Itthon Dél-Alföldön

A Dél-Alföld a hungarikumok, a gyógy- és élményfürdők, a legjobb pálinkák valamint a lovastanyák hazája. Felkerekedve megtudhatod, hogyan ötvöződik nálunk a hagyomány és a modernitás! Szeretettel várunk!

Hirdetés

blog_banner.jpg

Címkék

advent (3) alföldi pálinka (3) átadás (3) Baja (23) Békés (3) Békéscsaba (40) Békés Airport (3) borfesztivál (5) Bugac (4) Csabai Kolbászfesztivál (4) Csabai Nyár (3) családbarát (4) Csongrád (5) Dél-Alföld (112) disznótor (4) élményfürdő (4) én az év utazója (4) Érsekcsanád (3) Év Utazója (6) Fehértó (3) fejlesztés (20) felhívás (4) fesztivál (55) film (3) fotóstúra (3) főzőverseny (3) fürdő (36) Füzesgyarmat (3) garantált (3) gasztronómia (45) Gemenc (10) gyógyfürdő (9) gyógyiszap (3) Gyomaendrőd (4) Gyopárosfürdő (7) Gyula (26) Gyulai Várfürdő (3) Hagymatikum (3) hagyományőrzés (27) Hajós-Pincefalu (4) halászlé (6) Hódmezővásárhely (14) honlap (4) hungarikum (8) Hungexpo (3) itthon.hu (6) Itthon vagy! (4) jubileum (3) kajak-kenu (4) kalandpark (3) Kalocsa (8) Kecel (3) Kecskemét (36) kedvezmény (15) kiállítás (27) kirándulás (12) Kiskőrös (3) Kiskunfélegyháza (7) Kiskunhalas (4) Kiskunmajsa (9) koncert (19) kultúra (54) Lajosmizse (7) lovassport (5) Magyarország (3) Magyarország szeretlek (4) Makó (15) Makovecz (4) Máté Bence (4) Maty-ér (4) Mórahalom (17) MTVA (3) Munkácsy (3) múzeum (5) Múzeumok Éjszakája (3) Múzeumok Őszi Fesztiválja (5) nemzeti park (5) ökoturizmus (13) OMÉK (4) Ópusztaszer (24) Orosháza (21) ősz (4) pálinka (9) pályázat (4) programajánló (10) puszta (3) Pusztaszer (3) rendezvény (10) repülés (3) sárkányhajó (3) Soltvadkert (4) sörfesztivál (4) sport (7) strand (4) szállás (5) szálloda (6) Szarvas (16) szaunaszeánsz (8) Szeged (64) Szegedi Szabadtéri Játékok (5) Szentes (17) SZÉP kártya (12) Szerbia (4) színház (4) Tanyacsárda (4) Tiszakécske (6) Torkos Csütörtök (5) túra (16) Turizmus Világnapja (9) Valentin-nap (3) verseny (26) világbajnokság (3) wakeboard (3) wellness (27) Címkefelhő

Tovább a Facebookra

2014.10.22. 11:01 itthonadelalfoldon

Máté Bence a BBC világversenyén is a legjobb volt

Az idén 50. évfordulóját ünneplő fotós világversenyen, a BBC Wildlife magazin és a londoni Természettudományi Múzeum közös fotópályázatán első magyarként a pusztaszeri természetfotós, Máté Bence nyerte meg a madarakat ábrázoló kategóriát. A tegnap esti díjátadón Katalin cambridge-i hercegnő, a múzeum fővédnöke is jelen volt.

Nagy Göncöl, fotó: Máté Bence

A jubileumi pályázatra az utolsó pillanatban küldte el Nagy Göncöl című képét, mivel úgy érezte, az idei kollekciója nem elég erős. A szürke gémeket ábrázoló képe igazi technikai és etológiai bravúr, hiszen ez a madárfaj az egyik legfélénkebb, a legkisebb fény- vagy hanghatás elzavarhatja őket. Sokéves tapasztalattal, 74 lesben töltött éjszakával és technikai kísérletezéssel született meg a fotó.

Fotózz te is Máté Bence pusztaszer környéki fotósleseiből! - az erről szóló írásunkat itt olvashatjátok.

Szólj hozzá!

Címkék: verseny kiállítás fotóstúra Máté Bence Pusztaszer BBC Wildlife


2014.10.21. 13:07 itthonadelalfoldon

Darules a Dél-Alföldön

Őszi darules a Fehér-tónál, forrás: www.istenhozta.hu

Úgy száz évvel ezelőtt a darvak még költöttek Magyarországon, azóta pedig több ezres őszi és tavaszi vonulóként jelennek meg nálunk évről évre. A darvak az Észak-Európa északi mocsaras fészkelő-helyeikről az Észak-afrikai telelőterületeikre tartó útjuk során minden évben néhány hetet a Hortobágy és a Dél-Alföld pusztákkal övezett nagy tavain pihennek. A madarak naponta kétszer szárnyra kelnek – reggel a táplálkozó-területekre tartva, este pedig az éjszakázó helyeikre visszatérve. A világ egyik legszebb természeti jelenségének, a darvak esti behúzásának megfigyelésére ajánlunk most garantált túrákat.

Szólj hozzá!

Címkék: programajánló túra nemzeti park ökoturizmus garantált Szeged Kiskunsági Nemzeti Park darules Fehér-tó Fehértó daruvonulás Körös-Maros Nemzeti Park


2014.10.20. 16:32 itthonadelalfoldon

Csütörtöktől Kolbászfesztivál

Igazi kolbászünnep lesz Békéscsabán! Csütörtöktől vasárnapig (október 23-tól 26-ig) Csabán ismét kolbászból lesz még a kerítés is, vehetünk mindenféle friss és füstölt disznóságot, ami előtt pálinka, utána pedig bor dukál. Itt mindenkinek széles jókedve kerekedik, ami nem is csoda ennyi finomság és talpalávaló muzsika mellett.

kolbaszfesztival-2013-2nap-1.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: koncert verseny pálinka gasztronómia kolbász hagyományőrzés Békéscsaba Csabai Kolbászfesztivál


2014.10.16. 11:25 itthonadelalfoldon

Koncertek, kiállításmegnyitó, kerékpártúra és sok más

Október 17-én, pénteken 18 órától a Református Ótemplomban ad koncertet az Alma együttes.

1017 Alma együttes.jpg

Október 17-én A Földünkért – a Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola rendezvénye a Szent István tér 3. szám alatt. Programok: 10:00 ,,Élő-világ” Flashmob a Földért a Szent István téren, 16.00 Újragondolt hulladék - kézműves forgatag 17:30 ,,Tök jó!” vendéglátás az iskola udvarán a HSZI Corvin Mátyás Tagintézmény oktatói és diákjai közreműködésével, 18:00 ,,Újragondolt fények” Lampionos felvonulás a csúcsi városrészben moldvai énekekkel kísérve

A Vásárhelyi Látóhatár Szerkesztősége a folyóirat 19. számának bemutatóját október 17-én 18 órakor rendezi meg a Németh László Városi Könyvtár olvasótermében. Vendégek: Sipka Rózsa és a Sziveri János Művészeti Színpad irodalmárai (Muzslya-Vajdaság) lesznek.

Október 17-18-án rendezik meg Hódmezővásárhelyen a HÓDSTOCK 9 Fesztivált és Tehetségkutatót.

1017-18 Hódstock.jpg

Október 18-án, szombaton 11 órakor a hódmezővásárhelyi Emlékpontban nyílik kiállítás a második világháború alatt Magyarországon lezuhant angolszász, német és magyar repülőgépek roncsaiból, valamint az 1944-1945. évi légi háború történetéről.

Hetven évvel ezelőtt, 1944 kora nyarán- a normandiai partraszállás előkészítése, illetve a német háborús gépezet felmorzsolása érdekében - az angolszász légierő bombázásainak egyik kiemelt célpontjává vált Magyarország. Az Emlékpont kiállítása a légiháborús borzalmakra emlékezik, bemutatva a bombázások hatásait és eredményeit, az azokat végrehajtó szövetséges légierőt, a velük szemben álló magyar és német légvédelmet és nem utolsó sorban a civileket megóvni hivatott légoltalmat. A tárlat gerinceként és egyben külön érdekességként kerülnek kiállításra a Magyar Roncskutató Egyesület munkája során feltárt vagy összegyűjtött, a háború alatt lezuhant repülőgépek darabjai, valamint számos magán- és közgyűjteményi repülős relikvia.

A Háború a felhők felett című kiállítást Dr. Ravasz István alezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiemelt főtisztje nyitja meg október 18-án, szombaton 11 órakor az Emlékpont "Galéria" időszaki kiállítótermében, a megjelenteket Dr. Nagy Imre múzeumigazgató köszönti. A vernisszázson második világháborús amerikai hagyományőrzők is tiszteletüket teszik!

1018 Háború a felhők felett meghívó.jpg

Október 18. 14 órakor BFMK-ban Filatéliai előadás lesz a 100 éve tört ki az első világháború kapcsán. Megszállási és helyi bélyegkiadások – 1919, előadó: Barabássy Miklós, hivatalos német BPP bélyegvizsgáló, a Magyar Filatéliai Tudományos Társaság tagja, az Internetes Bélyeggyűjtő Klub (IBK) egyesület tagja, a belépés ingyenes!

II. Herkules Erősember Páros Kupa versenyt rendeznek október 18-án 11 órakor Hódmezővásárhelyen, az SZTE Mezőgazdasági Karán (Andrássy út 15.)

Október 18-án Táncházat tartanak a BFMK-ban, 17 órától a kicsiknek, 18 órától a nagyoknak Tápainé Mariann és az Árendás Táncegyüttes közreműködésével.

Október 19-én, vasárnap 9-13 óra között Könyves vasárnap a Németh László Városi Könyvtárban - kedvezményes beiratkozás, amnesztia - régi könyvtartozások díjának elengedése a könyvek visszajuttatása esetében. Könyvvásár - árusítás kiselejtezett könyveinkből, minden könyv 10,- Ft, barangolás a könyvtárban: könyvtárbemutató séta (raktárak, emelet), bepillantás a könyvtárosok életébe. Csoportok indulása 9 és 10 órakor, kézműves foglalkozások.

Október 19-én, vasárnap kerékpártúra Mártélyra a Hódmezővásárhelyi Gyermekegészségügyért Alapítvány szervezésében. Indulás 10 órakor a népkerti Székelykaputól, útvonal: Népkert – Damjanich utca – Jókai utca – Mártélyi bicikliút – Mártély (tanösvények). Érkezés Mártélyra 11 órakor, indulás Hódmezővásárhelyre 14 órakor, hazaérkezés: 15 órakor

Október 21-én, kedden 10 órától „Olvas az ország!” címmel a Németh László Városi Könyvtár Babázó Klubjának vendége Juhász Orsolya lesz, aki a gyermekkorosztály olvasmányairól, a könyvillusztrációk szerepéről beszél az érdeklődőknek.

Nemzeti emlékezés Hete az Emlékpontban – Október 20., 10 óra: a rendezvénysorozatot dr. Grezsa István önkormányzati képviselő, miniszteri biztos nyitja meg, majd rendhagyó történelemórát dr. Csoma Lajos és dr. Szappanos László, egykori ’56-os diákok tartanak. Október 21., 10 óra A forradalom filmeken – Mansfeld címmel Árva László, az Emlékpont szakmai főtanácsadója tart rendhagyó történelemórát.

Október 21-én 14 órától a BFMK-ban Végh Ferenc nyugállományú vezérezredes, a magyar Honvédség korábbi vezérkari főnökének „Véghelszámolás – a korszakváltás katonája” című kötetét mutatják be, ahol a szerző a könyvet dedikálja. 

Szólj hozzá!

Címkék: koncert fesztivál kiállítás kerékpártúra Hódmezővásárhely Mártély Emlékpont Hódstock


2014.10.16. 11:07 itthonadelalfoldon

IV. Országos Nippon Zengo Giga Fesztivál Szentesen

Október 23-án negyedik alkalommal telik meg a Városi Sportcsarnok küzdőtere az ország minden tájáról érkező zengosokkal. 

zengo_plakat.JPG

A VALDOR Nippon Zengot 5 évvel ezelőtt Brezovai Sándor alapította meg Szentesen. Ez az aerobic jellegű mozgásforma a Kyokushin Karate mozgásanyagát felhasználva a tömegsportot kedvelőknek, a túlsúllyal szenvedőknek és a lazább harcművészet szerelmeseinek egyaránt kikapcsolódást jelent. Az elmúlt évek során országos ismertségre tett szert ez a mozgásforma, jelenleg több mint százfős a tagság, emellett az egyik legnépszerűbb aerobik forma a Nemzeti Sportvárosban.

A fesztiválon a Nippon Zengo mellett több mozgásforma kipróbálásra is lehetőségük nyílik a résztvevőknek.

Forrás. www.nipponzengo.hu

Szólj hozzá!

Címkék: sport fesztivál Szentes


2014.10.06. 15:53 itthonadelalfoldon

Kalandjárat Hódmezővásárhelyen

8000 éves ház, 7000 éves Vénuszok, Európa második legrégebbi kiállítássorozata, Emlékpont, lepénylesés, korongozás és szőrhímzés az alföldi művészvárosban.

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra kiállítás gasztronómia fazekasság TV2 Hódmezővásárhely szőrhímzés Kalandjárat Emlékpont


2014.10.03. 13:47 itthonadelalfoldon

Kulturális programkínálat Szentesen

Múzeumok Őszi Fesztiválja 

A Múzeumok Őszi Fesztiválja először 2006-ban került megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A rendezvény fő célja a múzeumok népszerűsítése különböző programok segítségével. A minden évben megrendezésre kerülő program a Múzeumok Majálisa és a Múzeumok Éjszakája mellett segít abban, hogy a múzeumlátogatás, mint szabadidős tevékenység teret hódítson magának.

Szentesen a Koszta József Múzeumban szeptember 29. és november 4. között rendhagyó irodalomórán, monotípiás borítóval ellátott emlékkönyvkészítő foglalkozáson, interaktív előadásosokon vehetnek részt az érdeklődők.

oszi_feszt_plakat.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra programajánló koncert fesztivál Múzeumok Őszi Fesztiválja Szentes


2014.09.25. 16:35 itthonadelalfoldon

Turizmus Világnap és Szent Mihály ünnepe

WTD2014.jpgA Turizmus Világnapján, szeptember 27-én az egész világon együtt ünneplik a turizmust, és mindazt, amit az utazásnak köszönhetünk. Hazánkban 2011 óta fog össze a szakma, hogy ezen a napon apró meglepetéssel, akciókkal, programokkal kedveskedjenek a vendégeknek. Az idén háromnaposra bővül az ünnep és 26-ára és 28-ára is kiterjesztik az akciójukat a szolgáltatók.

Ez a hétvége a Szent Mihály-nap jegyében is telik. Itthon vagy! - Magyarország, szeretlek! címmel idén is egész napos műsorfolyammal várja az érdeklődőket a közmédia Szent Mihály napja alkalmából. Szombaton az M1-en és a Duna World-ön reggel kilenctől estig tart a műsorfolyam; a Kossuth rádió délelőtt és délután ad élő közvetítést, illetve A Hely című műsor is jelentkezik.

20 település számtalan programját gyűjtöttük össze, válasszanak és ünnepeljék együtt a szakmával a Turizmus Világnapját, melegedjenek meg a Szent Mihály napi máglyák mellett!

Szólj hozzá!

Címkék: Baja Vésztő Szeged Kiskunfélegyháza Kecskemét Hódmezővásárhely Orosháza Békéscsaba Szarvas Ópusztaszer Gyopárosfürdő Dévaványa Csongrád Turizmus Világnapja Gemenc Szentes Szeghalom Bugac Mezőhegyes Füzesgyarmat Nagy Sportágválasztó Pálmonostora Magyarország szeretlek Itthon vagy! Mezőmegyer Bucsa


2014.09.18. 12:55 itthonadelalfoldon

Térfesztivál és profi boxgála Szentesen

Szentesen két rendezvény, a borral-pálinkával váró Térfesztivál és az M1 által is közvetített profi boxgála várja a látogatókat a hétvégén!

DSC_8560_resize.jpgProfi boxgála Szentesen, forrás: Szentes Város Önkormányzata

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra koncert borfesztivál pálinka gasztronómia Dél-Alföld Szentes boxgála Térfesztivál


2014.09.16. 14:45 itthonadelalfoldon

Határtalan lovastúrák

Határon átnyúló együttműködés keretében alakították ki azokat lovastúrákat, amelyek a Dél-Alföld és Vajdaság területét járják be különböző tematikák mentén. A 8 tematikus lovas túra útvonal közül 2 a határon is átnyúlik.

_DSC7964.jpgMéneshajtás, Fotó: Magyar Turizmus Zrt.

Szólj hozzá!

Címkék: térkép túra lovaglás kiadvány lovastúra lovastanya Baja Szerbia Vajdaság Soltvadkert Kiskunhalas Kiskunfélegyháza Kecskemét Izsák Kecel Dél-Alföld Hajós-Pincefalu Hajós Bugac Kiskunmajsa Kerekegyháza