Itthon Dél-Alföldön

A Dél-Alföld a hungarikumok, a gyógy- és élményfürdők, a legjobb pálinkák valamint a lovastanyák hazája. Felkerekedve megtudhatod, hogyan ötvöződik nálunk a hagyomány és a modernitás! Szeretettel várunk!

Hirdetés

Címkék

advent (4) alföldi pálinka (3) AquaPalota (3) átadás (3) Baja (25) Békés (5) Békéscsaba (42) Békés Airport (3) borfesztivál (5) Bréda kastély (3) Bugac (5) Csabai Kolbászfesztivál (4) Csabai Nyár (3) családbarát (4) Csongrád (5) Dél-Alföld (113) Dévaványa (4) disznótor (6) élményfürdő (5) én az év utazója (4) Érsekcsanád (3) Év Utazója (6) Fehértó (3) fejlesztés (22) felhívás (4) fesztivál (55) film (5) fotóstúra (3) főzőverseny (3) fürdő (37) Füzesgyarmat (3) garantált (4) gasztronómia (48) Gemenc (11) gyógyfürdő (9) gyógyiszap (3) Gyomaendrőd (4) Gyopárosfürdő (8) Gyula (30) Gyulai Várfürdő (5) Hagymatikum (4) hagyományőrzés (29) Hajós-Pincefalu (4) halászlé (6) Hódmezővásárhely (16) honlap (4) hungarikum (8) Hungexpo (3) húsvét (3) itthon.hu (6) Itthon vagy! (4) jubileum (3) kajak-kenu (4) kalandpark (3) Kalocsa (8) kastély (3) Kecel (3) Kecskemét (39) kedvezmény (17) kiállítás (27) kirándulás (12) Kiskőrös (4) Kiskunfélegyháza (9) Kiskunhalas (4) Kiskunmajsa (9) kolbász (3) koncert (19) Kondoros (3) kultúra (55) Lajosmizse (8) Lőkösháza (4) lovassport (5) Magyarország (3) Magyarország szeretlek (4) Makó (16) Makovecz (4) Márton-nap (3) Máté Bence (4) Maty-ér (4) Mezőhegyes (3) Mini Magyarország (3) Mórahalom (20) MTVA (3) Munkácsy (3) múzeum (6) Múzeumok Éjszakája (3) Múzeumok Őszi Fesztiválja (5) nemzeti park (5) ökoturizmus (14) OMÉK (4) Ópusztaszer (25) Orosháza (22) ősz (4) pálinka (12) pályázat (4) programajánló (12) puszta (4) Pusztaszer (3) recept (3) rendezvény (12) repülés (3) sárkányhajó (3) Soltvadkert (4) sörfesztivál (4) sport (7) strand (4) szállás (5) szálloda (9) Szarvas (20) szaunaszeánsz (8) Szeged (70) Szegedi Szabadtéri Játékok (7) Szentes (18) SZÉP kártya (12) Szerbia (4) színház (4) Tanyacsárda (4) Tiszakécske (6) Torkos Csütörtök (6) túra (18) Turizmus Világnapja (9) Valentin-nap (3) verseny (27) Vésztő (3) világbajnokság (3) wakeboard (3) wellness (30) Címkefelhő

Tovább a Facebookra

2015.03.30. 17:58 itthonadelalfoldon

Húsvéti projektmustra

Az Európai Unióból érkező támogatási forrásokból megvalósult projekt színfalai mögé tekinthetünk be az egyre ismertebb és népszerűbb rendezvénysorozat keretében. Április 5-én vasárnap a Dél-Alföldön 12 helyszín fogadja az érdeklődőket!

Baja fesztiválváros

Pandúr-falu ökopark

4.jpg

Az április 5-i nyílt nap során az alábbi projekt helyszínek, létesítmények szabadon, ingyenesen látogathatók:

  • Pandúr-falu ökopark

Szólj hozzá!

Címkék: húsvét Gyula Baja Szeged Kecskemét Szarvas Bozsó Gyűjtemény Ópusztaszer Makó Mórahalom Hagymatikum Kiskőrös Mini Magyarország Lőkösháza Bréda kastély Gyulai Várfürdő AquaPalota Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont Pandúr Ökopark Maros Kalandpart Elixír Medical Wellness Hotel Erkel Ferenc Emlékház Közúti Szakgyűjtemény


2015.03.30. 16:27 itthonadelalfoldon

Hajnali csoda: a túzokdürgés

A túzokdürgés első fázisa március közepén kezdődött. A kakasok ilyenkor még csoportokban járnak, de már elkezdték jellegzetes násztáncukat. Peckesen lépegetnek, faroktollaikat hátukra vetik, szárnyaikat úgy forgatják ki, hogy egész megjelenésük kibomlott fehér rózsára emlékeztet. Bajusztollaik a labdányira felfújt torokzacskó miatt az égnek merednek, nyakuk két oldalán kékes sávban előtűnik a bőrük. Ide-oda, körbe-körbe tipegnek, közben kifordított szárnyaik fel és alá himbálóznak, miközben a felfújt torokzacskó csak közelről hallható, buffanó hangot hallat. A dürgés bonyolult szertartás, melynek célja a tojó csalogatása.

kakas_teljes_durgesben_lead_motkob_03_25.jpgKakas teljes dürgésben, fotó: Motkó Béla, forrás: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága

Szólj hozzá!

Címkék: programajánló túra ökoturizmus garantált Dévaványa Réhelyi Látogatóközpont Körös-Maros Nemzeti Park túzokdürgés túzokles


2015.03.10. 15:24 itthonadelalfoldon

Keresd az önkénteseket!

A gyerekek lecserélnék a tanórákat "kolbászórákra", a felnőttek a hasznos elfoglaltság, feladat mellett közösséget kapnak - a kolbászcsinálást nem lehet megunni! A Csabai Kolbászklubbal közös gyúrás után pedig a csabai gyerek arra a kérdésre, hogy hamburger vagy kolbász, mit is felelhetnének, a kolbász király!

Az "afrikai hangulatú" Bélmegyeri fáspusztán térerő sincs, így a mérhetetlen nyugalomnak átadva magunkat élvezhetjük az ősi természet erejét. Kerékpáros és gyalogtúrák, a többszáz éves fák gondozása, az utókornak ültetett facsemeték ültetése a Körös Klub tagjainak több évtizede ad célt és elfoglaltságot.

A szabadkígyósi, Ybl Miklós által tervezett csodálatos Wenkheim-kastélyról "kulisszatitkok" is kiderülnek a családot kutató Hankó Józseftől.

Békésen minden héten szeretetvendégséggel várják a református gyülekezet tagjait. "Csigacsinálás" közben beszélgetnek, barátságok születnek.

Önkéntesek Békés megyében!

Szólj hozzá!

Címkék: túra kastély gasztronómia kolbász hagyományőrzés puszta Gyula Békéscsaba Dél-Alföld Békés Bélmegyer Szabadkígyós


2015.02.24. 16:16 itthonadelalfoldon

Jégrevü nyáron a Szegedi Szabadtéri Játékokon!

Már sokadszorra mondjuk el a Szegedi Szabadtéri Játékok kapcsán, hogy ilyen még nem volt, de ezt most aztán tényleg nem semmi! Az idei nyitóelőadáson egy 1000 négyzetméteres jégpályát álmodtak a színpadra Az álarcosbál alkotói. Látványos jégrevü, divat-show és kristályban úszó színpad várja a nézőket.

Kristályban úszó, jégtánc-revüs báli jelenettel nyit az idei Szegedi Szabadtéri
Forrás: www.szegediszabadteri.hu


A mai budapesti sajtótájékoztatón mutatták be a Szegedi Szabadtéri Játékok első két produkciójának, Az álarcosbál c. operának és az Abigél c. musicalnek szereplőit és alkotóit. Harangozó Gyula, a Szegedi Szabadtéri művészeti igazgatója kiemelte, a Dóm téri fesztivált mindig is monumentalitása miatt csodálták a nézők és az ott dolgozó alkotók.

Szólj hozzá!

Címkék: előadás Szeged Szegedi Szabadtéri Játékok


2015.02.17. 09:13 itthonadelalfoldon

Idén is torkoskodunk!

A Torkos Csütörtök a farsang különleges napjainak egyike, mely valaha része volt a magyar népszokásoknak is. Lényege, hogy - a közelgő nagyböjt előtt - ezen a napon bőségesen fogyasztottak zsírban gazdag, és egyben a farsangi időszakhoz kötődő ételeket, valamint megengedett volt a szokásosnál mohóbban, torkosabban étkezni.

Február 19-én ismét lesz Torkos Csütörtök, a várva várt nap, amikor mindenki féláron próbálhatja ki a magyar vagy akár a nemzetközi gasztronómia remekeit a csatlakozott éttermek bármelyikében. Kiváló alkalom ez arra, hogy a vendéglőbe járók féláron keressenek maguknak új törzshelyet, vagy visszatérjenek kedvenc vendéglőik egyikébe és ott fedezzenek fel új ízeket. A résztvevő éttermek ezen a napon ugyanis 50% kedvezményt adnak a számla végösszegéből a vendégeiknek.

A résztvevők palettája idén is bőséges választási lehetőséget nyújt mind az ínyencek, mind a nemzetek konyháinak szerelmesei számára, és éppúgy a meghitt kisvendéglők kedvelői is megtalálhatják a kedvükre valót a kínálatban: a halászcsárdától az art caféig, a gyorsétteremtől a prémium kategóriás vendéglátóhelyig válogathatnak!

tcs_150x100_hu_jav-01.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: étterem kedvezmény Torkos Csütörtök


2015.02.13. 17:23 itthonadelalfoldon

Szarvason van az ország legszebb szállodája?

A szarvasi Liget Wellness és Konferencia Hotel­­­**** több mint száz magyarországi szállodával kelt versenyre a „Legszebb Hotel 2015” címért.

A Békés megyei település négycsillagos szállodája is versenybe szállt a Travel Channel szervezésében indult, az ország legszebb szállodája címért zajló játékban. Szarvas és térsége, vagy ahogy már sok utazó ismeri a Körösök Szíve, már országszerte híres arról a harmonikus nyugalomról, amely különleges energiákkal tölti fel az utazót. A Körös-parti Liget Hotel is ilyen harmonikusan illeszkedik a természeti környezetbe, az Erzsébet liget ősfás parkjában sétálva első pillantásra talán sokan nem is gondolnák, hogy egy négycsillagos wellness-paradicsom kertjében járnak.

liget_legszebbhotel2015_travelchannel.jpg

A Liget Hotel idén tavaszra megduplázza wellness-részlegét, és a szálloda vadonatúj medical-wellness szolgáltatásokkal is bővít. A négycsillagos szarvasi hotel egyik büszkesége saját termálforrása, a 670 méter mélyről feltörő Liget gyógyvíz, amely a hotel új melegvizes külső és belső élménymedencéit is megtölti majd. A Liget parkban található melegvizes medencéből és a szálloda belső wellness részlegéből egyaránt páratlan kilátás nyílik a Körös ősfákkal szegélyezett kanyarulatára.

A háborítatlan környezet a természet ajándéka a Liget Hotel vendégeinek. A szálloda neves belsőépítésze, Bálint Ágnes ehhez a természetközeli harmóniához igazítva álmodta meg a szálloda igényes belső tereit.

Mindazok, akiket már meghódított a szarvasi Liget Hotel, illetve akik büszkék megyéjük, városuk négycsillagos szállodájára, február 19-ig szavazhatnak a békési wellness-paradicsomra a világ egyik legnagyobb turisztikai tévécsatornájának játékában a www.legszebbhotel2015.hu weboldalon.

Szólj hozzá!

Címkék: verseny hotel szavazás szálloda wellness Szarvas Legszebb Hotel 2015


2015.02.02. 14:28 itthonadelalfoldon

Ben Hur és a világbajnokság

A 2016-ra ígért Ben Hur remake-ben profikra bízzák a lovas jeleneteket, a filmkészítők pályázat útján keresték hozzá a legjobb szakembereket, akiket nálunk találtak meg. Juhász László négyesfogathajtó világbajnok, és fia, a fogathajtó és kaszkadőr ifj. Juhász László nyerte el a megvalósítást, akik magyar lovakat kerestek a feladathoz. A Mezőhegyesi Állami Ménes Kft. ügyvezetője, Pap István elmondta, hogy Ben Hur forgatásán többféle színű lovakat kerestek, feketékre is szükségük volt. Európában a fríz és a nóniusz felel meg a kritériumoknak. A mezőhegyesi lovak már a nemzeti vágtán is kiválóan szerepeltek, korábban is versenyeztek, bizonyítottan alkalmasak speciális feladatokra, így filmforgatásra is.

Mezőhegyesi nóniuszok, forrás: beol.hu

Messze földön híresek az itteni nóniuszok, néhányuk Münchenben a Krone Cirkuszban öregbítik a mezőhegyesi lótenyésztés hírnevét, de szerepeltek már svéd reklámfilmben is.

Az eredetileg hadseregben, mezőgazdaságban, szállításban való hasznosításra kitenyésztett lófajta manapság a versenysport mellett a rekreációban és speciális megbízásokban jeleskedik, például a készenléti rendőrség lovai is innen származnak. Erős idegrendszer, szervezeti szilárdság jellemzi őket, jól viselik a civilizációs ártalmakat, könnyen alkalmazkodnak.

A Ben Hur híres lovasjelenetét látva próbálhatjuk elképzelni, micsoda hatalmas munka vár most a kiválasztott lovakra és trénereikre:

A speciális feladatok mellett viszont a legnépszerűbb terület, ahol a mezőhegyesi nóniuszok teljesítenek, a sport. A tenyésztés mellett ki is próbálják a lovakat, versenyeztetik. Az idén július 17-19. között Mezőhegyesen rendezik meg az egyes, kettes és négyes fogathajtó nemzetközi minősítő versenyt, a kettes fogatok világbajnokságára itt jelölik majd ki a magyar keretet.

Emellett magyar kezdeményezésre a Nemzetközi Lovas Szövetség kidolgozta a fiatal lovak (5-6-7 évesek) világbajnokságának a lebonyolításához szükséges szabályzatot. A FEI Fogathajtó Világbajnokság Fiatal Lovak számára idei házigazdája Mezőhegyes lesz 2015. szeptember 24-27. között.

Forrás: beol.hu

Szólj hozzá!

Címkék: film lóverseny fogathajtás nóniusz Mezőhegyes Ben Hur remake 2016


2015.01.28. 17:06 itthonadelalfoldon

Kiváló éttermeket és szállodákat díjaztak

Átadták a Magyar Turizmus Minőségi Díjakat, amelyekkel a 2014-ben erre a díjra sikeresen pályázó éttermeket és szálláshelyeket ismerték el. A Q-logó bizalmi jel a turizmusban. A díjazott étterem/szálloda szolgáltatásai és kínált termékei megfelelnek mind a vállalkozás kategóriájának, mind pedig a Minőségi Díj speciális követelmény-rendszerének. A Magyar Turizmus Minőségi Díj pályázatot évente egy alkalommal hirdeti meg az MT Zrt.

A díj 3 évig érvényes, nyertese ez idő alatt jogosult a Q-logó és a cím használatára, valamint a Magyar Turizmus Zrt. kiemelt együttműködési ajánlatainak igénybevételére. Az érvényességi idő alatt a díjazottaknál bármikor végezhetnek utóellenőrzést (legalább egy alkalommal ez mindenképpen megtörténik). Indokolt esetben a díj visszavonható. Sok szolgáltató már kétszer, sőt néhányuk már háromszor is megkapta a díjat, hiszen az érvényességi idő meghosszabbítására szolgáló megújító pályázaton is sikerrel szerepelt. 

2014. évi díjazottak a Dél-Alföldről

Új jelentkezők

Szállodák:

Art Hotel Szeged, Szeged

Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel és Konferenciaközpont, Kecskemét

Megújító pályázók

Éttermek:

Tanyacsárda, Lajosmizse

Szállodák:

Novotel Szeged, Szeged

Szólj hozzá!

Címkék: étterem szálloda Magyar Turizmus Minőségi Díj


2015.01.09. 10:33 itthonadelalfoldon

Mamma mia! pótelőadás Szegeden

A Szegedi Szabadtéri Játékok idei évada ismét rekordév, időarányosan a tavalyi szintén rekordként jegyzett évnél is több jegy és bérlet kelt el, így máris pótelőadásokat hirdettek meg a legnépszerűbb darabokra. 2014-ben és az idén is a Mamma mia! aratja a legnagyobb sikert, az ABBA-musicalre már minden belépő elkelt. Új előadást iktattak be július 16-ra, viszont erre is már csak bérlet vásárlással juthatunk el. A nyomorultak musical iránt is óriási az érdeklődés, ezért ebből a produkcióból is plusz időpontot hirdettek meg: augusztus 19-ét. 

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra előadás Szeged Szegedi Szabadtéri Játékok Mamma mia!


2015.01.08. 16:40 itthonadelalfoldon

Tavasszal nyit az Elixír Medical Wellness Hotel

2014. áprilisában indult a beruházás és alig egy évvel az első "kapavágás" után már nyit is Mórahalom és a Dél-Alföld első medical wellness szállodája, az Elixír.

lobby_sr00006.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: fejlesztés szálloda wellness medical Mórahalom