Itthon Dél-Alföldön

A Dél-Alföld a hungarikumok, a gyógy- és élményfürdők, a legjobb pálinkák valamint a lovastanyák hazája. Felkerekedve megtudhatod, hogyan ötvöződik nálunk a hagyomány és a modernitás! Szeretettel várunk!

Tovább a Facebookra

Hirdetés

 

 

2014.04.14. 16:34 itthonadelalfoldon

Helyi Termék Ünnep Kecskeméten

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület Helyi Termék Ünnepet szervez. A „Háztájit az asztalra!” program keretében kézműves- és termelői vásár, népművészeti bemutató és gyermekprogramok várják az érdeklődőket 2014. április 27-én vasárnap Kecskemét Főterén.

_DSC3476_resize.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: fesztivál gasztronómia hagyományőrzés helyi termék Kecskemét


2014.03.27. 14:10 itthonadelalfoldon

Arccal és névvel vállalják termékeiket a Vitamin Szalonban

Egy hely, ahol a mérleg felismeri a zöldséget, a mennyezetről automatikusan érkezik a vízpára és az őstermelő fényképével kínálják a répát.

Egy három éves történet eredményeként nyílhatott meg Európa legszínvonalasabb zöldséges kistermelői boltjainak egyike Szegeden a Tímár utcában. Az árukat a mennyezetről szórják vízpermettel, árufelismerő, okosmérleg méri a termékeket, melyek fölött a termelő nevét, fényképét és a termőhelyet is feltüntették, a gyereksarokban még a kicsik is elbújhatnak játszani, ha sokat kell anyának morfondíroznia a zöldségsor összeállításakor.

Szólj hozzá!

Címkék: helyi termék Szeged


2014.03.27. 09:09 itthonadelalfoldon

Egy böjtös gasztrohétvége az Emlékparkban!

Szombaton, március 29-én úgy böjtölhet, ahogy még soha! Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark gasztronómiai kirándulásra hívja az országot, amely túrán ledöntik a régi közhiedelmet, miszerint a húselhagyás unalmas! Megmutatják a böjt sokszínűségét és változatosságát. A korai paraszti világból indulva napjaink legjobb séfjeinek konyhájába érkezünk! Az út ételkóstolásokon át vezet majd, és közben számtalan ötlettel, praktikával és ízzel gazdagodhatunk!

Ez lesz a legjobb vendégség, ahová most Önt várják! Jó ételek, látványkonyhák, vásári forgatag, kulturális műsorok, kézműves tanya, gyerekfoglalkozások és egy jó séta a jó levegőn – kell ennél több?

Böjtölni jó! Most megmutatják, hogyan! 

Szólj hozzá!

Címkék: fesztivál vega gasztronómia böjt vegetáriánus Ópusztaszer


2014.03.26. 13:13 itthonadelalfoldon

Kolbász- és sódarmustra Gyulán

A Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete szervezésében megrendezésre kerülő V. Gyula Kolbász és Sódarmustra a hagyományos eljárással készült szárazkolbászok, füstölt sonkák (a sódar sonkát jelent) és mindenféle húsvéti termékek nemzetközi vására, versenye és kiállítása. A Mustrán március 28-30-án a Várkertben szórakoztató programok is várnak minket: nemzetek disznóvágása, kirakodóvásár, lovagi bemutató és íjászat, játszóház, dumaszínház, "Gyulai Kolbász Színház", koncertek szerepelnek a kínálatban.

V. Gyulai Kolbász- és Sódarmustra (forrás: www.sodarmustra.hu)

Szólj hozzá!

Címkék: fesztivál hungarikum gasztronómia hagyományőrzés Gyula


2014.03.21. 10:30 itthonadelalfoldon

Fotózz Máté Bence leseiből!

Mint ahogyan már korábban beszámoltunk róla, Máté Bence természetfotós 2013. novemberében ismét elnyerte az Év Természetfotósa címet, akinek Tányérajkúak című képéért egyúttal Az Év Természetfotója díjat is odaítélték.

A pusztaszeri fiatalembernek az elmúlt évek során számtalan nemzetközi elismerésben volt része. Máté Bence honlapján Dr. Kalotás Zsolt természetfotós, a naturArt alapító elnöke így mutatja be őt:

"2000-ben - első ízben - elnyerte a naturArt Év természetfotósa pályázatán az „Év Ifjú Természetfotósa” címet, majd 2001-ben első alkalommal került be a ”Wildlife Photographer of The Year” pályázat kiállításának kiválasztott fotói közé. (...) A BBC világpályázatán 2002-ben már az „Év Fiatal Természetfotósa-díjjal” jutalmazzák munkáját, 2005-ben elnyerte a legfelkészültebb 26 év alatti természetfotósnak járó Eric Hosking-díjat, amit 2007-ben megismételt. Közben itthon öt alkalommal volt az „Év ifjú természetfotósa”, majd, amikor „kiöregedett” ebből a kategóriából, a naturArt pályázatán 2006-ban elnyerte az „Év természetfotósa” fődíjat. Képei alapján 2005-ben Európában az „Év madárfotósának” választották. Még mindig a legifjabb tagja a Magyar Természetfotósok Szövetségének (naturArt) és a Magyar Fotómuvészek Szövetségének is. 2006-tól vállalkozóként madárfotós turizmus szervezéséből él. Világraszóló eredményei alapján mindenhol ismerik nevét, ahol természetfotózással foglalkoznak. Eredményei megalapozták vállalkozásának sikerét is. Jellemző módon ma sem ül babérjain. Újabb és újabb madárfotós-lesek tervezésével, készítésével foglalkozik itthon Magyarországon, és ma már külföldön is. Nyugodtan kijelenhetjük, hogy ma Máté Bence a mind elismertebbé váló magyar természetfotózás legkiemelkedőbb alakja, vagy ha úgy tetszik: „vezérhajója”."

Fotószezon áprilistól

A Bence-tanya a Kiskunsági Nemzeti Parkban, pusztai, erdei és vízi élőhelyek hármas találkozásánál épült. A legközelebbi településtől 7 kilométerre áll, mégis van benne áram és internet. Egyszerre három fotós számára nyújt kényelmes elhelyezést. A tanyához 14 kiépített les tartozik, melyből 10 a tanya 2 kilométeres körzetében található. A fő fotószezon április 20-tól július 15-ig, a rétisas és egerészölyv szezon december és február között tart.

Főszezonban hat teljes nap alatt 30 különböző madárfaj ideális körülmények közti fotózási lehetőségét garantálják, kínálatukban többek között a szalakóta, sárgarigó, gyurgyalag, kakukk, kanalas gém, üstökös gém, bakcsó, réti sas, héja, karvaly és meggyvágó fotózása is szerepel.

"Érezni, hogy nem megismételhető" - Máté Bence természetfotós

Szólj hozzá!

Címkék: ökoturizmus fotóstúra Máté Bence Az Év Természetfotósa Az Év Természetfotója Pusztaszer


2014.03.20. 10:20 itthonadelalfoldon

Tavaszváró Gemenc

A Gemenci Erdei Vasút vadregényes zakatolása és 9 kilométeres gyalogtúra várja mindazokat, akik 2014. március 22-én, szombaton családi kirándulás keretében kívánnak megismerkedni a Gemenci erdő kikeletet váró különleges világával.

Szólj hozzá!

Címkék: tavasz túra kirándulás kisvasút Gemenc


2014.03.17. 13:31 itthonadelalfoldon

Gyilkosság az Art Hotel Szegedben

Egy hátborzongató bűncselekményt követtek el és csak a vacsora résztvevői segíthetnek megtalálni a tettest.

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra színház gasztronómia Szeged


2014.03.13. 16:31 itthonadelalfoldon

Hungarikum falu

2014. március 15-16-án, egy helyen, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban mutatkoznak be a csak Magyarországra jellemző, egyedi, hagyományos nemzeti értékeink, a hungarikumok. A kétnapos Hungarikum faluban külön hangsúlyt kapnak a Dél-Alföldön fellelhető nemzeti értékek és a határon túli területek kulturális örökségei is.

A két nap során többek között kispályás focibajnokság, terelőkutya-bemutató, operett műsor, a Kassai-féle lovasíjász módszer bemutatója, hagyományőrző programok várják a közönséget.

Hungarikum falu logó.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra hungarikum gasztronómia hagyományőrzés Ópusztaszer


2014.03.13. 15:32 itthonadelalfoldon

Díjnyertes a magyar imázsfilm Díjnyertes lett Magyarország új imázsfilmje

Magyarország tavaly ősszel debütált imázsfilmje a második helyezést érte el Európa legrangosabb turisztikai film- és multimédiaversenyén Berlinben: a Magyar Turizmus Zrt. megrendelésére készült rövidfilm a Tourism Media Award - Arany Városkapu turisztikai film- és multimédiaverseny szpot kategóriában lett díjnyertes.

A megmérettetésre minden évben a világ legnagyobb turisztikai vására, a berlini Internationale Tourismus Börse előtt kerül sor, a díjakat a vásár alkalmával adják át a győzteseknek. A filmet készítő HG360 közlése szerint az új imázsfilm célja, hogy leszámoljon az eddigi, Magyarországról kialakult sztereotípiákkal. A szpotok rendezője az orosz származású Kostil Danila és Kostil Luka rendezői testvérpáros, a zenét Linczényi Márk szerezte.

Szólj hozzá!

Címkék: díjnyertes imázsfilm Magyarország


2014.03.07. 09:41 itthonadelalfoldon

A múmiák Szegedre mennek

6456806212_sw.jpg

Egyiptomi sírkamra épül Szegeden

Szólj hozzá!

Címkék: kiállítás múzeum Szeged Múzeumok Éjszakája Móra Ferenc Múzeum A fáraók Egyiptoma