Pünkösdi élmények a Dél-Alföldön

2016. május 12. 12:53 - Zsenyei László

A pünkösdi hétvégén lehetőségünk nyílik kicsit kipihenni magunkat, több időt tölteni családunkkal, ráadásul régió szerte kellemes pünkösdi és egyéb programok várnak bennünket. Vegyünk sorra néhány helyet, ahol igazán színvonalas rendezvényeken vehetünk részt.

Ópusztaszer

Pünkösdölő, valamint a VI. Magyar Világtalálkozó programjaihoz csatlakozva, „Gyere haza, várunk!” mottóval Európai Ifjúsági Találkozó kerül megrendezésre 2016. május 15-16-án az Ópusztaszeri Nemzeti történeti Emlékparkban. Az ópusztaszeri iskolások kedves pünkösdölője mellett a látogatókat a szervezők valamennyi programelembe bevonják, és játékos vetélkedőkre invitálnak mindenkit kortól, nemtől függetlenül: „Erős embör, dógos asszony, ügyes gyerök”. 

Részletekért kattints.

punkosd_opusztaszeren.JPG

Fotó: Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Szeged

A 2016-os Szeged Napja Ünnepségsorozat május 13-án veszi kezdetét a XXII. Szegedi Borfesztivállal. 10 napon át 10 helyszínen 150 borász, 200 kézműves, 250 program garantálja a szórakozást. A minőségi borok mellett a Gasztroudvarban finom ételek fokozzák az ízélményeket, miközben a rendezvény teljes ideje alatt a legjobb szegedi zenekarok és országos ismertségű együttesek koncertjeit élvezhetjük. 

borfesztival_6_1.jpg

Részletekért kattints.

Gyula

Fesztiválosan borul virágba Gyula városa a pünkösdi hétvégére. A május 13-15-ig tartó Gyulai Virágok Fesztiválja pénteki napján szakmai programok és konferencia kerül megrendezésre, szombaton azonban már szórakozással folytatódnak a programok. A látogatók zenés kísérettel járhatják be a helyi portékákat felvonultató Ízek és illatok utcáját, hiszen több koncerttel is készülnek a szervezők.

Borágós uborkaleves, rántott pitypang, orgonalekvár? Igen, higgyünk a szemünknek, ugyanis ezen a hétvégén lehetőség lesz virágot kóstolni is, hiszen az eseményhez kapcsolódva több gyulai étterem ehető virágokat is felszolgál majd.

gyulai-viragok-fesztivalja-op-09-print.jpg 
Részletekért kattints.

Orosháza

A gasztro élmények kedvelőinek kedvez az Orosházi Libamájfesztivál május 13-16-ig. A fesztivál az Orosházi nyár 2016 rendezvénysorozat részeként kellemes környezetben, a Gyopárosi Gyógy-, Park- és Élményfürdőtől mintegy 10 perces sétára található ősparkban kerül megrendezésre. A libamájkülönlegességek mellett az ételekkel harmonizáló borokat kóstolhatnak a vendégek, hiszen az esemény díszvendége a tokaji borvidék lesz. Kézművesek utcája, bortér, gyermekkoncertek és dumaszínház színesíti a programkínálatot.

ony2016-libamaj-allo-full-560.png

 

Ha pedig fürdeni támadna kedvünk, a fesztiválterülettől alig 800 méterre vár minket az Alföld gyöngyszemeként emlegetett, 20 hektáros ősparkban elterülő Orosháza-Gyopárosfürdő Gyógy-Park és Élményfürdő.

Részletekért kattints.

Szarvas

Az ország egyetlen működőképes, eredeti helyén fennmaradt szárazmalma 2016-ban először Pünkösd alkalmával tart bemutató őrlést. Május 14-én kézműveskedéssel, hagyományos malomjátékkal, népi játékokkal és további izgalmas programokkal várják a vendégeket.

Részletekért kattints.

Solt-Révbérpuszta

14. alkalommal kerül megrendezésre a Révbéri Pünkösdi Vigadalom Solt-Révbérpusztán. 2016. május 15-16-án különleges lovas versenyekkel, harci és egyéb bemutatókkal, vásári forgataggal, íjászkodással, zenével, tánccal, finom ételekkel és italokkal várják a vendégeket.

revber_punkosd.jpg
Részletekért kattints.

Lajosmizse

„Piros pünkösd napján mindenek újulnak, A kertek, a mezők virágba borulnak.”

2016. május 16-án pünkösdi mulatsággal várja vendégeit az Új Tanyacsárda. A vendégek részt vehetnek a feldíszített májusfa kidöntésében, majd megválasztják a pünkösdi királyt és a királynét. A gyerekeket kézművesek várják és virágfejdíszeket készítenek. Lovasbemutatóval, pusztai kocsizás is szerepel a programok közt, a jó hangulatról pedig természetesen cigányzene is gondoskodik.
A csárdában ebédelő vendégek részére a programokon való részvétel ingyenes. 

Részletekért kattints.

>>TIPP! A pünkösdi üdülésre még a 2014-es SZÉP kártya keretet is használhatjuk.

 

Szólj hozzá!

A Montserrati Apátság fiúkórusa Szegeden

2016. április 28. 11:36 - Zsenyei László

"Qui bene cantat bis orat", - "aki jól énekel, kétszeresen imádkozik" - Szent Ágoston

Az idei Con Spirito Egyházzenei Fesztivál a római katolikus egyház zenéjére, azon belül is az énekelt darabok bemutatására helyezi a hangsúlyt melyhez, Szent Ágoston híres mondása szolgált iránymutatásul, amikor az esemény koncertjeinek műsorát és közreműködőit kiválasztottuk.

Május 12-én, csütörtökön, a Szegedi Dómban, 19.30-tól hallhatják Európa egyik legősibb hagyományaira visszatekintő katalán együttesét, az Escolania, montserrati bencés apátság fiúkórusát a béke és szépség hírvivőit. A zene nemzetközi nyelvét használva minden akadályt leküzdenek és egyenesen az őket hallgató emberek szívéhez szólnak.

dsc_2280-montserrat_kis.jpg

Engedjék szívükbe az élményt!

Helyre szóló jegyek a Filharmónia szegedi irodájában válthatók: Klauzál tér 7.

A Fesztivál további eseményeiről a szervező Filharmónia Magyarország Nkft. honlapjáról a www.filharmonia.hu vagy a www.egyhazzeneifesztival.hu oldalról tájékozódhatnak.

Szólj hozzá!

Ifi tenisz EB selejtező lesz Hódmezővásárhelyen

2016. február 03. 15:21 - A.g.o.r.a.

Magyarország, Ausztria, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna és Olaszország leendő teniszcsillagai csapnak össze az alföldi városban, hogy kiderüljön, kik azok, akik a junior EB-n is megmutathatják játéktudásukat a hónap közepén.

 file.jpg

 

Február 5. és 7. között zajlik Hódmezővásárhelyen az utánpótlás Tenisz Európa Bajnokság selejtezője hat ország részvételével. A csütörtöki sorsolás után pénteken kezdődik meg a csapatok versenye, a döntőre vasárnap kerül sor. 

Minden nap 3 válogatott találkozót láthatunk, mely két egyéni és egy páros meccsből áll, melyeket belépődíj nélkül látogathatunk a Hódmezővásárhelyi Tenisz Clubban.  

A magyar csapatot Khin Dániel, Kisantal Dominik, Makk Péter és a csapatkapitány: Bardóczky Kornél képviselik.

A további selejtezők Franciaországban, Portugáliában és Törökországban zajlanak majd, az EB döntői pedig február 19-én kezdődnek Franciaországban.

Hivatalos oldal

 

Szólj hozzá!

Torkos Csütörtök 2016-ban is

2016. január 22. 12:53 - Zsenyei László

A Magyar Turizmus Zrt. 2016. február 11-én immár 11. alkalommal szervezi meg néphagyományra épülő gasztronómiai akcióját, a Torkos Csütörtököt. A kezdeményezés idén egyúttal az MT Zrt. szervezésében zajló „Gasztroélmények Éve 2016” tematikus programsorozat nyitánya is lesz.

web_tcs_front.jpg

A Torkos Csütörtök célja az étterembe járás kultúrájának megszerettetésén túl, hogy a hazai és az ide látogató külföldi vendégek a gasztronómián keresztül fedezzenek fel újabb magyarországi tájakat, kóstoljanak új, helyi ízeket, ismerjék meg a különböző régiók által kínált hagyományos magyar ételeket, valamint a gasztronómiához kötődő tradicionális magyar népszokásokat. Idén a nagyközönség aktív bevonásával új, szerethető logót is kapott a Torkos Csütörtök a "Hetyke Paprikabajuszos Szakács" képében. 

Az akcióban részt vevő éttermek folyamatosan bővülő listáját érdemes napról napra nyomon követni.

A csatlakozni kívánó vendéglátóhelyek regisztrációjukat ezen az oldalon készíthetik el, ahol a csatlakozás feltételei is megtalálhatók.

További információk:

Internet: www.torkoscsutortok.itthon.hu, e-mail: torkos@itthon.hu 

t.png

 

Szólj hozzá!

Baja drónperspektívából

2016. január 14. 11:06 - itthonadelalfoldon

A Seasons in Baja (Évszakok Baján) című kisfilmet Inotai István készítette, mintegy 30 felszállással, kb. 40 nettó munkaórával. A drón segítségével készült felvételeken a város nevezetességeit vonultatja fel az évszakok váltakozásában, különböző napszakokban - elmondhatjuk, hogy Baja és a Sugovica valamint a Duna mindig gyönyörű! 

Ha kedvet érzel egy bajai kiránduláshoz, ajánljuk február első hétvégéjén megrendezésre kerülő a IX. Bácskai Hurka- Kolbászkészítő Fesztivált!

bacskai2016.jpg

Szólj hozzá!

Vince-napi vesszővágás az Emlékparkban

2016. január 13. 12:31 - itthonadelalfoldon

Január 17-én, vasárnap Vince-napi vesszővágás, új borrendi tagok avatása, borkóstolás, fröccsről szóló kiállítás és irodalmi fröccs-délután várja az év első programján az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark látogatóit.

www.opusztaszer.hu

A rendezvény kezdetén a megjelenő borrendek vezetésével zenés felvonulás indul a skanzen Szegedi tanyájához, ahol megtörténik a vesszővágás és a termésjóslás. Az Árpád-emlékmű előtt idén is új borrendi tagokat avat a Szent Vince Borrend. A jelölteket az avatás előtt különböző játékos próbatételeknek vetik alá, ahol számot kell adniuk alkalmasságukról, a bor és a szőlő alapos ismeretéről. A Látogatóközpontban Nemzeti italunk: a fröccs címmel kiállítást láthatnak, melynek megnyitóját követően irodalmi fröccs-délután keretén belül hallhatnak a hungarikumnak számító fröccsről. Végül a Látogatóközpontban kerül sor az újbor kóstolására.

www.opusztaszer.hu

A néphagyomány szerint Szent Vince vértanú napján (január 22.) tájegységenként különbözőképpen megjósolják a várható szőlőtermést. Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince, vagyis ha enyhe az idő és olvad ezen a napon, akkor jó bortermésre lehet számítani. A szeri monostor gazdasági épületei között tárták fel az Alföld egyik legnagyobb borospincéjét, ami azt bizonyítja, hogy már a középkorban jelentős szőlőtermesztés folyhatott a területen. Az Emlékparkban a "vincevessző" levágásával történik a jövendölés. Ennek során a szőlőtőről lemetszett vessző állapotából következtetnek a várható termésre.

Szólj hozzá!

2016-ban nyílik Kalocsa szívében a Pilvax Hotel

2015. december 18. 15:02 - Zsenyei László

Kalocsa turisztikai potenciálja rendkívül sokszínű: ezeréves kulturális és egyházi öröksége, barokk belvárosa, népművészete, természeti kincsei, gasztrokultúrája, földrajzi elhelyezkedése kiváló alapot nyújtanak az idegenforgalomnak. A minőségi szálláshelyek hiánya azonban a kalocsai turizmus fellendülésének egyik legjelentősebb akadályát képezi.
A 2016-ban nyíló szálloda nem csak mennyiségi, hanem minőségi előrelépést is jelent a kínálatban: a Szent István király út 21. sz. alatti földszintes, 1820 körül, klasszicista stílusban épült lakóház átalakításával életre kelt Pilvax Szálloda és Kávéház majdan megvilágított homlokzatával Kalocsa városképének egyik gyöngyszemévé válhat.

latvany_05.jpg

A szálloda 24 órás elérhetőséggel, 24 beállós parkolóval, kávézóval, borpincével, konferenciateremmel a recepción idegen nyelvet is beszélő személyzettel várja majd a vendégeket. A 15 klimatizált, LCD tévével fölszerelt és WIFI eléréssel is rendelkező – köztük egy akadálymentes – szobája szállóvendégeinek kényelmét online foglalási rendszer, bankkártya-elfogadás, értékmegőrzés is szolgálja majd, az itt töltött időt pedig bizonyára még kellemesebbé és emlékezetesebbé teszi majd az emeleti finn szauna és pihenő.

latvany_01.jpg

A Pilvax Szálloda és Kávéház a Dél-Alföldi Operatív Program keretéből, az Európai Regionális Fejlesztési Alap segítségével a Civis Core Invest Kft. projektje keretében került kialakításra. A munkák 2015. december 15-én befejeződtek, jövő évtől pedig az új szálloda már szolgáltatásainak teljes palettájával fogadhatja majd a vendégeket.

Szólj hozzá!
Címkék: Kalocsa Pilvax

Gyulán készül a "leggyorsabb" magyar pálinka

2015. december 08. 17:32 - A.g.o.r.a.

Nagyon érdekes történetbe csöppentünk bele azáltal, hogy a Stylewalker Night - ők egyébként a magyar divattervezőket népszerűsítik - posztolt egy képet a Gyulai Pálinkamanufaktúráról, amin nagy meglepetésünkre felfedeztünk egy agarat. Utána jártunk, miért került a leggyorsabb magyar kutyafajta a címkére, és megkérdeztük Fabulya Attilát, a Kóstoláház vezetőjét erről. De ez még csak a kezdet, mert utána jött a méz is! 

12309803_10153792833617640_2799892988319915545_o.jpg

Az egész történet Báró Harruckern János Györgyhöz kötődik, aki még a 18. század elején jutott hozzá Békés, Csongrád és Zaránd vármegyékhez, ezen belül természetesen a Gyulai Várhoz is. 

A báró nem is tétovázott sokat a valóban világrengető bejelentéssel, és 1731-ben elrendelte, hogy a Gyulai Várban pálinkafőzdét kell létesíteni. Gyulán épp ezért már 300 éves tradíciója van a nagybani pálinkafőzésnek.

És ettől lesz a gyulai pálinka a leggyorsabb:

Báró Harruckern nagyon szerethette az életet, és kiváltképp nagyon szeretett vadászni, mégpedig a vadászatnak egy különösen intenzív és tradicionális formáját művelte, az agarászatot; persze magyar agarai voltak. 

soma_agar.jpg

Ilyen szép egy magyar agár - Helyszín: Aria Hotel Budapest - Képen: Magyar agár Soma alias Egyetlen Agyafúrt, tenyésztő: Hörömpő József, tulajdonos: Lénárt Judit

Az agarászat éppen a török hódoltság után kezdett ismét elterjedni az országban, és a báró állítólag nagyon sokat hozzá is tett ahhoz, hogy az agarászatot népszerűsítse a nemesség körében. 

A Gyulai Pálinkamanufaktúra hálából fel is vette a báró nevét, így hivatalosan Báró Harruckern Gyulai Pálinka Manufaktúraként kell hívnunk a számtalan díjjal jutalmazott hazai pálinkafőzdét. A Gyulai Pálinkák címkéjén is látható  a báró kedves állata,  a magyar agár, és mivel az agárnál nincs széles e vidéken gyorsabb állat, így lett a leggyorsabb pálinka is egyben a gyulai. 

Íme a méz: 

Fabulya Attilától azt is megtudtuk, hogy a pálinkaház a héten mutatja be legújabb különlegességét, a mézlikőrt. A dolog kuriózuma az, hogy nem egy mézes jellegű italról van szó, hanem ténylegesen mézből párolták le, és ahogy Attila fogalmazott, ez egy igazán érdekes kísérlet lesz. 

Most pedig akár többszörös értelemben is mondhatjuk azt, hogy: 

utazz_kutyaval_banner.jpg

Szólj hozzá!