Libaságok, ludasságok Márton napján

2014. november 06. 16:37 - HriczElvira

A Márton nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett. Ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ma is sok helyen táncos mulatságot csapnak, ahol az asztalról nem hiányozhat egy libafogás és az újbor. Összeállításunkban Márton napi programokat ajánlunk!

A gyerekeknek pedig Márton napi színezőkkel kedveskedünk :)

Hagyományos Szent Márton Napi Lampionos Ünnepet tartanak a bajai Szent László Általános Művelődési Központ szervezésében 2014. november 7-én 17 órakor. Szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt: Márton Napi mézeskalács lúddal, meleg teával, forralt borral, lampionos zenés sétával a Belvárosi plébánia előtti téren, este pedig Márton Napi Liba Mulatság lesz ceremóniamesterrel  a Vol.1. Clubban. Szombaton a Gemenc Zrt. pörbölyi Ökoturisztikai Központja színes családi programmal, a Márton napi libajárattal várja a Gemenci erdőbe a kalandvágyó vendégeit.

Márton napi libajárat.jpg

Szarvason a Templom téren és a Tessedik Sámuel Múzeumban november 8-án 14.00 órától Márton napi Ludasságok lesznek liba-totóval, népi játékokkal, kukorica morzsoló versennyel, lúdgége készítéssel, Ludasbállal. A múzeumban 15.00 órától a családi délutánon felidézik a Márton-napi babonaságokat, diót törnek "ágyúval", felidézik az őszi-téli társas munkákat, játékokat.

Szegeden a Napsugaras Tájházban szombaton a Tájházi Kincskereső program keretében Márton napi kézműves foglalkozást tartanak: liba lesz filcből, papírból, vászonból, zokniból, libás süti és liba formájú lámpás is készül.

A szentesi Koszta József Múzeumban a Márton napi Libáskodás során múzeumi családi matinét tartanak kézműves foglalkozással.

Kiskunfélegyházán 8-án a gyerekeknek tartott Márton napi libaságok keretében kézműves foglalkozást tartanak és felelevenítik az őszi népszokásokat. A Rózsakert Vendéglőben libát és újbort kínálnak minden mennyiségben. November 18-án Jótékonysági Borkóstolót tartanak a félegyházi Sarlós Boldogasszony Főplébánián, a résztvevők minden megvásárolt palack bor árának 50%-val támogatják az egyházközség rászorulóinak karácsonyi megajándékozását.

2014. november 8-án Békésen a Márton Napi Batyus Táncházban felelevenítik, hogy a régi szokás szerint Márton nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap volt, amikor is még engedett a jóízű és gazdag falatozás, valamint a vigasság, táncos mulatság. 18:00 órától a Belencéres Néptáncegyüttes próbatermében  a talp alá valót a Suttyomba Zenekar húzza, a táncházat Mahovics Tamás néptáncpedagógus vezeti, közreműködik a Belencéres Néptáncegyüttes. 

Szintén szombaton rendezik Orosházán a Márton napi Ludasságokat, az egész napos program során lesz kukoricafosztás és -morzsolás, népdaltanulás, népi játszótér, kézműves foglalkozások, lúdgége készítés - ahogyan nagyanyáink csinálták, a libás ételek elfogyasztása után pedig 20.00 órától Balkan Fanatik koncert.

2014. november 8-án és 9-én a lőkösházi Bréda-kastélyban Márton napi libalakomát tartanak. Márton-napi libaétel-specialitásokkal várják a vendégeket november 8-11. és 14-16. között a lajosmizsei Öreg Tanyacsárdában, a Hotel Három Gúnár pedig Márton napi Grande borestet szervez november 14-ére. A békéscsabai Panoráma Étteremben november 10. és 16. között Márton napi Liba Lakomát tartanak.

November 11-én Vésztőn Márton-napi vigasságot tartanak a Mesterségek Háza és Tájházban, a dévaványai Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjteményben pedig november 22-én lesz Batyus bál.

November 11-én, 16 órától Márton-napi Lampionos Felvonulást és Libaszépségversenyt szerveznek a Székkutasi Emlékháznál (József Attila u. 12.). November 15-én tartja a Hódmezővásárhelyi Rotary Club idei Márton Napi mulatságát a Fekete Sas emeleti báltermében.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonadelalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr516870467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása