TOP10 augusztus 20.

2013. augusztus 09. 09:25 - HriczElvira

Négynapos hosszú hétvégével köszönt ránk az augusztus 20-i ünnep. Szent István napját sokan, sokféleképp ünneplik, tartanak ilyenkor kenyérünnepet, lóversenyt, zenei és gasztronómiai fesztivált, kultúrprogramot egyaránt. Egy biztos: vétek otthon maradni!

1. Európai Kenyérünnep 2013 (Orosháza-Gyopárosfürdő)
Augusztus 19-20.

A rendezvény célja a múlt század elején világhírű orosházi kenyér rangjának, hírének megújítása. 19-én szakmai-tudományos konferenciát tartanak a Petőfi Művelődési Központban, 20-án pedig a fürdő területén egész napos program várja az érdeklődőket: lesz Party-plázs a tóparton koktél bárral, pékek utcája, kenyér-és lángos sütés hagyományos kemencében, népművészeti kirakodóvásár, könnyűzenei koncertek és tűzijáték. Fellép többek között Csobot Adél, Kocsis Tibor, a The Carbonfools és az R-Go.
19-én tartják a Bogárzói lóversenypályán a XLV. Nemzetközi Hagyományos Lóversenyt a Kincsem park hivatalos online ügető, galopp futamaival. Kirakodó vásár, állatsimogató és ügyességi versenyek tarkítják az egész napos programot.vi-europai-kenyerunnep-2-l.jpg

2. Betyár Napok (Kondoros)

Augusztus 17-18.
Kondoros két napos rendezvényre várja vendégeit a híres betyár csárdához! Betyárnapi kínálat: lovasverseny, csikós bemutató, betyárkort idéző ünnepi menet, gasztronómiai- és sport-események, szórakoztató és gyermekprogramok, utcabál, tűzijáték. Keresik a Rózsa Sándor hasonmásokat, a csárdabeli szépasszonyokat és a betyárszépeket. A fellépők között lesz a PG Csoport, a Kiscsillag valamint Galambos Lajos, Charlie és Szulák Andrea. 

3. Csodálatos Baja: Bácskai Vágta és a Luciano Pavarotti Mesterkurzus Gálaestje (Baja)
Augusztus 20.

bácskai vágta.jpgA rendezvény a Nemzeti Vágta helyi előfutama. 2009-ben az országban először Baján rendeztek ilyen előválogatót, majd a sikeren felbuzdulva rövidesen már az ország számos pontján tartottak hasonló versenyt. A bajai kistérség nem hivatalos ünnepnapja a család aprajának-nagyjának egész napos szórakozást kínál. A Bácskai Vágta selejtezői, döntői megtekintése mellett a bácskai ízek bemutatóján mindenki megkóstolhatja a helyi finomságokat, elmerülhet a kulináris élményekben. A programokat kettes fogatok akadályhajtása, pónivágta, valamint kézműves játszóház is színesíti. Ami az eredményeket illeti, a tavaly előtti Nemzeti Vágtán a bajai kistérség színeiben Molnár Gyöngyi szerezte meg az elsőséget, tavaly pedig negyedik lett a fővárosban Németh János, a bajai győztes.
A Pavarotti Mesterkurzus Gálaestjén a mesterkurzus tanárai és hallgatói lépnek fel a szabadtéri színpadon, az operairodalom különböző műveiből énekelnek áriákat. Az este folyamán adja át Szécsi Máté, a Baja Marketing Kft. művészeti vezetője a kurzus legjobb résztvevőjének járó ösztöndíjat is. 

4. Hírös Hét Fesztivál (Kecskemét)
Augusztus 17-25.

Kecskemét legnagyobb múltra visszatekintő programsorozata: 1934-ben vette kezdetét, amikor Móricz Zsigmond élő rádióadásban üdvözölte az első Hírös Hetet, mint a kecskeméti hagyományok és értékek ünnepét. A rendezvény ma is a város és környéke kulturális-gazdasági bemutatkozása, amelyen olyan programokkal találkozunk, mint a Kecskeméti Fiatal Tehetségek Napja, a Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás, de a környezettudatosság is nagy hangsúlyt kap, így tartanak például „Nulla Hulladék Turnét”. Augusztus 24. tartják a Hírös Vágtát, amely a Nemzeti Vágta helyi előfutama. Koncertekben sem lesz hiány, hallhatjuk többek között Kocsis Tibort (közreműködik a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar), Janicsák Vecát, a PASO együttest vagy Levente Pétert.

5. XXVII. ZENIT Nemzetközi Fúvósfesztivál- Zenei Ifjúsági Találkozó (Békéscsaba)
Augusztus 17-19.

Az elmúlt bő két évtizedben Békéscsaba lakói megszokhatták, hogy Szent István napjának közeledtével fúvós hangszerek muzsikája színesíti a város életét. A Nemzetközi Fúvószenekari Versenyen széles repertoárral és sokszínű programokkal várják a zeneszerető közönséget a fellépők és a szervezők. 

6. IV. Szeri Szabadegyetem és Szent István napi forgatag (Ópusztaszer)
Augusztus 18-20.

Verj sátrat Ópusztaszeren! A háromnapos Szeri Szabadegyetem középpontjában idén is az egészség, a nemzettudat és az egészséges nemzettudat áll. Közismert és neves előadókkal, izgalmas, tematikus előadásokkal, rendhagyó történelemórákkal, esténként táncházzal, koncertekkel várják a magyar történelem, a hagyományok és a biokultúra szerelmeseit.
Augusztus 20-án Kormorán koncerttel ünnepel az Ópusztaszeri Emlékpark. Ezen a napon a parkba való belépés és a Feszty-körkép megtekintése ingyenes, azonban a fokozott érdeklődésre való tekintettel a Feszty-körkép megtekintéséhez előjegyzés szükséges! Az Emlékpark egész területén, folyamatosan találkozhatunk programokkal: kézműves vásárral, élő skanzen tevékenységekkel, de a Nomád Park is bemutatókkal, foglalkozásokkal, játékokkal készül. 

szeri szabadegyetem.jpg

7. Vésztő-Mágori Fesztivál (Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely)
Augusztus 17-18.

A Sárrét népi hagyományait és ízeit felelevenítő háromnapos fesztiválon tartják a XIII. Sárréti Birkapörkölt-főző versenyt és III. Sárréti Hagyományos Ételek főzőversenyét valamint a II. Sárréti hagyományőrző lovasbemutatót, ahol az érdeklődők kipróbálhatják a huszárok és honfoglalók harcművészeti fegyvereit. 

vésztő-mágor.jpg

8. Szentesi Szárnyas Napok
2013. augusztus 16-18.

Az ország minden részéről érkeznek házi kisüzemi sörfőzdék, és a méltán népszerű szentesi szárnyas ételek is várják a látogatókat. Lesz sörkirályválasztás, csirkeszárny-evő verseny, fogathajtó verseny, horgászverseny, szárnyas farm, de természetesen nem hiányozhat a vidámpark sem. Az idén több mint 100 bográcsban készülnek a finomabbnál finomabb kakaspörköltek a Hungerit Kakasfőző versenyen! A gasztronómiai különlegességek és sörök mellé country, sramli, vagy épp a rock zene dukál. A rendezvény új helyszínen, a Kurca-part Kalandparkban kerül megrendezésre. 

9. A Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválja (Gyula)
Augusztus 17-20.

A rendezvény a kulturális élet ünnepi színfoltja Gyulán, amelyeknek keretében szabadtéri előadások, népzenei koncertek, táncházak, gyermekprogramok, játszóház, népművészeti kirakodóvásárral várják az érdeklődőket. A fesztiválra a világ több tájáról érkeznek táncosok, zenészek, akik nemzetük gyönyörű néphagyományát hozzák el Gyulára. 

10. I.K.3.0 István, a király a Szegedi Szabadtéri Játékokon
Augusztus 17., 18., 20.
Az évad zárásaként, a 30 éves jubileumát ünneplő István, a király nemzeti rockoperát láthatják a nézők, augusztus 17-én, 18-án és 20-án. A darab szinte kihagyhatatlan a műsorból: a szegedi közönség minden évben követeli a kultuszdarabot, mely most formabontó koncepcióban és 60 tagú élő zenekarral kerül a Dóm tér színpadára. A szimfonikus zenészeket egy rockszekció egészíti ki, a darab rendezője Alföldi Róbert. Szereposztás is pazar! Feke Pál lesz István, Stohl András Koppány, a Táltos pedig Novák Péter. Réka szerepében Tompos Kátyát látjuk, Saroltot Udvaros Dorottya alakítja. Különleges vendégként Varga Miklóst és Nagy Ferót is láthatjuk.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonadelalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr515447714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása