TOP10+1 múzeum, amit látni kell

2013. augusztus 07. 09:00 - HriczElvira

Guiness-rekord rendszámtábla gyűjtemény, síkvidéki téglavár, informatika történeti kiállítás, kútmúzeum, csipkeház... Olyan gyűjteményeket válogattunk egy csokorba, amelyekből az országban egyetlen egy van és az is a Dél-Alföldön. Eláruljuk, nem csupán tízet találtunk, de ezt a tízet egyszer mindenképp látni kell!

1. Magyar Fotográfiai Múzeum (Kecskemét)

Fotografiai_Muzeum.jpg

Ebben a gyönyörű, 18. századi épületben szinte már minden volt. Valaha a Pest–Szeged postakocsijárat lóváltóállomásának épület, majd a vasút megépítése után vendéglő és a kecskeméti iparosok találkozóhelyévé vált „Ét- és Táncterem a Pistához” néven. Az 1920-as évek második felében átalakították ortodox zsinagógává, mely összesen két évtizedig, 1944-ig volt a hitélet helyszíne. Utána vágóhíd, üzletek, raktárak, majd egyre rosszabb állapotú rom lett. Az eredeti épületet 1990-ben teljesen lebontották, majd eredeti állapotában visszaépítették, a bővítéseket, új részeket eltérő színezéssel jelezték.

A múzeum több mint egymilliós gyűjteményében a legelső dagerrotípiát még 1840-ben fényképezték, a legutolsó kép tegnap került gyűjteményünkbe. Jelentős anyagot mondhatnak magunkénak André Kertésztől, Moholy-Nagy Lászlótól, Kepes Györgytől, Robert Capától, Cornell Capától, Paul Almásytól, Brassaïtól, Munkácsi Mártontól, Ata Kandotól, Pécsi Józseftől, Balogh Rudolftól, Escher Károlytól, Angelótól, Máté Olgától, Féner Tamástól, Korniss Pétertől, Kerekes Gábortól és még több száz további alkotótól.

A fotókon kívül gyűjtenek még eredeti negatívokat, fényképezőgépeket és a képek készítéséhez szükséges tárgyakat, mint objektíveket, fénymérőket, vakukat, vetítőket, laborfelszerelési tárgyakat, műtermi berendezéseket, hirdetéseket, játékokat és eszközöket a fényképezés feltalálása előtti időszakból, relikviákat, érmeket, díjakat, levéltári dokumentumokat a fotográfia egészéről, vagyis mindent, ami a magyar és az egyetemes fotográfia történetében valamely szerephez jutott.

Jegyárak:
Felnőtt: 500,- Ft, Diák, nyugdíjas: 300,- Ft
Tárlatvezetés: Előzetes bejelentkezés után.
Magyar nyelven 2.500,- Ft, angol nyelven 3.000,- Ft

2. Kner Nyomdaipari Múzeum (Gyomaendrőd)

A Kner Nyomdaipari Múzeum - Magyarország egyetlen nyomdaipari múzeuma - 1970 óta működik Kner Imre egykori lakóházában, mely 1925-ben épült Kozma Lajos építész-grafikus tervei alapján, népies barokk stílusban. A múzeum kiállítása bemutatja a Kner család tagjainak munkásságát és a Kner Nyomda történetét az 1882-es alapítástól napjainkig. "Könyvek és nyomtatványok a Gyomai Kner Nyomdából" hirdeti az állandó kiállítás címe, és ennek szellemében láthatók a nyomdában készült könyvek, a művészi báli meghívók, naptárak, levelezőlapok, plakátok, részvények, korabeli fotók és történeti dokumentumok, működőképes állapotú nyomdagépek és könyvkötészeti eszközök.

Jegyárak:
Teljes árú:700 Ft, Diák, nyugdíjas: 350 Ft
Tájak, korok, múzeumok és a Turizmus kártya felmutatása esetén: 350 Ft
Tárlatvezetés:
Magyar nyelven: 1500 Ft

3. Rendszámtábla-gyűjtemény (Kecskemét)

Rendszamtabla-gyujtemeny_32030_a4_resize.jpg

Mint mindenkinek, nekem is az volt az első kérdésem: „Lopjátok?!?” De Kenyeres Péter és testvére, Tamás gyorsan megnyugtat, hogy a 20 éve gyűjtögetett rendszámok egyikéhez sem illegálisan jutottak. Jelenleg a kollekciójuk több mint tízezerféle érvénytelen (lejárt) táblából áll. 110 országból, és az USA összes államából vannak rendszámaik, a legrégebbi a múlt század elejéről származik: Kanada Saskatchewan tartományából.

Folyamatosan kutatnak a még hiányzó országok és érdekességek után, és minden lehetőséget megragadnak, hogy tovább gazdagítsák a kollekciót. Kérésük, hogy ha találunk egy elveszett, vagy kidobásra ítélt, akár rossz állapotú rendszámtáblát, jussanak eszedbe és eljuttassuk el hozzájuk!

A gyűjtemény bekerült a Guiness Rekordok könyvébe is, 2011-ben a számolóbizottság 11345 db különböző rendszámtáblát számolt össze a hitelesítéskor. A gyűjtemény előzetes bejelentkezés után ingyenesen látogatható.

4. Kútmúzeum (Orosháza)

Az ország egyetlen kútmúzeumát egy 1930-ban épült, használaton kívüli víztoronyban és kertjében rendezték be. Állandó kiállítása a víznyerés és -felhasználás történetét szemlélteti.

Az „Ásott kúttól a víztoronyig” című kiállításon gémeskutak, kerekes kutak, szivattyús kutak, artézi kutak, víztornyok fényképei, dokumentumai láthatók, a tablók között pedig témában odaillő kisebb tárgyakat helyeztek el. Bemutatják az ásottkutak tartozékait (kútkapa, kúttéglák, faveder, csobolyó, korsók, kanták stb.) és a fúrott kutak felszerelését is (pl. kézi-, gépi meghajtású szivattyúk), sőt, egy szép öntöttvas, szivattyús kút is áll a toronyban, az udvaron pedig szabadtéri fémkút-bemutató látható.

A Kútmúzeumot az orosházi Honismereti Szakkör hozta létre 1983-ban a Magyar Vízügyi Múzeum szakmai támogatásával. A létesítménynek nincs nyitva tartási ideje, ám aki meg szeretné tekinteni a kútmúzeumot, a fenntartó intézményhez fordulhat.

5. Gyulai Vár

Minden Gyulára érkező turista első programjai között szerepel a XV. században épült, mára Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki téglavárának meglátogatása. Építése Maróti János macsói bánhoz, továbbépítése pedig Mátyás király fiának, Corvin Jánosnak a nevéhez fűződik. Az 1566-os ostrom után 129 évig volt a város török hódoltság alatt, majd 1695-ben került sor a törökök kiűzésére. Az elkövetkezőkben - Harruckern János idejében - a várban serfőző és pálinkaház, sőt, börtön is működött. A 7 lakószoba közül egy a levéltár-, és a megyegyűlések terme volt. Ma a vármúzeumban 24 kiállítótermében járhatják végig közel hét évszázad történetét. A kilátóból gyönyörű panoráma nyílik a városra, jó időben a Bihari-hegység vonulata is látható. Az 1964 óta működő Gyulai Várszínház előadásai a várban és a vár mellett található tószínpadon kerülnek megrendezésre. 

Belépő:
Teljes ár 1.500 Ft, kedvezményes ár 700 Ft, családi belépő 3500 Ft
Tárlatvezetés: 6000 Ft / csoport

6. Halasi Csipkeház (Kiskunhalas)

Csipkevarrás.jpg

Több mint 100 éves hagyománya van a halasi csipke varrásának, az évszázad folyamán méltó vetélytársa lett a brüsszeli és velencei csipkének, több világkiállítás nagydíját elnyerte.
A világ több híressége kapott halasi csipkét a magyar állam ajándékaként: Alice Roosewelt, IV. Károly és Zita királyné, Julianna holland királynő, II. János Pál pápa, Hitachi japán hercegnő, Micsiko japán császárné, II. Erzsébet brit uralkodó, a First Lady Laura Bush és a Ránija jordán királyné.
A halasi csipke elkészítése roppant időigényes, aprólékos, leheletfinom cérnával végzett 100%-os kézimunka, ezért a csipkék grammonkénti értéke az aranyéval vetekszik. A három, egymáson keresztbefektetett hal 1935-óta a halasi csipke védjegye. A halasi csipkék az évszázados tervek alapján, az eredeti motívumok felhasználásával, 60-féle öltésmintával készülnek napjainkban is. A Csipkemúzeum állandó kiállításán megtekinthető a halasi csipke múltja és jelene. A látogatóknak lehetőségük van, hogy személyesen kísérjék figyelemmel a csipkevarrás jó szemet és türelmet igénylő művészi folyamatát.

Belépő: felnőtteknek 300 Ft /fő, gyermek és nyugdíjas 200 Ft /fő.

7. Kalocsai Porcelán Manufaktúra

Kalocsai porcelánfestés MTZrt..jpgHa követed a reneszánszát élő „folkart” stílust, akkor neked is van a ruhatáradban valami „kalocsai”. A pingáló asszonyok (ahogyan régen is) szinte bármire rá tudják festeni a jellegzetes virágos-paprikás motívumokat. A kalocsai üzemlátogatáson bárki betekinthet a porcelángyártás és festés érdekes világába! Bemutatják a porcelánöntés, porcelán tisztítás, porcelán mázazás folyamatát, az égető kemencéket, és aki kedvet kap hozzá, ki is próbálhatja, hogyan is lesz a folyékony masszából kecses porcelán váza. Betekintést engednek a porcelánfestés mesterfogásaiba, ahogyan a sokszínű kalocsai népművészeti motívumok életre kelnek a festőasszonyok finom ecsetvonásai nyomán.

Magyar, angol, német és olasz nyelvű idegenvezetést biztosítanak.
Belépődíj: 300 Ft/fő

 

8. Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum (Szeged)

Pick_Muzeum_DSC_0498.jpg

Azon, hogy a szaláminak és a paprikának múzeumot nyissanak, a hungarikumok hazájában nincs mit csodálkozni. A Pick-gyűjteményben a vendégek végigkísérhetik a gyár és a szalámigyártás történetét az alapítás évétől (1869) egészen napjainkig. Az emeleten a paprikatermelés kezdeti módszereinek fejlődését ismerheti meg a látogató a Szegedi Paprika Zrt. jelenleg alkalmazott technológiájáig.  A látogatók szalámikóstolót, szegedi paprika termékmintát, téliszalámi-vásárlási kedvezményt és ajándék képeslapot kapnak. A képeslap postaköltségét a világ bármely országába átvállalják.

Belépő: 980 Ft, gyermekeknek, diákoknak, pedagógusoknak, nyugdíjasoknak 740 Ft.
Csoportok (legalább 20 fő) és családok számára 10% engedményt biztosítanak.

9. Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Feszty_A_magyarok_bejövetele_(részlet)_resize.jpg

A hagyomány szerint a honfoglaló magyar törzsek vezetői itt osztották ki a törzsi szálláshelyeket, azaz itt volt az első országgyűlés. A múzeumegyüttes régészeti, történeti, művelődéstörténeti, képzőművészeti, természettudományos és néprajzi gyűjteményeit, kiállításait élményt adó programokkal, szórakoztatást szolgáló rendezvényekkel is kiegészítik. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark számos rendezvénnyel csalogatja a látogatókat amellett, hogy otthont ad az állandó kiállításoknak: Feszty Árpád: A magyarok bejövetele (körkép), Promenád 1896, Szer monostora és kora, Romkert, Szabadtéri Néprajzi Múzeum (skanzen), Az erdő és az ember, Világmagyarság Hajléka.

2013. június 4-én a Nemzeti Örökség Intézete, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, és a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság nemzeti emlékhellyé avatta az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot.

Ópusztaszeri programajánló az év hátralévő részére:

Szeri Szabadegyetem 2013. augusztus 18-20.

Augusztus 18. és 20. között verj sátrat Ópusztaszeren! A háromnapos Szeri Szabadegyetem középpontjában idén is az egészség, a nemzettudat és az egészséges nemzettudat áll.

Szent István-nap 2013. augusztus 20.
Első szent királyunk ünnepnapján évek óta nagyszabású, ingyenes programokkal, koncertekkel várják a családokat.

Szüret, Iparosok Napja 2013. szeptember 21.
A skanzenben egész napos programokkal, iparos bemutatókkal és kézműves vásárral várják a vendégeket. Rég elfeledett mesterségekbe nyerhetünk bepillantást, kipróbálhatjuk a préselést, bőven fogyaszthatunk szőlőt, mustot.

Magyarok Karácsonya  2013. december 20.
A Magyarok Karácsonya a Magyar Nemzet jelképes, közös karácsonya. A rendezvény évről évre olyan üzenetet, felhívást, kérést fogalmaz meg, amely minden magyarhoz szól és segíti a nemzeti egység megteremtését.

Meglepetés! Minden Kedves Látogatónk, aki igazolni tudja, hogy az Árpád keresztnevet viseli, 2013-ban ingyen léphet az Emlékparkba, és tekintheti meg a „PARK” jegytípus által kínált szolgáltatásokat, valamint díjtalanul vehet részt rendezvényeinken. További belépőjegy-árakról tájékozódj ITT!

10.  A jövő múltja - Informatika Történeti Kiállítás (Szeged)

A 2012 decemberétől megtekinthető fantasztikus állandó kiállítás, amelynek gyűjteménye különös időutazásra hívja – a legmodernebb technika segítségével – a bitek és bájtok világába.

Tudtad, hogy egy robotkatica is meg tud sértődni? És azt, hogy hogyan lehet kiengesztelni? Szívesen lennél főnök vagy titkárnő egy 50 évvel ezelőtti irodában? Megnéznél és kipróbálnál egy működő telefonközpontot a múlt század közepéről? Elcsodálkoznál azon, hogy amit ma egy ici-pici mikro-vagy nanochip tud, azt néhány évtizede még ruhásszekrény méretű gépmammutokból sem lehetett kikönyörögni? Érdekelnek a Neumann Jánosról szóló eredeti relikviák? Mindezt és még számos más érdekességet csak akkor láthattok, ha ellátogattok az a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórába. Megnézhetitek, kipróbálhatjátok és még meg is mosolyoghatjátok az elmúlt idők informatikai eszközeit. De ne felejtsétek, hogy amikor ezt az okostelefonodon olvasod és ujjaiddal tologatott ikonokkal bírod rá készülékedet a számodra értelmes dolgok művelésére, e mögött sok ezer emberévnyi munkára volt szükség operációs rendszerek és minimális kényelmi szolgáltatások nélkül, hogy elkészüljenek azok a fordítóprogramok, amelyek az ikontologatást a számítógép számára érthető bitsorozatokká konvertálják. Egy pillanatra gondolj azokra, „akik megalapozták, majd lerakták a piramis legalsó kockasorát: mert az ő „orcájuk verítéke” nélkül csillogó okostelefonod csak 10 dkg színesfém tartalmú ócskavas lenne, némi homok (SiO2) szennyezéssel.”

+1 Leskowsky Hangszergyűjtemény

Magyarország legnagyobb nyilvános hangszergyűjteményét Kecskeméten találjuk. A kollekció több mint 2500 hangszerrel büszkélkedhet a világ minden részéről. A látogatók itt nem passzív szemlélődők, hanem aktív résztvevőkké válnak. Mindenki egy egyórás, élőzenés tárlatvezetésben részesül, mely végigvezeti a különböző korokon és kontinenseken. Az előadás során kipróbálhatják a hangszereket, egy rövid időre szibériai sámán, török hastáncos, vagy éppen rock-gitáros válhat bárkiből. Nem szükséges hangszertudás, sőt a meglévő gátlások feloldásának, a közös zene élményének átélése mindenkit örömmel tölt el. A gyűjtemény az év minden napján 0-24 óráig nyitva áll az előre bejelentkezett látogatók számára. 

A belépőjegy árában az egyénre, csoportra szabott zenés tárlatvezetés van benne. Az aktívabb látogatók kipróbálhatnak bizonyos hangszereket, részt vehetnek közös zenéléseken, elsajátíthatnak új fogásokat. A passzívabbak pedig a hangszerek hátteréről kapnak bőséges információt.

Belépőjegyek:
Egyéni felnőtt belépőjegy: 1000 Ft
Egyéni gyermek belépőjegy: 750 Ft
Csoportos felnőtt belépőjegy: 750 Ft
Csoportos gyermek belépőjegy: 600 Ft
Gyermekcsoport: 2 felnőtt kísérő látogatása díjmentes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonadelalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr665439884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása