Gyulán készül a "leggyorsabb" magyar pálinka

2015. december 08. 17:32 - A.g.o.r.a.

Nagyon érdekes történetbe csöppentünk bele azáltal, hogy a Stylewalker Night - ők egyébként a magyar divattervezőket népszerűsítik - posztolt egy képet a Gyulai Pálinkamanufaktúráról, amin nagy meglepetésünkre felfedeztünk egy agarat. Utána jártunk, miért került a leggyorsabb magyar kutyafajta a címkére, és megkérdeztük Fabulya Attilát, a Kóstoláház vezetőjét erről. De ez még csak a kezdet, mert utána jött a méz is! 

12309803_10153792833617640_2799892988319915545_o.jpg

Az egész történet Báró Harruckern János Györgyhöz kötődik, aki még a 18. század elején jutott hozzá Békés, Csongrád és Zaránd vármegyékhez, ezen belül természetesen a Gyulai Várhoz is. 

A báró nem is tétovázott sokat a valóban világrengető bejelentéssel, és 1731-ben elrendelte, hogy a Gyulai Várban pálinkafőzdét kell létesíteni. Gyulán épp ezért már 300 éves tradíciója van a nagybani pálinkafőzésnek.

És ettől lesz a gyulai pálinka a leggyorsabb:

Báró Harruckern nagyon szerethette az életet, és kiváltképp nagyon szeretett vadászni, mégpedig a vadászatnak egy különösen intenzív és tradicionális formáját művelte, az agarászatot; persze magyar agarai voltak. 

soma_agar.jpg

Ilyen szép egy magyar agár - Helyszín: Aria Hotel Budapest - Képen: Magyar agár Soma alias Egyetlen Agyafúrt, tenyésztő: Hörömpő József, tulajdonos: Lénárt Judit

Az agarászat éppen a török hódoltság után kezdett ismét elterjedni az országban, és a báró állítólag nagyon sokat hozzá is tett ahhoz, hogy az agarászatot népszerűsítse a nemesség körében. 

A Gyulai Pálinkamanufaktúra hálából fel is vette a báró nevét, így hivatalosan Báró Harruckern Gyulai Pálinka Manufaktúraként kell hívnunk a számtalan díjjal jutalmazott hazai pálinkafőzdét. A Gyulai Pálinkák címkéjén is látható  a báró kedves állata,  a magyar agár, és mivel az agárnál nincs széles e vidéken gyorsabb állat, így lett a leggyorsabb pálinka is egyben a gyulai. 

Íme a méz: 

Fabulya Attilától azt is megtudtuk, hogy a pálinkaház a héten mutatja be legújabb különlegességét, a mézlikőrt. A dolog kuriózuma az, hogy nem egy mézes jellegű italról van szó, hanem ténylegesen mézből párolták le, és ahogy Attila fogalmazott, ez egy igazán érdekes kísérlet lesz. 

Most pedig akár többszörös értelemben is mondhatjuk azt, hogy: 

utazz_kutyaval_banner.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonadelalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr608149430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása