokszor megtette a két város közötti utat vonaton, bár a fesztivál ötlete nem ekkor, csak néhány évvel később született meg, többek között azért, hogy magyarok és szerbek jobban megismerjék egymás kultúráját.

A program csütörtökön este az Egyesült Államokból érkezett Yowie együttes koncertjével indul a szegedi Jazz kocsmában. Másnap délelőtt a fesztivál vendégei felolvasásokkal hangolódhatnak rá a sínbuszozásra a szegedi Nagyállomás szomszédságában található Tóth vendéglő előtt. A szerelvény 11:53-kor indul Szabadkára, a vonaton magyar és szerb szerzők olvassák föl saját műveiket, a szegedi Meander zenél, a határon pedig Sirbik és Lazendic performanszát láthatják az utazók.

Szabadkán a városnéző séta után Lakatos István képregényeiből nyílik kiállítás a Studio 11-ben, majd koncertek következnek. Másnap kora délutántól ismét az irodalmon a sor, de a zene sem hiányzik majd az ekkor már Szeged felé „robogó” sínbuszról, sőt Szombathy Bálint még Áttörés című videoperformanszát is bemutatja a vonaton.

A fesztivál koncerttel és színházzal zárul, a szegedi Jazz kocsmában a szabadkai Wooden Ambulance zenél, a Régi Zsinagógában pedig Metanoia Artopédia Orthopaid rövü című előadását láthatja a közönség.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonadelalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr914819697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása