A Dél-Alföld ízei: Szilvalekváros bukta

2016. június 29. 10:22 - Bezselics Ildikó

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark skanzenjében megkóstolhatjuk a kézzel dagasztott, aranybarnára sütött, illatos házi szilvalekvárral töltött, békebeli buktát. Nemcsak a végeredményt csodálhatjuk meg, hanem a készítés teljes folyamatát, a dagasztástól a sütésig.

20160422_115011.jpg

 

A kemencénél folyó munkát és az előkészítést az aranykezű Piri néni irányítja, akihez foghatót már a magyar pusztában sem sokat találunk. Amellett, hogy mérés nélkül keveri a legrugalmasabb, legszebb tésztát, megtudtam, hogy ő készíti a legjobb savanyított csicsókát is a környéken. Ő és a segítő asszonyok egész nap népviseletben dolgoznak a kemencénél és a napos udvaron: ott kínálják a kész buktát és az édes mentateát.

Aki nem látott még ilyet, megtudhatja, hogy a dagasztás bizony nehéz fizikai munka – aki kidagaszt egy teknőnyi kelt tésztát, nem kell súlyzóznia aznap...

 

Akinek kedve támadt ehhez a nemzeti sporthoz, a következő recepttel nem vall szégyent:

Hozzávalók (25 darab):



3,5 dl tej

25g élesztő

5 evőkanál kristálycukor

250 g finomliszt

250 g rétesliszt

1 mokkáskanál só

1 tojás

100 g mangalica zsír

 

A töltelékhez:

250 g kemény, sütésálló szilvalekvár

 

A kenéshez:

1 felvert tojás

 

Elkészítés:

2 dl langyos tejben elkeverünk egy evőkanál cukrot és ugyanennyi lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

A tészta hozzávalóit a zsír kivételével összegyúrjuk, melyet a végén, megolvasztva gyúrunk hozzá. Ezt követően szép rugalmasra, homogénre dagasztjuk.

20 percig pihentetjük, majd még egy dagasztás következik – utána lefedve, meleg helyen 1 órát kelesztjük.

Átgyúrjuk, hogy a nagy légbuborékok eltávozzanak, majd egy lisztezett felülete,n 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát. 25 négyzet alakú darabra vágjuk, a közepébe halmozunk egy-egy púpozott evőkanál szilvalekvárt, és feltekerjük a buktákat.

Kizsírozott tepsibe, egymástól 1.5 cm távolságra elrendezzük, a tetejét átkenjük tojással és egy kis olvasztott zsírral.

10 percig hagyjuk pihenni, majd előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.

BŐVEBB CIKKÜNK A SKANZENRŐL  ITT>>

 

Szólj hozzá!
Címkék: gasztronómia

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonadelalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr918853770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.