Téli lélekmelegítő ételek, italok a Dél-Alföldről

2014. október 28. 10:19 - HriczElvira

Ha már odakint hideg van, szükségünk lesz valamire, amivel "túléljük" a telet. Ez az oldal ugyan nem egy gasztroblog, de most mégsem állhatom meg, hogy ne osszam meg a legjobb dél-alföldi ételeket és a limitált kiadású, "winter special" italokat.

 

Csabai kolbász

A 2000. évi millenniumi Csabai Kolbászfesztiválon Fő- és Életmű Díjat kapott Krajcsó Pál békéscsabai hentesmester receptje a valódi csabai házikolbász készítéséhez:

Hozzávalók:

10 kg sertéshús vegyesen (comb, lapocka, tarja, dagadó), ha nem elég zsíros, akkor kevés húsos szalonnával kiegészítjük. Legjobb a 150 kg-nál nehezebb, egy évesnél idősebb Mangalica-Berkshire, keresztezett sertés. 20 dkg édes, őrölt, házi paprika, 5 dkg erős, őrölt, házi paprika, 24 dkg asztali só, 3 dkg apróra vágott foghagyma, 2 dkg fűszerkömény (egész)

A legjobb a vastag csabai kolbász készítésére a Karácsony  előtti, már hideg idő. A korán reggel levágott disznót megperzseljük, tisztára mossuk, felbontjuk részeire, majd bevisszük egy disznóvágó asztalra. Kicsontozzuk,  a húst kis kézi hajtású gépen, 6 mm-es tárcsán megdaráljuk és a fent leírt fűszerekkel még melegen összegyúrjuk. (Ilyenkor jobb a hús kötőereje, jobban összetart!) Gyúrás után kivisszük a hidegre, nagyon tiszta asztallapra terítjük széjjel, 10 cm vastagon. A mikor a hús már hideg, visszavisszük és 10-es, 20-as  géppel, ami már tölcsérrel van ellátva, sertés vastagbélbe töltjük és bekötjük úgy, hogy minden szálat külön-külön füstölő botokra helyezhessünk. Majd a kamrában lévő kolbászállványra helyezzük. A kamra huzatos és plusz 6 foknál melegebb ne legyen! 48 óra múlva visszük a szellős füstölőbe, vagy szabadkéménybe. Hat napon át, lassan füstöljük, száraz bükkfa fűrészporral, arra nagyon vigyázva, hogy plusz 12 C foknál ne legyen magasabb a hőmérséklet! Füstölés után bevisszük a kamrába, ahol plusz 18 foknál érik. Három hónap alatt teljesen beérik a finom, valódi csabai vastag házikolbász.

Cigányka – cigánka

Talán a legspeciálisabb csabai disznótoros étel. Nevét onnan kapta, hogy a 19. században még a májat el nem fogyasztó csabai gazdák a kolduló cigányasszonyoknak (cigánka) adták. Majd később rájöttek: ha a májat megdaráljál, hozzáadnak azonos mennyiségű bekevert kolbászhúst, egy tojást, kevés abált szalonnát, apróra vágott vöröshagymát, esetleg egy kevés főtt rizst, ezt összekeverik és a tölteléket a háj hártyájába tekerve, göngyölve  töltött káposzta nagyságú, de laposabb táskákat készítenek. Ezeket zsiradékban kisütik és hagymás tört krumplival csodálatos étel.

Kapusznyíka – káposztás lepény

Hozzávalók 8 nagyobb darabhoz:

2,5 dl langyos tej, fél kocka élesztő, 2 kis kanál cukor, 1 csapott ek. só, 1 ek. zsír+ a megsült kapusznyikák tetejére kenéshez, 45-50 dkg liszt, 1 tojás, fél fej káposzta, kevés olaj vagy zsír, só, bors.

A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, benne a cukorral, sóval és a kanál zsírral, majd a lisztet is hozzáadva jó alaposan átgyúrjuk a tésztát. Duplájára kelesztjük, majd a 8 részre osztott tésztát egyenként egy kisebb kör alakra nyújtjuk. Mindegyik felét megtöltjük 2-3 evőkanálnyi káposztával, majd ráhajtjuk félhold alakban a tészta másik felét, a széleit jól rányomkodjuk és még egy villa hegyével végigjárjuk a széleket, így biztosan nem fog szétesni sütés közben. Szilikonos sütőpapírral borított tepsire tesszük, megszúrjuk villával néhány helyen, megkenjük a felvert tojással, majd előmelegített sütőben sütjük kb. 180 fokon nagyjából 15 percig. A megsült kapusznyikákat még forrón lekenjük egy kis zsírral (kenőtollal és nagyon vékonyan).

A káposzta elkészítéséhez tökéletesen elég annyi idő, amíg hagyjuk a tésztát kelni. Lereszeljük, vagy aprítógéppel picire daráljuk a megtisztított káposzta leveleit, sózzuk és állni hagyjuk egy ideig. Később kinyomkodjuk belőle a vizet, majd kevés zsiradékon, alacsony hőfokon megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt, néhányszor átkeverve hagyjuk jól megpuhulni.

Téli italok

Sör: Hopfanatic Angry Beast

A ratebeer.com oldalán a hazai sörök között az első helyen áll. Kakaós-karamelles illatú, erősen alkoholos (12%) russian imperial stout, masszív komlózottsággal, ami azonban mérsékelten jut csak szóhoz a súlyos, száraz, mégis gazdag ízű malátatest alatt. Hosszan tartó lecsengés, változatos ízjegyek.

Sör: X-mas Madness - Hopfanatic

A Hopfanatic karácsonyi söre egy fűszeres stout belga élesztőkkel valamint a tölgyfa és a bourbon vanília ízével. Alkoholtartalma 8%. Koromfekete sör szép, bézs habbal, komplex, kávés, pörköltmalátás, citromhéjas, aszalt barackos és gyengéden csokoládés aroma, tölgyfahordó által kísérve.

Sör: Esthajnal '14

A Szent András Sörfőzde ismét limitált kiadású ünnepi sörrel lepi meg rajongóit az év végén. Az Esthajnal ’14, a békésszentandrási sörfőzde karácsonyi meglepetése hazánk első hibrid (ale és lager) technológiával, lucfenyőhajtásokból készült söre. A fanatikus sörrajongók polcán maga a palack is méltó helyet foglalhat el: Békés megyében sorszámozott címkével is megvásárolhatják az Esthajnal ’14-et. 

esthajnal14_3.jpg

Pálinka: Gyulai 60 - Gyulai télivíz gyümölcspálinka

Fűszeres, komplex, ünnepélyes hangulatú. Mint téli ködben a tárgyak körvonalai, úgy bukkanak fel ízében a marcipán-, narancshéj-, fahéj-, szegfűszeg-, vanília-, alma-benyomások. Karácsonyi mézes sütemények elválaszthatatlan társa.

Pálinka: Gyulai Évszakok – Gyulai Tél 2009

Fűszeres, komplex, ünnepélyes hangulatú. Mint téli ködben a tárgyak körvonalai, úgy bukkanak fel ízében a marcipán-, narancshéj-, fahéj-, szegfűszeg-, vanília-, alma-benyomások. Karácsonyi mézes sütemények elválaszthatatlan társa.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonadelalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr286814313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása