"5 csillagos" a betyáros Szeri csárda

2016. június 29. 10:43 - Bezselics Ildikó

Alföldi ebéd, betyáros hangulatban: az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark tőszomszédságában, a Szeri csárdában jártunk, ahol nemcsak a magyar gasztronómiai hagyományokat, Rózsa Sándor szellemét is megidéztük. 

 img_1189_masolata.JPG

A nemrég felújított csárdába lépve visszatér az Emlékparkhoz tartozó Skanzen hangulata, mely a korhű berendezésnek köszönhető: első pillanatban inkább betyármúzeumban éreztem magam. Nem tévedtem nagyot: a berendezés, a falon lógó betyárportrék, a hozzájuk tartozó életrajzok, történetek a szegedi múzeum munkatársainak hozzáértését dicsérik. A falakon lógó használati tárgyak: puskák, disznóláb-pisztolyok, pásztorkellékek, a fogason a kalapok, öltözetek mind a XIX. század elejére repítenek vissza bennünket. A középpontban természetesen a betyárkirály, Rózsa Sándor leghíresebb ábrázolásával, és a neki tulajdonított szállóigével: „Ha mögmondtam, hát mögmondtam!”

A gasztronómiai munka azonban már az új kor kihívásainak megfelelően épül, Zsurka Péter irányításával, aki Szegedről jár ki nap mint nap. Már a családja is bekapcsolódott a munkába: édesapja készíti a savanyított zöldségeket (mely a környék egyik gasztronómiai nevezetessége).

Az étlap szezonálisan változik. Természetesen nem maradnak le róla a tradicionális fogások, de igyekeznek mindent helyi, friss alapanyagokból, egészséges, korszerű módon elkészíteni. Nyáron minden nap megrakják a kemencéket, de sokféle grillen sült húst, halat és zöldséget kínálnak.

Fogadnak csoportokat is: ottjártunkkor épp kalácsot sütöttek másnap reggelire kisiskolás osztálykirándulóknak, akiket ezen kívül kakaóval vártak.

Mi maradtunk a „betyáros” menünél: betyáros ragulevest ettünk és egy fatálat szeri cigánypecsenyével, kakukkfüves tejben pácolt, grillezett csirkemellel és csongrádi töltött tekerccsel megrakva, frissen sült zöldségekkel – a házigazda ajánlása alapján. Nem bántuk meg!

Bezselics Ildikó

Szólj hozzá!

A Dél-Alföld ízei: Pásztortarhonya

2016. június 29. 10:35 - Bezselics Ildikó

 A Csillagösvény jurtájában elfogyasztott ebéd után (töltött káposzta volt és pásztortarhonya, melyet a Szeri Csárda szakácsai készítettek el) nekem is kedvem támadt feleleveníteni ezeket az ízeket, és egy kicsit utána néztem a pásztortarhonya eredetének is.

20160422_122618.jpg

 

A neve nem hangzik túl jól, és nem is lelhető fel benne magyar eredet – méltán, hiszen az oszmán-török „tarchana” szóból ered, mely búzalisztből aludttej hozzáadásával készült tésztát jelent. Jelenlegi formájában a XVIII. század vége óta szerepel a feljegyzésekben, de maga az étel valószínűleg a török hódoltság hagyatéka. Hazánkban elsősorban az Alföldön terjedt el, mint a paraszti táplálkozás egyik fontos alapanyaga.

Egy keményre gyúrt, reszelt vagy nagy lyukú szitán áttört tésztáról beszélünk, melyet felhasználás előtt megpirítanak. A legismertebb belőle készülő étel a pásztortarhonya, mely sokféle lehet, de alapvető összetevői a vöröshagyma, a zsír, a tarhonya, a pirospaprika és a krumpli. Így húsmentesen elkészítve kiadós köret. Jellemzően szalonnával és kolbásszal, zöldpaprikával főzik, de nem ritka a pörkölttel gazdagított megoldás sem. Készülhet bográcsban, kemencében (mint a képen látható), de természetesen lábosban vagy sütőben is. Nem egy diétás fogás, de időnként érdemes visszatérni hozzá!

 

Hozzávalók 4 főre:


250 g vöröshagyma
500 g tarhonya
600 g burgonya
3 evőkanál zsír
1 csapottabb evőkanál pirospaprika
1 teáskanál só
1,5 liter víz
50 g paradicsompüré
1 evőkanál Erős Pista
1 nagy, lédús paradicsom
1 zöld csípős paprika
200 g füstölt szalonna
300 g füstölt kolbász




Elkészítés

Először az apróra vágott szalonnát zsírjára sütjük, majd beletesszük a felaprított hagymát és a zsírban üvegesre pároljuk. Hozzákeverjük a tarhonyát, és időnként átkeverve barnára pirítjuk. Keverjük hozzá a kis kockákra vágott krumplit, a felkarikázott kolbászt, a pirospaprikát, az Erős Pistát, a paprikát a sót és a paradicsomot és felengedjük a vízzel. Felforraljuk, majd kis lángon főzzük fedő alatt, míg a tarhonya felszívja a víz nagy részét, csak a tetején marad egy kicsi. Akkor levesszük a tűzről, és kb. 20 percre lefedve félretesszük, míg magába szívja az összes vizet. Frissen tálaljuk!

BŐVEBBEN A CSILLAGÖSVÉNYRŐL ITT ÍRTUNK 

Szólj hozzá!

Ráléptünk a csillagösvényre!

2016. június 29. 10:23 - Bezselics Ildikó

Nem az égi úton jártunk: az ópusztaszeri Csillagösvény Útvesztő Öko Élménypark egyszerre teszi lehetővé az útkeresést a labirintusban és az önfeledt játék szabadságát – és mindezt finom falatokkal is tetézik.

 tanosveny.jpg

Mitől lesz „öko” egy élménypark? Íme, néhány fontos momentum, a teljesség igénye nélkül:

  • A fűzfafonat – labirintus építésénél a környéken fellelhető természetes anyagokat használták fel: fűzfa és fagyal vesszőt.

  • A sövényültetvényt víztakarékos, csepegtető öntözéssel gondozzák.

  • Kézi erővel végzik a kertészeti és állagmegőrző munkákat.

  • Hisznek a személyes megtapasztalás és meggyőzés erejében: országszerte megjelennek különböző fesztiválokon interaktív játékaikkal, így népszerűsítik a Csillagösvényt

Tovább
Szólj hozzá!

A Dél-Alföld ízei: Szilvalekváros bukta

2016. június 29. 10:22 - Bezselics Ildikó

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark skanzenjében megkóstolhatjuk a kézzel dagasztott, aranybarnára sütött, illatos házi szilvalekvárral töltött, békebeli buktát. Nemcsak a végeredményt csodálhatjuk meg, hanem a készítés teljes folyamatát, a dagasztástól a sütésig.

20160422_115011.jpg

 

A kemencénél folyó munkát és az előkészítést az aranykezű Piri néni irányítja, akihez foghatót már a magyar pusztában sem sokat találunk. Amellett, hogy mérés nélkül keveri a legrugalmasabb, legszebb tésztát, megtudtam, hogy ő készíti a legjobb savanyított csicsókát is a környéken. Ő és a segítő asszonyok egész nap népviseletben dolgoznak a kemencénél és a napos udvaron: ott kínálják a kész buktát és az édes mentateát.

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: gasztronómia

43. Arena Junior Úszó Európa-bajnokság

2016. június 27. 13:04 - Zsenyei László

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város számára a sport támogatása, szeretete mindig is kiemelt jelentőséggel bírt. 2016-ban pedig éppen itt kerül megrendezésre a 43. Arena Junior Úszó Európa-bajnokság.

Az eseményre öt országból jönnek sportolók: Svájcból, Írországból, Szlovákiából, Ciprusról és Magyarországról érkeznek gyerekek. 55 csapat, ami azt jelenti, hogy közel 1400 rajtot visznek majd véghez és összesen 370 gyermek indul majd a versenyen.

logo.png

Az olimpiai és világbajnok, tiszteletbeli vásárhelyi Gyurta Dániel a reklámarca a július 6-10. között megrendezésre kerülő 43. Arena Junior Úszó Európa-bajnokságnak. A hódmezővásárhelyi eseményről készült reklámfilmnek is ő a főszereplője. A világklasszis úszó 13 éve folyamatosan edz Hódmezővásárhelyen és készül a versenyekre.

A vásárhelyi népi motívumok is szépen megjelennek az EB eseményén. Az éremátadón a hoszteszek gyönyörű, fekete, vásárhelyi motívumokkal hímzett koktélruhát viselnek majd, amelyeket Asztalos Ilona tervezett. A lányok megjelenését ugyanis hímzett nyaklánc teszi majd teljessé.

Közel 250 érmet készítenek az alkalomra az Alföldi Porcelán Edénygyár Zrt.-ben, amelyek porcelánból készülnek, nemesfémet is tartalmaznak, és a helyezésen és egyéb információkon kívül a hátoldalára stilizált vásárhelyi motívumok kerülnek.

A Gyarmati Dezső Sportuszodában zajló versenyt részben élőben, részben pedig felvételről követhetjük az M4 sportcsatornán, de az élmény természetesen helyben lesz a legteljesebb!

További információk, érdekességek, menetrend az esemény hivatalos honlapján

Szólj hozzá!

Csülköt sörrel Békéscsabán

2016. június 13. 15:53 - HriczElvira

A hétvégén irány Békéscsaba, indul a Sörfesztivál és Csülökparádé! A kiváló minőségű sörök között gyári és kézműves fajtákat is kóstolhatunk, mintegy 100 fajtát. A sör mellé pedig csülök dukál, szombaton még csülökpörkölt főző versenyt is tartanak. A programok a hagyományokhoz híven színvonalasak lesznek, a koncertfellépők között Wellhello, Halott Pénz, Irie Maffia, Hooligans, Road, Beatrice, Kowalsky meg a Vega, Tankcsapda, R-Go, Ákos szerepel.

Szólj hozzá!

Fagyizós városnézés Gyulán

2016. június 06. 16:01 - HriczElvira

Egy gyulai városnézés elmaradhatatlan része a fagyizás-kávézás. A cukrászdák, kávézók többsége a sétálóutcán nyílt, de összeállításunkban mutatunk olyan helyet is, ami picit eldugottabb helyen van, viszont érdemes felkeresni! Tippjeink között pedig ajánlunk néhány látnivalót a városnézéshez.

img_0751.JPGA gyulai Levendula Fagyizó - fotó: Zsenyei László

Tovább
Szólj hozzá!

Kis romantika Baján

2016. június 03. 10:56 - HriczElvira

Kaptam pár hétvégi képet a Dunáról és úgy érzem, máris indulnom kell Bajára… Ez a mediterrán kisváros pontosan azt idézi fel, amit a legjobban szeretek: gyönyörű napsütés, kacskaringós, romantikus kis utcák, a Sugovicára nyíló főtér és végeláthatatlan strandolás a Dunán. Már a gondolatára is barnultam három árnyalatot…

image-0_02_01_9dd270be8d8ae955e01f87cb5af07945b24040c1ec9b9a7ffced7a5accafe5da-v.jpgDunapart - forrás: H.E.

Tovább
Szólj hozzá!

Nagy Virág Cukrászda és Deja Vu Fesztivál

2016. május 30. 12:26 - HriczElvira

Már tudom, hol fogok fagyizni hétvégén! De az is lehet, inkább megkóstolom azt a 2016 szeletes gigantikus tortát, amit a nyitás alkalmából kóstolhatnak meg az érdeklődők. Már ha jut belőle…

Mert az, hogy végre, 6 és fél év után 2016. június 3-án 16.00 órakor újra kinyit a szegedi Nagy Virág Cukrászda, akkora esemény, amire biztosan rengetegen lesznek kíváncsiak! Az önkormányzat tulajdonába került ingatlan üzemeltetésre a Kis Virág Cukrászdát és működtető Gyuris László mestercukrász, az A Capella Cukrászda tulajdonosa pályázott sikeresen.

nagy_virag_nyitas_elott_1_resize.jpg

nagy_virag_nyitas_elott_2_resize.jpgNyitás előtt a Nagy Virág Cukrászda - fotó: Zombori Zsuzsanna

Visszaszerezték és felújították az eredeti berendezéseket, csillárokat, tükröket, székeket, kanapékat és asztalokat is, felújították a díszítőelemeket, a stukkókat és freskókat – aki belép, a korhű cukrászdába, az 1920-as évek hangulatában találja magát. Felújították a Zöld Szalont is, amelyet rendezvényteremként hasznosítanak majd.

A megnyitó után pedig már át is megyünk a Tisza másik oldalára, mert 17.00 órától kezdődik az egész hétvégés retro buli, a Deja Vu Fesztivál a Partfürdőben! A hazai és külföldi slágergyárosok közül ismét itt lesznek a legnagyobbak, mint például a Kozmix, a TNT, az Ámokfutók, a Kerozin, a Splash! vagy Ice MC, Corona, a Fun Factory, Dr. Alban és a Rednex – és a fellépők sora még korán sem végleges ezzel! A részletes program és minden más tudnivaló a fesztivál FB-oldalán elérhető, ahol onl-line jegyet is tudtok venni.

Szólj hozzá!

Kalandjaink "Odalent"

2016. május 30. 10:37 - HriczElvira

Ez az „Odalent” olyan sejtelmesen hangzik, hogy már régen elhatároztuk, hogy bármi legyen is ott, mi egyszer lemegyünk… Aztán – mintha meghallották volna a gyulai TDM-ben dolgozó kollégák, - kaptunk tőlük egy vouchert, hogy próbáljuk ki a kiszabadulós játékot.

Ez a hely valóban egy pince, már a lejutás is kalandos, főleg ha az ember lánya munka után irodai szettben indul neki a nagy próbának. Aztán közölték, hogy 60 percünk van kijutni. Arra gyorsan rájöttünk, hogy egy számsort kell keresnünk, ami az ajtónyitó kódja lesz, de hogy a sok kacat között erre hogyan bukkanunk rá, hirtelen ötletünk se volt.

Mikor becsukódott mögöttünk az ajtó, nekiálltunk hárman háromfelé feltúrni a helyiséget. Közben kódfejtős filmek trükkjei után kutattam az agyamban és próbáltuk összerakni, hogy mi lehet az, amiket találunk itt-ott elrejtve. Aztán, mikor már úgy éreztük, hogy mi vagyunk a legnagyobb királyok és félidőnél megvan a kód, jött egy csavar az egészben és rá kellett döbbennünk, még nem tartunk sehol. Ahhoz képest, hogy semmilyen ijesztgetős hanghatás nincs, alapjáraton nem vagyunk klausztrofóbiások és az elején tisztáztuk, hogy ha nem találjuk meg a kódot, akkor is ki fognak engedni, kb. a 40. percnél már a fülünkön folyt ki az adrenalin, annyira izgultunk, hogy képesek leszünk-e kijutni önerőből.

Végül a kiszabott előtt 3 perccel meglett, amit annyira kerestünk, az örömtől úgy ugráltunk, mint a kisgyerekek. És elöntött minket az a jó érzés, hogy mennyire jól tudunk együtt, csapatként dolgozni – az iroda falain kívül is.

Köszönjük a lehetőséget a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft-nek és az Odalent csapatának!

Szólj hozzá!