Darules a Dél-Alföldön

2014. október 21. 13:07 - HriczElvira

Őszi darules a Fehér-tónál, forrás: www.istenhozta.hu

Úgy száz évvel ezelőtt a darvak még költöttek Magyarországon, azóta pedig több ezres őszi és tavaszi vonulóként jelennek meg nálunk évről évre. A darvak az Észak-Európa északi mocsaras fészkelő-helyeikről az Észak-afrikai telelőterületeikre tartó útjuk során minden évben néhány hetet a Hortobágy és a Dél-Alföld pusztákkal övezett nagy tavain pihennek. A madarak naponta kétszer szárnyra kelnek – reggel a táplálkozó-területekre tartva, este pedig az éjszakázó helyeikre visszatérve. A világ egyik legszebb természeti jelenségének, a darvak esti behúzásának megfigyelésére ajánlunk most garantált túrákat.

Táplálkozó darvak, forrás: kmnp.hu, Fotó: Széll Antal

A szegedi Fehér-tónál november 1-jén, 2-án illetve 8-án és 9-én szerveznek őszi darulest. November első hétvégéjén 14 órakor, a másodikon pedig 13 órakor van a találkozó a Tisza-völgyi Bemutatóháznál, melyet Szegedről helyközi buszjárattal lehet megközelíteni, vagy személyautóval az E5-ös úton. A részvételi díj felnőtteknek 600 Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak 400, a családi belépő (mely 2 felnőtt és 2 gyermek részvételét tartalmazza) 1500 Ft. A túra a Tisza-völgyi Bemutatóház megtekintésével kezdődik, majd a tórendszer ideális pontján bevárják a darvak esti behúzását. Ezekben az időpontokban több tízezres csapatokban húznak el a darvak a fejünk fölött a felkelő Hold felől a lemenő nap irányába.

Darvak, forrás: kmnp.hu, Fotó: Széll Antal

A daruvonulás rendkívüli természeti látványosságának minél szélesebb körű megismertetésére, a természet értékeinek, valamint a természetvédelem fontosságának bemutatására rendezett fesztivál jellegű ökoturisztikai program a november 14-15. között megrendezésre kerülő a III. Fehértavi Darvadozás.

Darules, forrás: knp.nemzetipark.gov.hu

November hónap minden szombatján 15.00 órától a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskút-Sóstói telep bejárója melletti magaslesnél természetvédelmi őr vezetése mellett gyönyörködhetünk a daruhúzásban. A terület megközelíthetőségével kapcsolatban Török Sándort kereshetik az érdeklődők a +36-30/475-1776 telefonszámon. Kedvcsináló videókért katt ide!

További öko-programok

„A vadludak nyomában” – Márton napra készülődve
2014. november 7-8.
Biharugra, Bihari Madárvárta
ww.kmnp.hu

Márton napi libales a Zab-széken
2014. november 8.
Fülöpszállás
www.knp.hu

Adventi kézműves nap
2014. december 6.
Biharugra, Bihari Madárvárta
www.kmnp.hu

Mikulás túra a Fülöpházi homokbuckákon
2014. december 6.
Fülöpháza
www.knp.hu

Madárkarácsony
2014. december 13.
Dévaványa, Réhelyi Látogatóközpont
www.kmnp.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonadelalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr666813573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása