A Dél-Alföld ízei: Pásztortarhonya

2016. június 29. 10:35 - Bezselics Ildikó

 A Csillagösvény jurtájában elfogyasztott ebéd után (töltött káposzta volt és pásztortarhonya, melyet a Szeri Csárda szakácsai készítettek el) nekem is kedvem támadt feleleveníteni ezeket az ízeket, és egy kicsit utána néztem a pásztortarhonya eredetének is.

20160422_122618.jpg

 

A neve nem hangzik túl jól, és nem is lelhető fel benne magyar eredet – méltán, hiszen az oszmán-török „tarchana” szóból ered, mely búzalisztből aludttej hozzáadásával készült tésztát jelent. Jelenlegi formájában a XVIII. század vége óta szerepel a feljegyzésekben, de maga az étel valószínűleg a török hódoltság hagyatéka. Hazánkban elsősorban az Alföldön terjedt el, mint a paraszti táplálkozás egyik fontos alapanyaga.

Egy keményre gyúrt, reszelt vagy nagy lyukú szitán áttört tésztáról beszélünk, melyet felhasználás előtt megpirítanak. A legismertebb belőle készülő étel a pásztortarhonya, mely sokféle lehet, de alapvető összetevői a vöröshagyma, a zsír, a tarhonya, a pirospaprika és a krumpli. Így húsmentesen elkészítve kiadós köret. Jellemzően szalonnával és kolbásszal, zöldpaprikával főzik, de nem ritka a pörkölttel gazdagított megoldás sem. Készülhet bográcsban, kemencében (mint a képen látható), de természetesen lábosban vagy sütőben is. Nem egy diétás fogás, de időnként érdemes visszatérni hozzá!

 

Hozzávalók 4 főre:


250 g vöröshagyma
500 g tarhonya
600 g burgonya
3 evőkanál zsír
1 csapottabb evőkanál pirospaprika
1 teáskanál só
1,5 liter víz
50 g paradicsompüré
1 evőkanál Erős Pista
1 nagy, lédús paradicsom
1 zöld csípős paprika
200 g füstölt szalonna
300 g füstölt kolbász




Elkészítés

Először az apróra vágott szalonnát zsírjára sütjük, majd beletesszük a felaprított hagymát és a zsírban üvegesre pároljuk. Hozzákeverjük a tarhonyát, és időnként átkeverve barnára pirítjuk. Keverjük hozzá a kis kockákra vágott krumplit, a felkarikázott kolbászt, a pirospaprikát, az Erős Pistát, a paprikát a sót és a paradicsomot és felengedjük a vízzel. Felforraljuk, majd kis lángon főzzük fedő alatt, míg a tarhonya felszívja a víz nagy részét, csak a tetején marad egy kicsi. Akkor levesszük a tűzről, és kb. 20 percre lefedve félretesszük, míg magába szívja az összes vizet. Frissen tálaljuk!

BŐVEBBEN A CSILLAGÖSVÉNYRŐL ITT ÍRTUNK 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonadelalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr608853168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása