A Feszty körkép - és ami körülötte van

2016. augusztus 10. 16:02 - Bezselics Ildikó

A magyarok bevonulását a Kárpát medencébe Feszty Árpád, Jókai Mór, a híres regényíró veje örökítette meg, és a francia mintára festett körkép 1896-ban a milleniumi ünnepségek egyik fő látványossága volt.

20160422_111423.jpg

A kép sorsa később legalább olyan hányattatott volt, mint a magyaroké a honfoglalást követő évszázadokban. A rendszerváltás után darabjaiból állították össze, és egy lengyel restaurátor csoport teremtette újjá 1991 és 1995 között. 1996 óta tekinthető meg jelenlegi helyén, az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban, az erre a célra épült Rotundában.

 latogatokozpont1_0-400.jpg

Aki ezen a nyáron látogat el ide, részesévé válhat egy újabb felújítási munkának: a szükségessé vált kisebb helyreállítási feladatokat nyitva tartás közben végzik el, így az érdeklődők beavatást nyerhetnek a festményrestaurálás folyamatába is (a körkép megtekintéshez előre be kell jelentkezni!).

 20160422_111416.jpg

A Rotunda az elmúlt években felújításra került, és számos új kiállítás is helyet kapott benne: többek között egy panoptikum-jellegű összeállítás, mely betekintést enged a Feszty-körkép történetének kulisszái mögé a korabeli sajtóanyagok alapján.

 

Létesült egy multimédiás játszótér, ahol játékos formában tágíthatjuk látókörünket: a fellelhető eszközök segítségével megismerkedhetünk legfontosabb 19. századi felfedezőink tevékenységével, megtudhatjuk mely országokba házasították ki az Árpád-ház hercegnőit, de készíthetünk magunknak nemesítő oklevelet, vagy Árpád-vezér bőrébe bújva a Feszty-körkép részesévé is válhatunk. A multimédiás játszótér minden korosztály számára kikapcsolódási lehetőséget kínál (halkan jegyzem meg, még egy férfi-megőrző is helyet kapott benne nagy monitorokkal és kényelmes babzsák fotelekkel...).

 

Egy másik kiállítás keretében hazánk történetének hat évszázadát várak és csaták bemutatásával tekinthetjük át. Ismert és kevésbé ismert erődök, sorsfordító harcok kalauzolnak végéig ezen a hősies korszakon. Levezetésképpen pedig egy numizmatikai kiállításon csiszolhatjuk történelmi műveltségünket.

20160422_113921.jpg

Számomra a kiállítás legemlékezetesebb része az 1896-os Promenád, mely nemcsak a Feszty-körkép keletkezési idejét, hanem az Osztrák-Magyar Monarchia fénykorát is idézi. A kiállításon a két promenád - egy nagyvárosi és egy kisvárosi - idézi fel a millennium korának a hangulatát. A korzón megjelenő személyek ruházata, használati tárgyai a társadalmi hovatartozást, a korra jellemző viseleteket és magatartásformákat idézik fel. A néző tehát egy történelmi kort visszahozó viselettörténeti kiállításban gyönyörködhet, és része is lehet a falakba épített hatalmas tükrök segítségével. A kiállítás ezen részének van egy számomra nagyon szimpatikus személyes momentuma: a promenád üzletein a cégérek egyrészt korabeli szegedi és makói kereskedőknek állítanak emléket, másrészt a kiállítás készítőinek nevét viselik.


Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark fő szimbóluma a millenniumi Árpád-emlékmű. A millennium korában az országgyűlés az 1896. évi VII. törvénycikkben örökítette meg a honfoglalás ezredik évfordulóját ("a honalapitás évezredes emlékének törvénybe iktatásáról"). A VIII. törvénycikk rendelkezik "a honalapítás ezredik évfordulójának megörökítésére alkotandó művekről", köztük a pusztaszeri emlékműről, melyet - romantikus szóhasználattal élve - „az első országgyűlés emlékére állíttattak”.

20160422_114532.jpg

A Rotundát körülölelő skanzen házai között járva a látogatók részesei lehetnek az egykori paraszti világnak, „élő skanzen” vár mindenkit. A népviseletbe öltözött tanyagazdák bemutatják eleink életmódját, találkozhatnak a két világháború közötti időszak jellegzetes figuráival, a csendőrrel, a juhásszal. A tanyasi iskolában előzetes bejelentkezéssel részt vehetünk egy múltidéző tanórán, hétvégenként megkóstolhatjuk Piri néni kemencés finomságait, a Szatócsbolt pedig egyedi kézműves termékekkel, korabeli édességekkel, finomságokkal várja minden nap a látogatókat.

A skanzen legújabb büszkesége a Pallavicini család XIX. században létesült sírkápolnája, mely eredetileg a közeli Ányáson állt.

20160422_115714.jpg

Az emlékparkban élvezhetjük a régi magyar puszta minden csodáját: hűsölhetünk egy árnyas tóparton, csodálhatjuk a széles horizontot, a szélmalmokat, és a világunkban csak nyomokban fellelhető békét.

20160422_120808.jpg

Bezselics Ildikó



 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonadelalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr58851470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása